Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
27. 11. 2012,
22.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Marija Šestak

Torek, 27. 11. 2012, 22.00

8 let

Snežana Rodić: zelo jo je potrlo, a se je hitro pobrala

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po neuspešnem lovu na olimpijsko normo so se nekateri zbali, da bo Snežana Rodić prenehala z atletiko. K sreči je še našla motiv za nadaljevanje poti. Zdaj že nekaj časa pridno trenira.

Letos je v troskoku najdlje skočila 14,20 metra. Norme za igre v Londonu si je nadvse želela. Na olimpijskih igrah namreč še ni nastopila. V Atenah leta 2004 še ni bila dovolj dobra, za igre pred štirimi leti v Pekingu se ni potegovala, saj se je odločila za materinstvo. ''Ko mi ni uspelo, mi je vse skupaj padlo dol. Bila sem zelo potrta, a kmalu sem se pobrala. Potrtost je trajala kratek čas, potem pa sem se hitro vrnila. Imam željo, da bi bila spet v vrhu in skakala daleč,'' je povedala Snežana Rodić in nadaljevala: ''Res je, da od atletike, kar se tiče financ, nimam prav veliko, a treniram zato, ker imam ta šport rada. Ne pa zaradi denarja.'' Natančnega odgovora na vprašanje, zakaj je v minuli sezoni skakala veliko krajše od pričakovanj, ne pozna. ''Ne vem. Morda tudi zato, ker sem imela nekaj problemov s poškodbo, zato sem nekaj časa delala po prilagojenem programu. Po pravici povedano pa ne vem, zakaj so bili rezultati slabši. Glave takrat očitno nisem imela na pravem mestu. Na treningih sem skakala daleč. Ko pa sem prišla na tekmo, sem skočila pol metra manj. Ravno obratno, kot je bilo lani in pred tem,'' je povedala.

Na novo sezono se pripravlja že nekaj časa, že od avgusta. Še vedno trenira pod vodstvom Srdjana Djordjevića, še vedno se na treninge skorajda vsak dan s Primorske vozi v Ljubljano. ''Trenutno sem sicer poškodovana. Biceps me boli že dva tedna, čez nekaj dni bom odšla na podrobne zdravniške preglede, da vidimo, za kaj natanko gre. Upam, da ne gre za nič hujšega. Da se bom lahko mirno pripravila na zimsko sezono. Če ne, jo bom žal morala izpustiti,'' je še povedala 30-letna atletinja. ''Kot sem dejala, sem s treningi počasi začela že avgusta. Potem sem stopnjevala intenzivnost in količino, novembra pa že delala s polno močjo. Pred dvema tednoma sem se pri šprintih žal poškodovala. Trenutno delam v fitnesu, tudi nekatere poskoke lahko delam. Teči žal še ne morem,'' je še dodala. Čeprav še vedno vadi po navodilih Djordjevića, pa sta v trening dodala nekatere novosti, kar jo je razveselilo. ''Seveda, ker ni monotono. Zdaj imam čisto drugačen način treninga. Za moč delam drugače, delam veliko poskokov. Veliko skačem čez ovire, ogromno delam na tehniki. Dobro je, da je drugače, saj je zanimivo,'' je še razkrila Rodićeva, ki še ne ve, kako se bo pripravljala v naslednjih tednih. Morda za krajši čas odide na Kanarske otoke, v nasprotnem primeru bo večji del priprav opravila v Ljubljani. ''Do poškodbe mi je šlo kar dobro. Veliko sem pridobila predvsem na moči, tudi tehnično so bili skoki zelo dobro. Vse je šlo po načrtih, žal pa je prišlo do poškodbe. Res upam, da ni nič hujšega,'' je ponovila.

Leta 2013 zagotovo, potem pa ...

Na velikih dvoranskih tekmovanjih je dosegla že nekaj odmevnih dosežkov. Lani je bila na dvoranskem evropskem prvenstvu v Parizu četrta in za las zgrešila medaljo. Leta 2009 je v Torinu na istem tekmovanju pristala na šestem mestu. ''Prav zato si zelo želim, da bi pozimi lahko tekmovala in nastopila na dvoranskem evropskem prvenstvu. Lani sem na evropsko dvoransko prvenstvo odšla ne najbolje pripravljena, saj sem bila bolna. Pred odhodom na prvenstvo sem se nekaj časa odločala, ali bom šla, potem pa se je izšlo skorajda sanjsko. Tudi zato si želim, da bi lahko tekmovala in morda dosegla tisto, za kar sem bila prikrajšana v Parizu. Verjamem, da lahko,'' še pravi Rodićeva, ki upa in verjame, da bo tudi v novi sezoni na prostem – vrhunec je prav gotovo svetovno prvenstvo v Moskvi -, spet skakala na najvišji ravni. ''Sem pozitivna osebna in mislim pozitivno. Prepričana sem, da lahko skačem še zelo daleč. Tudi dlje od tistega, kar sem skakala, ko sem bila najboljša,'' je odločno sporočila. Ko je beseda nanesla na leta po naslednjem, je bila malce manj prepričana, kako se bo izšlo. ''Ne vem. Na to vprašanje težko odgovorim. Zagotovo bom v letu 2013 še nastopala, potem pa bomo videli. Veliko bo verjetno odvisno od rezultatov, ki jih bom dosegala naslednje leto. S tem vprašanjem se še nisem ubadala. Bomo videli, kaj se bo zgodilo,'' je pogovor zaključila ena izmed najboljših slovenskih atletinj zadnjega obdobja.

Ne spreglejte