Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 6. 2013,
20.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Martina Ratej Tina Šutej

Nedelja, 16. 6. 2013, 20.31

8 let

Teden, ki ga Snežana Rodić ne bo pozabila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Martina Ratej, je drugi dan atletskega pokala Slovenije v Novi Gorici, kjer so zmagali tekmovalci in tekmovalke ljubljanskega Massa, slavila v metu kopja in trikrat presegla 60 m, največ z 61,86 m.

Normi za nastop na svetovnem prvenstvu, ki bo med 10. in 18. avgustom v Moskvi, se je najbolj približala Snežana Rodić v daljini (6,53 m). Rodićeva je v soboto dosegla četrti izid sezone na svetu in v troskoku izpolnila normo za SP, v skoku v daljino pa je premagala slovensko rekorderko Nino Kolarič (Ptuj, 6,40 m). Tina Šutej (Mass) je z izposojeno palico presegla štiri metre (4,05 m). V teku na 200 m je bila Sabino Veit (Štajerska) tokrat pred sobotno zmagovalko na pol krajši razdalji Sara Strajnar (Mass).

Med atleti pa je tek na 200 m dobil Jan Žumer (Mass, 21,18) in po slavju na 100 m osvojil dve posamični zmagi. Med atleti je to uspelo tudi Mitji Krevsu (Štajerska), prvemu na 1500 m in v nedeljo še na 800 m (1:53,38), Mitji Lindiču (Kronos), zmagovalcu na 400 in 400 m ovire (51,46), ter Vidu Zevniku (Štajerska), prvemu na 5000 in 3000 m (8:34,92).

V Moskvi bo višje od sedmega mesta

V konkurenci atletinj je poleg Rodičeve dvojno krono po prvem mestu na 1500 m drugi dan pokala na še enkrat daljši razdalji osvojila tudi Grosupeljčanka Maruša Mišmaš (9:33,34). Kranjčan Rožle Prezelj, slovenski rekorder v skoku v višino, iz protesta ni nastopil, ker so bile po številnih merjenih, ki jih je opravil, blazine za doskok prenizke.

Ratejeva, ki je poleg Rodičeve edina v slovenski atletski vrsti nastopala na diamantni ligi, je v prvih treh serijah orodje vrgla 60,56, 60,74 in 61,86 m. V četrti seriji je vrgla še 59,86 m, nato pa je imela tri neveljavne mete. "Imela sem tri mete prek 60 m, kar kaže, da sem na dobri poti. Ko bom enkrat popolnoma sestavila met, bo kopje letelo prek 65 m. To čutim tudi v sebi. Pred mano sta dve tekmi, ekipno EP v Litvi ter sredozemske igre. Na obeh tekmah je cilj zmaga. Moj največji cilj leta pa je SP. Zato sem zadovoljna, da še ni tistih vrhunskih rezultatov in imam zaradi težkih treningov še rezerve. Zato mislim, da bom v Moskvi višje od sedmega mesta," je povedala Ratejeva.

Najzanimivejši je bil dvoboj v skoku v daljino, kjer pa sta Rodićeva in Kolaričeva največji daljavi dosegli že v uvodni seriji. "To je nepozaben vikend, obakrat sem izboljšala osebna rekorda, prvi dan pokala dosegla normo za SP, v skoku v daljino pa sem na obeh tekmah dokazala, da lahko odlično nastopam. Res, ta vikend se mi je 'odprlo'. Tako imam sedaj dve disciplini za nastope na velikih mitingih na tujem," je bila zadovoljna Rodićeva.

"Še vedno se lovim v tehniki, enkrat napačno odtečem zadnje tri korake, drugič pogledam na desko. Žal še nisem na ravni, da bi lahko dosegla vrhunski izid. Fizično sem najbolje pripravljena v zadnjem obdobju, tako kot leta 2008, ko sem dobro skakala. Upam, da bom čim prej izboljšala tudi tehniko. Prvi cilj so sredozemske igre, drugi pa norma za SP," je bila razočarana Kolaričeva.

Kje so palice?

Šutejeva je v ZDA pozimi končevala študij in je sedaj diplomirana biologinja, zato je v dvoranski sezoni opravila le eno tekmo. "Upam, da bodo do četrtka palice prišle v Slovenijo, da bom lahko z njimi nastopala za slovensko reprezentanco v Litvi. Izposojena je bila prekratka in premehka. Ker je bila to moja prva tekma po petih mesecih in ker sem s polnega zaleta prvič skakala po OI v Londonu, sem začela na zelo nizkih višinah, česar nisem počela že nekaj let," je pojasnila Šutejeva.

Krevs je bil v teku na dva stadionska kroga ob prihodu v ciljno ravnino po polovici teka že v izgubljenem položaju, saj je v taktičnem teku v veliki gneči skoraj padel. Nato je dolgo vodil Vid Tršan, v ciljno ravnino pa je Krevs startal z velikim zaostankom. Po prehitevanju na sredini tekališča je potem drugouvrščenega Tršana (1:53,38) prehitel v zadnjih petih metrih za šest stotink.

Ne spreglejte