Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 6. 2023,
10.52

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,01

Natisni članek

atletika Tori Bowie

Torek, 13. 6. 2023, 10.52

10 mesecev, 3 tedne

Tori Bowie (1990 - 2023)

Ameriška atletinja umrla med porodom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,01
Tori Bowie | Tori Bowie je leta 2016 postala olimpijska podprvakinja v teku na sto metrov. | Foto Guliverimage

Tori Bowie je leta 2016 postala olimpijska podprvakinja v teku na sto metrov.

Foto: Guliverimage

V začetku maja je umrla komaj 32-letna ameriška atletinja Tori Bowie, ki je leta 2016 postala olimpijska podprvakinja v teku na 100 metrov, leta 2017 pa je bila svetovna prvakinja. Izkazalo se je, da je Bowiejeva umrla zaradi zapletov, povezanih z nosečnostjo, je razvidno iz poročila obdukcije, ki so ga objavili številni ameriški mediji.

Torie Bowie
Sportal Atletski svet žaluje: pri komaj 32 je umrla nekdanja olimpijska prvakinja

Policija je 2. maja športnico našla mrtvo na njenem domu v okrožju Orange na Floridi, potem ko so bili njeni prijatelji in sorodniki zaskrbljeni, ker niso mogli priti v stik z njo. Po poročanju USA Today je obdukcija pokazala, da je bila Tori Bowie v osmem mesecu nosečnosti in je umrla med porodom. Obdukcijsko poročilo navaja, da je Bowiejeva podlegla zapletom med nosečnostjo, vključno z eklampsijo. Po besedah sodnega izvedenca je umrla naravne smrti.

Njena nenadna smrt je bila velik šok za atletsko skupnost. Bowiejeva, rojena 27. avgusta 1990 v Sand Hillu v podeželskem Misisipiju, je leta 2014 prestopila iz skoka v daljino v sprint in dosegla najboljšo predstavo na svetu v teku na sto metrov tistega leta, ko je tekla 10,80 na mitingu v Monaku. Nato ji je uspel velik skok na vrh, najprej je na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru 2016 osvojila tri kolajne, zlato v štafeti 4x100 metrov, srebro na sto metrov ter bron na 200 metrov.

Tori Bowie | Foto: AP / Guliverimage Foto: AP / Guliverimage Naslednje leto v Londonu pa je Bowiejeva postala svetovna prvakinja v sprintu s časom 10,85, sodelovala pa je tudi v zlati štafeti ameriške ekipe 4x100 metrov. "Nadarjena športnica, njen vpliv na šport je neizmeren in zelo jo bomo pogrešali," je v izjavi za javnost dejal izvršni direktor ameriške atletske zveze Max Siegel.

Tudi veliki ameriški sprinter Justin Gatlin se je poklonil Tori Bowie kot "ostri tekmovalki in odlični reprezentančni kolegici". "Tori je bila čudovito človeško bitje in imela je nasmeh, zaradi katerega si se tudi ti želel nasmejati," je dejal Gatlin: "Prava legenda, ki je zaznamovala naš šport in naša srca."

Ne spreglejte