Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 8. 2023,
22.30

Osveženo pred

8 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15

Natisni članek

SP Budimpešta 2023 Tina Šutej

Sreda, 23. 8. 2023, 22.30

8 mesecev, 2 tedna

Budimpešta, SP v atletiki, Tina Šutej

Tudi državni rekord ni bil dovolj za odličje. "To boli. Še bolj kot lani."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15
Tina Šutej, Budimpešta 2023 | Najboljša slovenska skakalka ob palici Tina Šutej je še na drugem svetovnem prvenstvu zapored ostala tik pod stopničkami. | Foto Reuters

Najboljša slovenska skakalka ob palici Tina Šutej je še na drugem svetovnem prvenstvu zapored ostala tik pod stopničkami.

Foto: Reuters

Najboljša slovenska skakalka ob palici Tina Šutej je na svetovno prvenstvo v Budimpešto odšla z najvišjimi cilji, napovedala je napad na medaljo in poudarila, da bo zanjo treba skočiti nov državni rekord. Ta ji je uspel, skakala je izjemno in najboljši slovenski dosežek na prostem prestavila na štiri metre in 80 centimetrov. A žal tudi to ni bilo dovolj za odličje. Tako kot pred letom dni na prvenstvu v Eugenu je bila tudi tokrat četrta. "To boli," nam je močno razočarana priznala po tekmi.

Od našega poročevalca | Foto:

Tina Šutej
Sportal Tina Šutej tik za stopničkami, Maruša Mišmaš Zrimšek nadaljuje izjemen niz

Tina Šutej je še na drugem zaporednem svetovnem prvenstvu v finalu skoka ob palici končala tik pod odrom za zmagovalke. Če sta bili branilka naslova, Američanka Katie Moon in Avstralka Nina Kennedy, ki sta si s 490 preskočenimi centimetri delili prvo mesto, danes najbrž predobri, pa je Finka Wilma Murto Šutejevi bron izmaknila pred nosom. Odločal je namreč en sam neuspešen poskus v Celju živeče Ljubljančanke na višini 4,75. Šutejeva je nato v prvem poskusu preskočila 4,80 in s tem popravila svoj državni rekord na prostem, na višini 4,85 pa je bila trikrat neuspešna.  

Ponosna na državni rekord, razočarana nad četrtim mestom

"Da, malo boli. Mogoče še bolj kot lani, zato ker sem zelo dobro skakala. Zdi se mi, da so bili moji skoki veliko bolj kakovostni kot lanski in tudi na višini 4,85 sem imela zelo dobre poskuse, še posebej drugi skok. Zato malo boli, da. Zadovoljna sem, ker sem skočila državni rekord, nisem pa zadovoljna, ker sem četrta. Ponosna sem, to je bila moja najboljša tekma na prostem, vesela sem, da mi je to uspelo na prvenstvu, ki je nad vsem, ampak je grenak priokus," je 34-letna slovenska šampionka razlagala po tekmi.

Odločilni trenutek se je zgodil malce nepričakovano, do višine 4,75 je bila stoodstotna in nadvse prepričljiva. "Pač, na 4,75 sem podrla letvico, bilo je zelo blizu, ampak je padla," je razočarano povzela. Vseeno je bila nato zelo blizu tudi na višini osebnega rekorda 4,85. "Čutim, da 4,85 lahko preskočim. Kot že rečeno, tisti drugi skok je bil zelo blizu. Če bi bilo tam pet centimetrov manj globine, bi letvico preskočila. S trenerjem pa nisva imela takšne globine, ker pri prejšnjih skokih nisem dobila dovolj vertikale. Ta skok sem tako dobro zadela, da sem višino dobila že pred letvico, nato pa sem padla po njej. Če bi bilo samo pet centimetrov manj globine, bi jo preskočila z lahkoto."

kviz atletika 2023
Sportal Sodeluj v atletskem kvizu in osvoji nagrado

Zdaj ve, da tudi 4,85 ni prevelik zalogaj. | Foto: Peter Kastelic/AZS Zdaj ve, da tudi 4,85 ni prevelik zalogaj. Foto: Peter Kastelic/AZS

Zdaj bo najprej malo žalostna, nato pa …

Razočarana je bila že po letošnjem dvoranskem evropskem prvenstvu v Istanbulu, kjer je sicer osvojila srebrno kolajno, a napadala zlato. Premoč je morala tudi v Turčiji priznati Finki Murto. Kateri izid pa jo bolj boli? "Ta bolj boli. To je le svetovno prvenstvo, pa še dobro sem skakala. Če bi lahko izbirala, bi raje vrnila tisto srebro in vzela tukaj bronasto medaljo. Zdaj bom najprej malo žalostna, potem pa bo treba razmišljati naprej," pravi slovenska rekorderka tudi v dvorani, kjer je februarja letos na Češkem mejo postavila pri 4,82.

Bosta zdaj njeni "leseni" medalji z dveh zaporednih svetovnih prvenstev še podžgali olimpijski ogenj? Bo zato še toliko bolj motivirana za Pariz 2024? "Da. Mislim, bomo videli. Do tja je še daleč, zdaj se moram osredotočiti na konec te sezone, imam še eno zelo pomembno tekmo, finale diamantne lige, mogoče tam zmagam in vzamem ta diamant. Potem se bo treba spočiti in preprosto trenirati naprej. Najpomembneje je, da ostanem zdrava in spravim skoke na malo višjo raven. Tam se dela razlika," pravi. Zdaj mora najprej pozdraviti Ahilovo tetivo, s katero ima v zadnjem času precej težav.

Dobitnice odličij je niso presenetile. "Vedela sem, da bo Katie zelo dobra, tudi Nina je prava tekmovalka, Wilma pa ima tako dolge palice, da ji sploh ni treba na njih nič narediti, pa preskoči letvico," je ocenila danes svoje najnevarnejše tekmice.

Preberite še:

Martina Ratej, SP Budimpešta 2023
Sportal Hiter konec za veteranko, ki pa še ni rekla zadnje
Anita Horvat, SP Budimpešta 2023
Sportal Tudi s tekom, polnim napak, zanesljivo v polfinale
Gerd Kanter, Budimpešta 2023
Sportal "Naredili bomo vse, da bo prav Kristjan ta, ki bo postavil nov svetovni rekord"
Nika Glojnarič, SP Budimpešta
Sportal Slovenski sosed skočil do svetovnega naslova, Kenijka do "trojčka" na 1500 m
Kristjan Čeh
Sportal Se bosta priganjala vse do svetovnega rekorda?
Tina Šutej, SP Budimpešta 2023
Sportal V kvalifikacijah poskrbela za malo drame, vseeno pa meri na medaljo

 

Ne spreglejte