Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Četrtek,
15. 8. 2013,
11.19

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Moskva

Četrtek, 15. 8. 2013, 11.19

6 let, 7 mesecev

Ukrajinec naskakoval svetovni rekord, Rodičeva deveta

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Snežana Rodič je šesti dan svetovnega prvenstva v Moskvi finalni nastop v troskoku končala po treh poskusih in osvojila deveto mesto. Podelili so šest kompletov medalj.

Snežana Rodič je finale troskoka začela s poskusom dolgim 13,75 metra, v drugi seriji pa je prestopila. V tretjem poskusu se je bolj zbrala in poletela 14,13 metra daleč in vse je že kazalo, da bo po treh serijah med prvo osmerico, ki ji pripadajo nadaljnji trije skoki, a je prav zadnja tekmovalka v tretjem poskusu skočila dva centimetra dlje od slovenske predstavnice in jo zrinila na končno deveto mesto.

Zlato medaljo je osvojila Kolumbijka Caterine Ibargüen, ki je v drugem poskusu poletela 14,85 metra, kar je že zadoščalo za končno zmago. Štiri centimetre krajša je bila domačinka Jekaterina Koneva, bron pa je osvojila Ukrajinka Olga Saladuha (14,65 m), ki tako ni ubranila zlata iz Daeguja. "Zelo sem vesela. Zlato mi veliko pomeni, prav tako moji državi. Trdo sem trenirala za to medaljo, postati prva Kolumbijka z zlato kolajno pa je odlično," je po tekmi dejala 29-letna zmagovalka.

Za zanimiv finalni obračun so poskrbeli tekmovalci v skoku v višino. Dobitniki medalj so preskočili letvico na 238 centimetrih, edini izmed trojice, ki je preskočil tudi 241 centimetrov pa je bil Bogdan Bondarenko. Ukrajinec je naskakoval tudi svetovni rekord (246 cm), a je bil trikrat neuspešen. Srebrno medaljo je osvojila Katarec Mutaz Essa Barshim, bron pa si je priskakal Derek Drouin, ki je z 238 cm popravil tudi kanadski rekord. "Višino na 238 cm sem izpustil, ker me je bolela noga in sem vedel, da ne bom mogel več dolgo skakati. Ta poškodba me ovira že dolgo. Še vedno verjamem, da lahko skočim svetovni rekord, a trenutno še ne vem, kdaj in kje," pravi 23-letni Ukrajinec.

Kenijec Ezekiel Kemboi je v teku na 3000 m z zaprekami osvojil tretji zaporedni naslov svetovnega prvaka (8:06,37). Od štarta pa do zadnjih 200 metrov pred ciljem je tempo narekoval njegov mlajši rojak Conseslus Kipruto, ki pa ni mogel odbiti napada aktualnega olimpijskega prvaka in se je moral zadovoljiti z drugim mestom. Bron je tako kot na zadnjem prvenstvu v Daeguju osvojil evropski rekorder, Francoz Mahiedine Mekhissi-Benabbad.

Jehue Gordon je Trinidadu in Tobagu pritekel prvo zlato medaljo v teku na 400 metrov z ovirami. Zmagal je z najboljšim izidom sezone na svetu 47,69. Svetovni mladinski prvak iz leta 2010 je v zadnjih metrih prehitel Američana Michaela Tinsleyja, ki je zaostal stotinko sekunde, bron pa je z novim srbskim rekordom 48,05 osvojil 22-letni Emir Bekrić.

V ženskem teku na 400 metrov z ovirami je prepričljivo slavila Zuzana Hejnova. Čehinja je zmagala z odličnim časom 52,83, kar je tudi najboljši izid sezone na svetu. Srebro je osvojila Američanka Dalilah Muhammad (54,09), bron pa njena rojakinja Lashinda Demus (54,27). "Odlična sezona, še vedno sem nepremagljiva. Nisem pričakovala zlata, želela sem le medaljo, postavila pa sem osebni in državni rekord," je žarela od veselja 26-letna Čehinja.

Večer se je zaključil s finalnim tekom deklet na 1500 metrov. Pričakovano si je zmago pritekla Etiopijka, ki tekmuje za Švedsko, Abeba Aregawi, ki je ciljno črto prečkala v času 4:02,67. Srebrna je bila Američanka Jennifer Simpson, bronasta pa Kenijka Hellen Onsando Obiri.

Ne spreglejte