Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Nedelja,
8. 10. 2017,
17.43

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Chicago maraton 2017

Nedelja, 8. 10. 2017, 17.43

6 let, 7 mesecev

Maraton, Chicago (ZDA)

Rupp prvi ameriški zmagovalec po letu 2002, Dibaba z odličnim časom

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
Galen Rupp Chicago 2017 | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Američan Galen Rupp in Etiopijka Tirunesh Dibaba sta zmagovalca letošnjega maratona v Chicagu, petega izmed velike šesterice. V začetku novembra bo na sporedu še maraton v New Yorku.

Zmaga Galena Ruppa kljub odlični zasedbi ni presenečenje. Američan je pred tekmo dejal, da je v življenjski formi, svoje sposobnosti pa je večkrat v preteklosti že dokazal. Tako je lani na olimpijskem maratonu v Riu osvojil bron, letos pa je bil na maratonu v Bostonu drugi. Tokrat je prišel do svojega prvenca na maratonski razdalji, zmagal pa je s časom 2;09:20.

Drugo mesto je osvojil lanski zmagovalec Abel Kirui, sicer tudi dvakratni svetovni prvak v maratonu. Za Američanom je zaostal 28 sekund. Tretji je bil njegov rojak Bernard Kipyego (2;10:23).

Svetovni rekorder Dennis Kimetto je kmalu po polovici proge odstopil, svetovni rekorder v polmaratonu Eritrejec Zersenay Tadese pa je osvojil osmo mesto. Nekoliko je razočaral tudi olimpijski podprvak Feyisa Lilesa, ki je na koncu padel na 14. mesto.

Dibaba postaja ena najboljših maratonk v zgodovini

Med dekleti je pričakovano slavila Etiopijka Tirunesh Dibaba, ki dokazuje, da je ena od najboljših tekačic vseh časov. Svetovnim in olimpijskim naslovom na stezi ter svetovnemu rekordu v teku na 5000 metrov zdaj dodaja še odlične maratonske rezultate. Je tretja najhitrejša maratonka vseh časov, tudi tokrat pa je zmagala z izjemnim časom 2;18:31.

Tirunesh Dibaba je slavila z odličnim časom. | Foto: Getty Images Tirunesh Dibaba je slavila z odličnim časom. Foto: Getty Images

Najdlje ji je sledila mlada Kenijka Brigid Kosgei, ki je bila druga s časom 2;20:22, tretja pa je bila domačinka Jordan Hasay (2;20:57).

Rezultati:

Moški:
1. Galen Rupp (ZDA) 2;09:20
2. Abel Kirui (Ken) 2;09:48
3. Bernard Kipyego (Ken) 2;10:23
4. Sisay Lemma (Eti) 2;11:01
5. Stephen Sambu (Ken) 2;11:07
6. Kohei Matsumura (Jap) 2;11:46
7. Ezekiel Chebii (Ken) 2;12:12
8. Zersenay Tadese (Eri) 2;12:19
9. Chris Derrick (ZDA) 2;12:50
10. Michael Shelley (Avs) 2;12:52

Ženske:
1. Tirunesh Dibaba (Eti) 2;18:31
2. Brigid Kosgei (Ken) 2;20:22
3. Jordan Hasay (ZDA) 2;20:57
4. Madai Perez (Meh) 2;24:44
5. Valentine Kipketer (Ken) 2;28:05
6. Lisa Weightman (Avs) 2;28:45
7. Maegan Krifchin (ZDA) 2;33:46
8. Alia Gray (ZDA) 2;34:25
9. Taylor Ward (ZDA) 2;35:27
10. Becky Wade (ZDA) 2;35:46

Potek maratona:

Cilj:

Moški: Američan Galep Rupp je zmagovalec letošnjega maratona v Chicagu. Njegov čas 2;09:20 je tudi njegov osebni rekord. Postal je prvi ameriški atlet, ki je slavil v vetrovnem mestu po letu 2002. Lanski zmagovalec Abel Kirui je osvojil drugo mesto, tretji pa je bil še en Kenijec Bernard Kipyego.

Ženske: Etiopijka Tirunesh Dibaba je z odličnim rezultatom 2;18:31 zmagovalka med dekleti.

40 km:

Moški: Navijači v Chicagu že slavijo, saj ima njihov ljubljenec že 14 sekund prednosti pred lanskim zmagovalcem Kiruijem. Kipyego in Lemma se bosta udarila za tretje mesto.

Ženske: Dibaba teče zmagi naproti, Kenijka zaostaja več kot minuto, domačinki Hasayjevi pa se obeta tretje mesto.

35 km:

Moški: Pri moških se je zgodila velika sprememba, saj je v vodilni skupini le še pet tekačev. Med njimi so lanski zmagovalec Kirui, ameriški up Rupp, Kenijca Bernard Kipyego in Stephen Sambu ter Etiopijec Sisay Lemma. Svetovni rekorder Dennis Kimetto je odstopil, svetovni rekorder v polmaratonu Zersenay Tadesse teče na šestem mestu, olimpijski podprvak Feyisa Lilesa pa je osmi.

Ženske: Svetovni rekorderki na 5000 metrov je vendarle uspelo - Dibaba zdaj sama teče proti zmagi. Kosgejeva zaostaja 35 sekund, Američanka pa minuto in pol.

30 km:

Moški: Tempo še kar narašča, v vodilni skupini pa je še 13 tekačev, med njimi prav vsi favoriti. Obeta se izjemno zanimivih zadnjih 10 kilometrov.

Ženske: Dibaba še kar narekuje močan tempo, a je Kosgejeva ne spusti. Na tretjem mestu je zdaj sama domačinka Hasayjeva, ki zaostaja 42 sekund. Ostale tekmovalke imajo že več kot dve minuti zaostanka.

25 km:

Moški: Pričakovano nekateri ne morejo več držati vodilne skupine, ki zdaj šteje 17 tekačev. Od favoritov so še prav vsi v ospredju.

Ženske: Dibaba je imela dovolj dihanja za ovratnik, ob novi spremembi so odpadle vse razen 23-letne Kenijke Brigid Kosgei. Lanska zmagovalka Kiplagatova je na vmesnem času na tretjem mestu zaostajala že 18 sekund, tik za njo teče Američanka.

Polovica (21,1 km):

Moški: Vmesni čas na polovici proge je znašal 1;05:49. Tekači so nekoliko pospešili, zagotovo pa lahko pričakujemo precej hitrejšo drugo polovico. Za zdaj vodilna skupina ostaja zelo velika, v njej je 25 tekačev, a bodo nekateri ob prvi spremembi začeli odpadati.

Ženske: Dekleta so polovico pretekla v izjemnem času 1;08:48! Spet je na čelu Dibaba, ki želi zlomiti konkurentke, a ji četverica še sledi, vprašanje pa je, kako dolgo še. V takem ritmu vse zagotovo ne morejo vztrajati do cilja. Nekatere bodo med njimi bodo zagotovo plačale davek hitrega začetka.

15 km:

Moški: Maratonci nadaljujejo v nespremenjenem tempu. Ker ta ni hiter, je vodilna skupina še naprej zelo velika.

Ženske: Tempo dekleti je nekoliko padel, Dibaba pa je prepustila vodstvo Američanki Hasayjevi. Slednja je bila letos tretja v Bostonu, kjer je tekla osebni rekord 2;23:00. Tega bi lahko danes krepko izboljšala.

10 km:

Moški: Brez sprememb pri moških. Izjemno velika vodilna skupina nadaljuje v tempu, ki ne obeta končnega rezultata pod 2;10, to pa ne pomeni, da ne bo zanimivo. V skupini je več kot 20 maratoncev, tako da se obeta izjemno zanimiv obračun za najvišja mesta. Vmesni čas je znašal 31:24, tempo pa narekuje Američan Aaron Braun.

Ženske: Pri dekletih je vodilna skupina veliko manjša. Le štiri tekačice držijo izjemen tempo Dibabe, ki je očitno odlično pripravljena. Dekleta na 10. kilometru za moškimi zaostajajo zgolj minuto, kar obeta končni izid okrog 2;17. Dibabi sledijo tri Kenijke in domačinka Jordan Hasay.

5 km:

Moški: Vse kaže, da bomo v moški konkurenci spremljali taktičen tek, kar je posledica dajstva, da v Chicagu ni narekovalcev tempa. Prvih pet kilometrov je bilo namreč relativno počasnih. Kljub lažjemu vzponu vmesni čas 15:42 ne obeta vrhunskega rezultata. V vodilni skupini je so vsi favoriti.

Ženske: Povsem drugačno zgodbo lahko pričakujemo pri dekletih, saj si one lahko pomagajo z moškimi tekači. Maratonke so začele izjemno hitro, že zdaj pa je na čelu prva favoritinja, Etiopijka Tirunesh Dibaba. Tretjo zaporedno zmaho v vetrovnem mestu sicer lovi Kenijka Florence Kiplagat. Vmesni čas 16:08 bi pomenil končni čas 2;16:07, kar bi bil drugi izid vseh časov.

Štart:

Začel se je jubilejni 40. maraton v Chicagu. Na progo se je podalo okrog 40 tisoč tekačev. Vreme je za zdaj odlično, termometri kažejo 13 stopinj Celzija, mesto pa je obsijano s soncem. Po lokalnem času je ura 7.30, kar pomeni, da se bodo temperature v naslednjih dveh urah krepko dvignile, kar zna nekaterim tekačem povzročati težave.


Napoved pred štartom: Maraton v Chicagu spada v šesterico največjih (World Marathon Majors). Proga je izjemno hitra, na njej pa so v preteklosti padli že štirje svetovni rekordi: dva v moški in dva v ženski konkurenci. Od leta 2015 v Chicagu ni narekovalcev tempa. Organizatorji s tem želijo narediti tekmo bolj zanimivo, a se to pozna pri časih, ki so bili zadnje dve leti razmeroma slabi.

Kenijec Dennis Kimetto je svetovni rekorder in rekorder proge.  | Foto: Reuters Kenijec Dennis Kimetto je svetovni rekorder in rekorder proge. Foto: Reuters Glavni favoriti so svetovni rekorder Kenijec Dennis Kimetto (osebni rekord: 2;02:57), njegov rojak Stanley Biwott (2;03:51), tekel bo tudi svetovni rekorder v polmaratonu Eritrejec Zersenay Tadese (2;10:41). Etiopijci računajo na olimpijskega podprvaka Feyiso Leliso (2;04:52), lansko zmago pa bo branil Kenijec Abel Kirui (2;05:04), ki bo tudi nosil štartno številko ena. V življenjski formi naj bi bil Američan Galen Rupp (2;09:58), ki želi premagati vse afriške tekače in po številnih letih zmago zadržati na domačih tleh. V zadnjem hipu se je na štartnem seznamu znašel tudi odlični Kenijec Emmanuel Bett, ki naj bi bil po nekaterih informacijah Ruppov osebni narekovalec tempa, saj si Američan želi dobrega rezultata.

Daljša napoved je na voljo tukaj.

Rekord proge: s časom 2;03:45 ga drži svetovni rekorder Kimetto.

 

Ne spreglejte