Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 6. 2013,
17.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Primož Kozmus Martina Ratej

Ponedeljek, 3. 6. 2013, 17.21

8 let

V Velenju se obeta pravi atletski spektakel

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V torek bo na velenjskem mestnem štadionu Ob jezeru že 18. mednarodni atletski miting v počastitev dneva rudarjev. Mladinski program se bo pričel ob 17. uri, glavni del mitinga pa ob 19. uri.

Štadion Ob jezeru bo tudi letos gostil zanimivo atletsko prireditev. Atletski miting bodo zaznamovali obračuni najboljših slovenskih atletinji in atletov s kakovostno mednarodno konkurenco. Letos je na atletskem mitingu, ki je edini v Sloveniji s statusom Evropske atletske zveze, v glavnem delu 13 disciplin. V teku na 100 metrov bosta Jan Žumer in Gregor Kokalovič nastopila ob Američanu Rakieemu Salaamu, ki je lani 100 metrsko razdaljo pretekel pod magično mejo 10 sekund.

Kljub odsotnosti poškodovanega državnega rekorderja v teku na 800 metrov Žana Rudolfa, bo konkurenca v teku na dva kroga zelo močna. Eden najboljših tekačev na tej razdalji zadnjega desetletja, Rus Jurij Borzakovski, se bo pomeril s konkurenco atletov iz 11 držav. V najhitrejši skupini bo od Slovencev nastopil Mitja Krevs.

V najhitrejši skupini teka na 400 bo ob Slovencu Aljažu Požesu nastopil še finalist letošnjega evropskega prvenstva v dvorani, Richard Strachan iz Velike Britanije. Ta atlet je bil tudi član zlate štafete 4 x 400 metrov Velike Britanije na tem prvenstvu. Zaradi poškodbe stegenske mišice je nastop odpovedal Madžar Deak Nagy, namesto njega pa je vstopil Britanec, Luke Lennon Ford, dobitnik medalje na zadnjem evropskem prvenstvu do 23 let v Ostravi.

Žensko preizkušnjo na 100 metrov z ovirami bo zaznamoval lov Marine Tomič na normo za svetovno prvenstvo v Moskvi. Glavni konkurentki bosta Rusinji Tatjana Filatova (letos že 13,11) in finalistka svetovnega prvenstva v Daeguju ter ruska državna prvakinja v tej disciplini, Tatjana Dekjarjova.

Ratejeva iz ZDA v Velenje

Pesti v skoku v daljino bomo stiskali za Nino Kolarič, ki, tako kot Tomičeva, lovi normo za svetovno prvenstvo. Povratnici na atletske štadione je po poškodbi letos že uspelo skočiti čez šest metrov. V Velenju pa sta na štartni listi še dve tekmovalki, ki sta letos zmogli čez 670 centimetrov: Lynique Prinsloo iz Južnoafriške Republike in Ivana Španovič iz Srbije.

Eden od vrhuncev mitinga bo gotovo obračun v metu kopja. Martina Ratej je letos dobro začela sezono: potrdila je normo za udeležbo na svetovnem prvenstvu, na zadnjem mitingu siamantne lige v Eugeneu pa je uspela premagati tudi svetovno prvakinjo v tej disciplini, Rusinjo Marijo Abakumovo. Odlična Rusinja, ki je letos kopje vrgla že prek 69 metrov, se ji bo za poraz skušala oddolžiti prav v Velenju.

V skoku s palico bo ob odsotnosti Tine Šutej nastopila cela vrsta mladih slovenskih atletinj. Za zmago pa pričakujemo nemški troboj med Liso Rysih, Kristino Gadischew in Silke Spiegelburg.

V suvanju krogle bosta nastopila povratnik po poškodbi, Miroslav Vodovnik in njegov mlajši kolega Marko Špiler. Kandidati za zmago bodo Kanadčan Dylan Armstrong, bronasti z zadnjega svetovnega prvenstva, finalist vseh velikih tekmovanj v zadnjih letih in zmagovalec dveh mitingov za diamantno ligo v letu 2012.

Kako daleč lahko poleti Rodićeva?

Kljub poškodbi odličnega Slovenca Brenta Larueja, bo konkurenca v teku na 400 metrov z ovirami izjemna. Kar šest tekmovalcev v najhitrejši skupini ima osebni rekord pod 50 sekundami. Med njimi izstopajo evropski podprvak iz Srbije Emir Bekrić ter dva Južnoafričana: finalist svetovnega prvenstva in tretji iz letošnje diamantne lige v Dohi Cornel Fridericks in dobitnik bronaste medalje na zadnjem svetovnem prvenstvu LJ Van Zyl. V najhitrejši skupini bo nastopil tudi talentiran Slovenec Mitja Lindič.

V teku na 1500 metrov bosta Sonja Roman in Maruša Mišmaš lovili normo za avgustovsko svetovno prvenstvo v Moskvi. Na štartu bodo še: četrta z letošnjega evropskega prvenstva v dvorani in finalistka olimpijskih iger v Londonu Belorusinja Natallia Kareiva, finalistka lanskega Evropskega prvenstva Nemka Elina Sujew in dobitnica medalje na evropskem prvenstvu v krosu Amela Trezić iz Srbije.

Snežana Rodič bo v troskoku skušala nadaljevati izjemno uspešen začetek letošnje sezone tudi v Velenju in potrditi dobro formo. Ženska šprinterska preizkušnja bo letos tek na 200 metrov. Ob Slovenkah, Sabini Veit, Sari Strajnar, Tini Jureš in Maji Mihalinec, bosta nastopili še odlični Američanki Tiffany Townsend in Charonda Williams.

Vrhunec bo moški met kladiva

Vrhunec tekmovanja pa bo met kladiva za moške. Primož Kozmus, ki mu je v Slovenski Bistrici uspel najboljši začetek sezone v zadnjih letih, ima letošnji peti najboljši izid na svetu. Pomeril se bo s tekmovalcem, ki ima trenutno v lasti najdaljši met na svetu v tej sezoni, Tadžikistancem Dilšodom Nazarovom. V Halleju je kladivo vrgel 80 metrov in 71 centimetrov daleč. Tu bo tudi svetovni podprvak in olimpijski prvak Madžar Krisztian Pars.

Eden od zaščitnih znakov velenjskega mitinga so tudi polne tribune mestnega štadiona. Letošnja kakovostna udeležba atletinj in atletov s celega sveta napoveduje razburljiv atletski večer v Velenju in je hkrati najboljše vabilo k ogledu dogodka.

Ne spreglejte