Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Četrtek,
11. 12. 2014,
9.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Fernando Alonso McLaren

Četrtek, 11. 12. 2014, 9.26

8 let

Alonso postal McLarnovec in najbolje plačani dirkač f1

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dirkač formule 1 Fernando Alonso se je po letu 2007 vrnil k McLarnu. Njegov moštveni kolega v prihodnji sezoni bo svetovni prvak iz leta 2009 Jenson Button.

34-letni Jenson Button bo tako svojo kariero formule 1 raztegnil v 16. sezono in bo poskušal v internem dvoboju z dvakratnim svetovnim prvakom in s trenutno enim najboljših dirkačev v športu dokazati, da še ni za v staro šaro in da v sebi še nosi energijo za več kot eno sezono. Britanec je sedež pri McLarnu obdržal, ker je v letošnji sezoni na kvalifikacijah z 10:9 premagal moštvenega kolega Kevina Magnussena, ker je osvojil več kot enkrat več točk (126:55), ker bodo njegove izkušnje izjemno koristne pri razvoju novega Hondinega motorja in ker so ga podprli delničarji McLarna.

Buttonova potrditev je grenak poraz predsednika McLarna Rona Dennisa, ki je favoriziral 22-letnega Magnussena. Čeprav bi lahko Danec predstavljal prihodnost McLarna, pa je moral Britanec popustiti preostalim delničarjem, saj je bil v nevarnosti njegov položaj predsednika. Magnussen bo ostal v moštvu, za prihodnjo sezono so mu namenili vlogo rezervnega dirkača.

Buttonu dveletna pogodba in pol manjša plača

33-letni Fernando Alonso, ki se je leta 2007 hudo sporekel z McLarnovim šefom Ronom Dennisom in dve leti pred iztekom triletne pogodbe zapustil moštvo, je letos poleti z njim zakopal bojno sekiro. Možakarja sta našla dovolj skupnih interesov, da sta podpisala novo pogodbo. Alonsa je o prestopu prepričalo več dejavnikov: prihod motornega dobavitelja Honde, ki je svojo kakovost dokazala v zlatih časih Ayrtona Senne in Alaina Prosta, prestrukturiranje McLarnove ekipe in okrepitve na ključnih položajih, povišica letne plače za več kot 10 milijonov evrov.

Alonso naj bi podpisal dveletno pogodbo z možnostjo enoletnega podaljšanja. Vanjo naj bi vključil klavzulo, da lahko odide po koncu sezone 2015, če McLaren ne bo izpolnil njegovih pričakovanj. Fernando naj bi se dogovoril za letno plačo 32,30 milijona evrov (40 mio dolarjev), s čimer bo postal najbolje plačani dirkač formule 1 v prvenstvu 2015. Letos je bil Španec poravnan s Sebastianom Vettlom in Kimijem Räikkonenom (vsi so imeli letno plačo 22 milijonov evrov), Lewis Hamilton pa je imel 2 milijona manj. Vettlu so po prestopu k Ferrariju plačo dvignili na 30 milijonov evrov, Hamilton, ki že ima pogodbo za 2015, pa bo v novih pogajanjih z Mercedesom kot sveži svetovni prvak tudi zahteval povišico.

Button je podpisal dveletno pogodbo, letno plačo v višini 16 milijonov evrov pa mu je McLaren prepolovil, je poročal BBC.

Ne spreglejte