Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Torek,
10. 7. 2012,
8.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Michael Schumacher Mark Webber Fernando Alonso

Torek, 10. 7. 2012, 8.25

8 let

Alonso vse bliže Schumacherjevemu rekordu

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mark Webber je na minuli VN VB zmagal devetič v karieri. Za Red Bull je bila to 30. zmaga, vse pa sta dosegla s Sebastianom Vettlom. Tu je še več zanimivih številk po Silverstonu.

Še pet zmag Marka Webbra in izenačil se bo z enim najboljših avstralskih dirkačev vseh časov Jackom Brabhamom. In še pet zmag Red Bulla in ekipa se bo izenačila z dosežkom Brabhamovega moštva. Webber je pravi specialist za Silverstone, saj je v rojstnem kraju britanskega dirkanja v najboljši trojici končal četrtič zapored.

Sebastian Vettel (Red Bull) je s tretjim mestom prekinil niz štirih dirk brez stopničk, ki je bil njegov najslabši v treh letih in pol. Lani so bili na VN VB na zmagovalnem balkonu isti trije dirkači, a takrat je zmagal Fernando Alonso (Ferrari).

Fernando Alonso je osvojil svoj in Ferrarijev prvi "pole position" po VN Singapurja 2010. Za Španca je bil to 21. prvi štartni položaj v karieri. Le na VN Madžarske leta 2009 (tehnična okvara) s "pola" ni končal na zmagovalnem balkonu. Za poskočnega konjiča je to 206. najboljši štartni položaj v več kot 60-letni zgodovini, a zgolj tretji na zadnjih 64 dirkah (od 2008).

Alonso lovi Schumacherjev rekord

Španec se vse bolj bliža rekordu Michaela Schumacherja. Na zadnjih 21 dirkah je končal med dobitniki točk (od lanske VN Evrope). Med VN Madžarske 2001 in VN Malezije 2003 je Schumacher med dobitnike točk prišel na 24. zaporednim dirkah. Medtem Heikki Kovalainen (Caterham) in Timo Glock (Marussia) točk nista osvojila vse od VN Singapurja 2009 (50 zaporednih dirk).

Vodilni v skupnem seštevku, torej Alonso, je letos vodil 152 krogov, največ med vsemi oziroma dobro četrtino vseh. S 119 krogi v vodstvu mu sledi Vettel, tretji je s 66 Webber, a je dvakrat zmagal in za Alonsom v skupnem seštevku zaostaja le 13 točk.

Kimi Räikkönen (Lotus) je odpeljal svoj 37. najhitrejši krog na dirki. Je tretji najuspešnejši vseh časov (štiri za Alainom Prostom). Lotus ima v letošnji sezoni že tri najhitrejše kroge na dirki, največ med vsemi moštvi.

Plus Massi, minus Rosbergu

Četrto mesto je bilo za Felipeja Masso (Ferrari) najboljša uvrstitev po stopničkah na VN Koreje 2010. Medtem je Nico Rosberg (Mercedes) s 15. mestom dosegel svojo najslabšo uvrstitev po VN Italije 2009, ko je bil z Williamsom le 16.

Še nekaj zanimivosti s kvalifikacij: Sergio Perez (Sauber) je bil tretjič zapored 15., Jenson Button (McLaren) prvič po VN Brazilije 2008 ni prišel niti v drugi del kvalifikacij, le Lewis Hamilton (McLaren) in Romain Grosjean (Lotus) sta se prebila v finale na vseh letošnjih VN.

Ne spreglejte