Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 2. 2024,
10.50

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

Natisni članek

Ferrari Mercedes-AMG F1 Lewis Hamilton VN Bahrajna Lance Stroll Fernando Alonso Aston Martin Formula 1

Ponedeljek, 12. 2. 2024, 10.50

2 meseca, 2 tedna

Predstavitve novih dirkalnikov F1: Aston Martin

Alonsov novi konjič in pogled proti upokojitvi in Mercedesu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28
Aston Martin F1 2024 | Prvi pogled na novi dirkalnik ekipe Aston Martin - AMR24. | Foto Aston Martin F1

Prvi pogled na novi dirkalnik ekipe Aston Martin - AMR24.

Foto: Aston Martin F1

Teden s predstavitvami novih dirkalnikov najboljših petih ekip lanske sezone formule 1 je v ponedeljek odprl Aston Martin. Fernando Alonso, ki bo poleti dopolnil 43 let, sporoča, da še ni rekel zadnje besede, da je predan zeleni ekipi, a vabilu Mercedesa ne bi rekel ne. A najprej se mora odločiti, ali bo prihodnjo sezono sploh še dirkal.

Visa Cash App RB 2024
Sportal Še druga ekipa z bizarnim novim imenom pokazala dirkalnik

Po Haasu, Williamsu, Sauberju, Alpinu in ekipi RB je kot naslednji svoj novi dirkalnik na sedežu ekipe v Silverstonu predstavil Aston Martin. Ekipa kanadskega milijarderja Lawrencea Strolla tudi v sezono 2024 vstopa s klasično britansko dirkaško zeleno barvo. Z legendarno znamko avtomobilov Aston Martin sicer dirkalnik razen imena nima nič skupnega, dirkalnik AMR24 tako ali tako poganja Mercedesov pogonski sklop. Odločeni so, da bodo letos držali krivuljo razvoja s tekmeci, kar jim je lani spodletelo. 

Lance Stroll je odpeljal prve kroge z novim dirkalnikom AMR24:

Fernando Alonso je v prvi polovici sezone šestkrat končal na zmagovalnem balkonu, v drugi samo še dvakrat. Vseeno je končal na četrtem mestu med dirkači (206 točk), Aston Martin pa je zdrsnil na peto med konstruktorji (280 točk). Več bo moral pokazati lastnikov sin, Lance Stroll, ki je lani zbral le 74 točk. Vodja ekipe ostaja Mike Krack, tehnični direktor pa Dan Fallows. Krack je na predstavitvi dejal, da gre za evolucijo lanskega dirkalnika. "Spremembe smo naredili povsod po dirkalniku. Na različne načine smo spremenili številne dele dirkalnika, a gre predvsem za evolucijo." Zadnje vzmetenje je po novem tako imenovano push-rod. Tega so tako kot menjalnik dobili od Mercedesove ekipe, kar pomeni, da bo tudi ta odslej uporabljala tovrstno zadnje vzmetenje.

Želijo, da bi letos lahko sledili ravni razvoja najboljših ekip. | Foto: Aston Martin F1 Želijo, da bi letos lahko sledili ravni razvoja najboljših ekip. Foto: Aston Martin F1

"Vem, da obstaja tudi življenje po formuli 1"

Alonso je na predstavitvi odgovarjal tudi na novinarska vprašanja o Lewisu Hamiltonu in njegovi napovedani selitvi iz Mercedesa k Ferrariju. Zbodel ga je z besedami, češ da še lani dirkanje za Ferrari niso bile njegove otroške sanje. "Bil sem presenečen. Vsi smo mislili, da bo končal kariero pri Mercedesu, ko so si bili zvesti toliko let."

Bi Španca prihodnje leto zanimal Mercedesov sedež? "Ne vem, kaj prinaša prihodnost. Zdaj sem osredotočen samo na priprave za to sezono. Moral se bom pogovoriti sam s sabo in premisliti o svoji prihodnosti. Imam 42 let. Formula mi daje veliko zadovoljstva, a tudi odrekanja. To bo moja 21. sezona. Vem, da obstaja tudi življenje po formuli 1. Če se bom odločil, da nadaljujem dirkanje, bo moja prva izbira Aston. V ekipi sem zadovoljen. Če pa ne bomo šli v pravo smer, so pa mogoče tudi druge izbire. Dirkaška tržnica se je letos zgodaj odprla, na voljo bo veliko sedežev.

Fernando Alonso bo poleti dopolnil že 43 let. | Foto: Aston Martin F1 Fernando Alonso bo poleti dopolnil že 43 let. Foto: Aston Martin F1

V torek sledi predstavitev Ferrarija, v sredo Mercedesa in McLarna, ki naj bi takrat v Silverstonu naredila tudi prve kroge za potrebe snemanja, kot zadnji pa bo svoje novo orožje v četrtek pokazal prvak Red Bull.

Odštevanje do nove sezone formule 1:

2. februar – predstavitev Haas
5. februar – predstavitev Sauber in Williams
7. februar – predstavitev Alpine
8. februar – predstavitev RB
12. februar – predstavitev Aston Martin
13. februar – predstavitev Ferrari
14. februar – predstavitev Mercedes in McLaren
15. februar – predstavitev Red Bull
21.–23. februar – testiranja v Bahrajnu
29. februar–2. marec – VN Bahrajna
Williams 2024
Sportal Dirkalnik FW46 za vrnitev na pota stare slave #video
Alpine 2024
Sportal Drzna zver za talentiran francoski dirkaški par #video
Abu Dabi Carlos Sainz Ferrari
Sportal Od Ferrarija se želi posloviti z naslovom prvaka
Ne spreglejte