Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Petek,
14. 9. 2012,
10.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 14. 9. 2012, 10.25

8 let

Avstralec 17 točk bližje milijonu dolarjev od Američana

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
S 15. dirko se sezona ameriške formule indycar končuje že ta vikend. Oval v Fontani bo odločal o prvaku: Will Power ima 17 točk prednosti pred Ryanom Hunterjem-Reayem.

Po 14 dirkah, več kot 1.700 krogih in prek 4.800 kilometrih bo prvak za sezono 2012 prvenstva indycar odločen ta konec tedna na ovalu v kalifornijski Fontani. Ne le tako želena lovorika, v igri je tudi milijon ameriških dolarjev denarne nagrade. V igri za prvaka sta še dva dirkača, ki ju loči vsega 17 točk: Avstralec Will Power (Penske) in Američan Ryan Hunter-Reay (Andretti). Ker se v ameriški različici formule 1 za zmago dobi 50 točk, za drugo mesto 40, tretje 35 in tako naprej do mest od 25 navzdol, ki prinašajo po 10 točk, so njune možnosti skorajda 50:50. Še več: vodilni Power na ovalih ni najboljši, Hunter-Reay pa ima z ovalov letos dve zmagi.

Power je veljal za favorita za naslov že pred začetkom sezone in je to z zmagami v Alabami, Long Beachu in Sao Paulu tudi potrdil. Takrat je bil njegov prvi zasledovalec Helio Castroneves (Penske), ki je odprl sezono z zmago v St. Peterburgu. Na tretjem mestu jima je sledil Hunter-Reay, ki je še čakal na prvo zmago. Na dirki leta - 500 milj Indianapolisa - se noben od te trojice ni proslavil. Zmagal je branilec naslova Dario Franchitti (Ganassi), a to je bila ena od le štirih dirk, ki jih je končal v prvi deseterici. Podobno kot Ryan Briscoe (Penske) je tudi Scott Dixon (Ganassi) vso sezono preveč nihal - od zmag do uvrstitev izven dvajseterice. Poleti je bitka za prvaka postajala vse bolj napeta, saj je Hunter-Reay nanizal tri zaporedne zmage (Milwaukee, Iowa, Toronto), Power pa na tistih dirkah ni bil niti med 10. S stopničkami Powerja v Edmontonu, Lexingtonu in Sonomi je sledil nov preobrat. Pred 14 dnevi pa zmaga Hunterja v Baltimoru, šesto mesto Powerja in 10. Castronevesa.

"Ali bom prvak ali pa ne"

"Pristop bo enak kot katerikoli drug vikend. Na vsako dirko se gre na zmago," pred finalom v Fontani pove Power. "To bo težka dirka, dolga 500 milj. Osredotočiti se bo treba na nalogo, odpeljati, kot se za gre, ostalo pa ni odvisno od mene. Ali bom prvak ali pa ne." Avstralec se še kako dobro zaveda, se lahko vse postavi na glavo, kot se je že lani in predlani, ko je pred zadnjo dirko vodil, a izgubil naslov prvaka. "Rekel bi, da sem boljši, da imam več izkušenj. A moj pristop do dirk ni nič drugačen."

Tudi Hunter-Reay lahko osvoji svoj prvi naslov, potem ko doslej še ni bil boljši kot sedmi. "Pritisk čutiva oba. Na nitki je lovorika, ki si jo vsak v tem športu želi. Všeč mi je, da sem v vlogi zasledovalca. Saj sem že vso sezono. Sem vse boljši in osredotočen le na zmago." Američan še dodaja, da bo potreboval tudi nekaj sreče, torej slab Powerjev dan.

Ne spreglejte