Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Ponedeljek,
28. 3. 2016,
22.21

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

formula1

Ponedeljek, 28. 3. 2016, 22.21

7 let, 11 mesecev

"Baku v Azerbajdžanu bo imel najhitrejšo ulično dirko na svetu" (video)

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Glavni oblikovalec stez formule 1, Nemec Hermann Tilke, komaj čaka VN Evrope, saj naj bi dirka po ulicah Bakuja postregla s spektaklom, kakršnega svet še ni videl.

VN Evrope se bo po letu 2012, ko je dirko s takšnim imenom gostila Valencia v Španiji, znova vrnila v formulo 1. Štafetno palico je prevzela azerbajdžanska prestolnica Baku, ki bo ognjeni krst v vrhu avtomotošporta doživela 19. junija. Čeprav bo Baku šele debitiral v formuli 1, bo že s svojo prvo dirko prevzel primat tako v klubu uličnih dirk formule 1 kot tudi na svetovni sceni. Prikloniti se mu bodo morali takšni uveljavljeni velikani, kot so Monako, Melbourne in Singapur.

"Ulična steza v Bakuju bo izstopala zaradi mnogih dejavnikov. Ni takšne steze. To bo ena izmed najrazburljivejših dirk v koledarju. Ne da se je primerjati z nobenim drugim stalnim dirkališčem, ker gre za ulično stezo, a tudi ko jo primerjamo z drugimi uličnimi stezami, je Baku edinstven."

"Steza v obliki zanke okoli mestnega zgodovinskega središča bo ustvarila edinstveno in izjemno vzdušje za navijače, ki bodo gledali dirko na tribunah ali doma. Baku bo najhitrejše ulično dirkališče na svetu. Izračunali smo, da bo čas kroga znašal minuto in 41 sekund, a to je odvisno od nastavitev dirkalnika vsakega posameznika in od razvoja letošnjih novih dirkalnikov," je za uradno stran steze v Bakuju nekaj skrivnosti razkril Herman Tilke.

Nemec, ki se je podpisal pod dizajn stez v Austinu, Šanghaju in Abu Dabiju, je v Bakuju naletel na edinstven izziv. Imel je dve leti časa, da ga spravi v koledar formule 1.

"Ko sem prvič slišal za možnost, da bi v Bakuju postavili ulično stezo, nisem vedel nič o tem mestu. Po mojem prvem obisku me je spreletela samo ena misel: Čudovito! Resnično sem bil pozitivno presenečen. Baku je fascinanten. Postavitev proge je zasnovana tako, da pokaže lepoto zgodovinskih in sodobnih znamenitosti mesta."

"Najzahtevnejša naloga je bila uresničitev ideje o postavitvi ulične steze, ki bo primerna za formulo 1. Dirkališče je v živahnem mestu, ulice so resnično široke in točno to je tisto, kar ga dela tako privlačnega."

"Temu projektu smo se posvečali od junija 2014. Zdaj postaja zares vznemirjujoče. Od prvega trenutka sem ponosen, da sem lahko del tega projekta in tukajšnje ekipe. Zdaj je ostalo še nekaj mesecev, zato komaj čakamo dirko."

Ne spreglejte