Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Ponedeljek,
15. 12. 2014,
11.22

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ron Dennis

Ponedeljek, 15. 12. 2014, 11.22

8 let, 1 mesec

Bo Dennis izplačal Arabce in prevzel nadzor nad McLarnom?

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ron Dennis namerava v kratkem postati večinski lastnik v skupini McLaren, a mora najprej zbrati velike količine denarja, s katerimi bo izplačal arabske poslovne partnerje.

Nekdanji šef ekipe formule 1 McLaren Ron Dennis je predsednik skupine McLaren in od letošnjega januarja izvršni direktor ekipe f1. Za športnega direktorja je po odslovitvi Martina Whitmarsha postavil Erica Boullierja, za dirkača za 2015 in 2016 pa izbral Fernanda Alonsa in Jensona Buttona.

Trenutno je lastniška struktura v skupini McLaren takšna: Ron Dennis ima 25-odstotni delež, njegov dolgoletni poslovni partner Mansour Ojjeh 25 odstotkov, preostalih 50 odstotkov pa bahrajnska kraljeva družina prek investicijskega sklada Mumtalakata. Trojček naj bi avgusta sklenil dogovor, da bo Dennis od Ojjeha odkupil 12,5-odstotni delež, od Mumtalakata pa 25 odstotkov. Tako bi postal 62,5-odstotni lastnik, kar bi pomenilo večinski delež. To niso špekulacije, to je razkril izvršni direktor formule 1 Bernie Ecclestone.

''Do zdaj finančna transakcija še ni bila izvedena, a so imeli lastniki pogovore, kako povečati rast skupine McLaren. Ko in če bo izvedena transakcija - ni predvideno, da bodo zdajšnji lastniki popolnoma izstopili iz McLarna -, bomo novico sporočili ob primernem trenutku,'' je Dennisovo namero večinskega prevzema McLarna potrdil McLarnov predstavnik, ki je napovedal, da posel verjetno ne bo sklenjen pred novim letom.

Vrednost skupine McLaren je ocenjena na milijardo funtov, kar pomeni, da mora Dennis zbrati nič manj kot 375 milijonov funtov. Britanec naj bi s potrditvijo Fernanda Alonsa in Jensona Buttona zavlačeval, ker je iskal denar za prevzem večinskega lastniškega deleža. Ron je upal, da bo nove investitorje našel tudi na Danskem, a ker se to ni zgodilo, je Kevin Magnussen izvisel kot dirkač na dirkah in ga je degradiral v rezervenega in testnega dirkača. Arabski solastniki in Honda so za drugega dirkača favorizirali Jensona Buttona.

Ne spreglejte