Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Sobota,
28. 6. 2014,
11.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Red Bull Renault

Sobota, 28. 6. 2014, 11.36

8 let

Bo Red Bull kupil Renault? Denar ne bi smel biti problem

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Aktualni svetovni prvak med konstruktorji v formuli 1 Red Bull za svoje moštvo izdeluje šasijo dirkalnika in menjalnik, s prihodnjo sezono bi lahko postal tudi konstruktor motorjev.

Red Bull ima do konca sezone 2016 resda podpisano pogodbo z motornim dobaviteljem Renaultom, a dokončno naj bi med partnerjema počilo na VN Avstrije, ko je zmagovita naveza preteklih štirih sezon doživela pravo nočno moro. Na prejšnji dirki v Kanadi so vsi skakali od veselja, saj je Daniel Ricciardo Red Bullu-Renaultu s svojim prvencem pridirkal prvo zmago po šestih dirkah suše, Sebastian Vettel pa je s tretjim mestom nadgradil veliki uspeh. Pozorni opazovalci so takrat opozarjali, da je bila to le muha enodnevnica in da je Red Bull Renault zmagal predvsem zaradi Mercedesovih težav z motorjem, ne zaradi vrhunske lastne predstave. In imeli so popolnoma prav.

V avstrijskem Zeltwegu je bilo še slabše kot pred Kanado: Ricciardo ni mogel zlesti višje od osmega mesta, Sebastian Vettel pa je moral zaradi okvare Renaultovega motorja upočasniti že v drugem krogu, nato pa je odstopil sredi dirke. Streznitev je prišla na najbolj neprimernem prizorišču: na stezi v Zeltwegu, ki jo ima v lasti Red Bullov lastnik Dietrich Mateschitz, v katero je vložil več kot 100 milijonov evrov in z njo po 11 letih formulo 1 spet vrnil v Avstrijo. Logično so po dirki pri Red Bullu pihali od jeze. ''Sedem dirkalnikov v prvi deseterici je dirkalo z Mercedesovimi motorji. To pove vse,'' je bil jasen šef ekipe Christian Horner.

Renault naj bi razmišljal o prodaji tovarne f1

Nemški časnik Auto Motor und Sport je razkril, da ima Renaultov motor 40 do 70 konjskih moči manj kot Mercedesov. In ker je med sezono razvoj motorjev zamrznjen, Renault letos skoraj ne more več ujeti, kaj šele prehiteti Mercedesa. To je jasno tudi glavnemu Red Bullovemu svetovalcu Helmutu Marku: ''To se ne bo zgodilo. Osredotočili smo se že na prihodnjo sezono.'' In v obdobju, ko Red Bullu išče alternativo za Renault, je z vso silovitostjo udarila novica, da naj bi Renault resno razmišljal o prodaji svoje tovarne v Viry-Chattilonu, ki izdeluje motorje za formulo 1, je razkril ugledni komentator Auto Motor und Sport Michael Schmidt.

Možakar je še opozoril na podatek, da Renault vsaka sezone formule 1 stane okoli 50 milijonov evrov, kar je več, kot je pričakoval. Za nameček naj bi najemniki Lotus, Toro Rosso in Caterham zaostajali s plačili. Renault se je zaradi številnih kolapsov motorjev znašel tudi na slabem glasu. Letos mu komentatorji formule 1 večinoma namenjajo ostre kritike, kar vsekakor kvari javno podobo proizvajalca avtomobilov. Šef Mercedesove ekipe formule 1 Niki Lauda je poudaril, da bo Renault izredno težko našel kupca za svojo tovarno, saj imajo v Franciji drugačno delovno zakonodajo kot na primer v Angliji, kjer ima sedež svoje tovarne f1 Mercedes: ''V Franciji delajo 37 ur na teden, v Angliji 43.''

Bo Red Bull kupil Renault?

Ko bo in če bo Renault prodal svojo tovarno f1 v Viryju, se bo popolnoma umaknil iz športa. Lotus, ki ima z Renaultovimi motorji še večje težave kot Red Bull, naj bi tudi resno razmišljal o tem, da bi v prihodnji sezoni preklopil na Mercedesov motor. ''Edino, kar še manjka, je bančno jamstvo,'' je za Sport Bild povedal predstavnik Lotusa. Red Bull je ostro zavrnil namigovanja, da naj bi krizo z motorjem rešil tako, da bi skonstruiral svoj lastni motor. Z nakupom Renaultove tovarne pa bi elegantno rešil nastale težave. V prihodnjih sezonah bi postal kovač svoje sreče, enako kot Mercedes in Ferrari povsem neodvisen od dobaviteljev motorjev. Z nakupom Renaulta bi namreč prevzel vse osebje tovarne, odločitve bi sprejemal popolnoma sam, nadziral pa bi tudi proračun.

Če se bo nakup zgodil, bi lahko vodenje Renaultove tovarne prevzel sloviti Mario Illien, ki je ustanovil tovarno Mercedesovih motorjev f1 v Brixworthu. Mogoča je tudi povezava z vizionarskim Red Bullovim tehnološkim centrom, ki ga bo vodil tehnični direktor Red Bulla Adrian Newey. Glavni Red Bullov svetovalec Helmut Marko je izjavil: ''Adrian in Mario imata še zmeraj zelo dobre stike.'' A to je ena izmed vizij, ki jo bo treba še uresničiti. Red Bull se kljub izjemnemu razočaranju nad Renautom z vsemi štirimi otepa razširitvi proizvodnje na motorje. "Red Bull izdeluje šasije in nima nobenih ambicij, da bi postal še konstruktor motorjev. A hočemo biti konkurenčni in dirkati v ospredju,'' je za Servus TV povedal šef Red Bullove ekipe Christian Horner, s čimer je ponovil misel lastnika Red Bulla Dietricha Mateschitza.

Renault ima zvezane roke pri razvoju motorja

Za zdaj je jasno le to, da bo Red Bull letošnjo sezono izpeljal do konca z Renaultovim motorjem, zato partnerja skupaj iščeta rešitve, ki bi jih približale Mercedesu. "Glavna težava je povezava med Renaultovim motorjem in sistemom za povrnitev energije. Ne deluje harmonično. Opazili smo majhen napredek, a to ni to. Mercedes bi morali pohvaliti, da je opravil fantastično delo. Začeli so zgodaj in pametno vlagali,'' je povedal Horner. Eden izmed Renaultovih direktorjev Rob White je Red Bullu obljubil, da bodo ugodili njegovim zahtevam po konkurenčnem motorju, a da bo na korenito izboljšavo pač moral počakati do zime, ko bo Fia odmrznila razvoj motorjev. Francoski konstruktor je priznal, da se izvirni greh nekonkurenčnosti Mercedesu skriva v zapoznelem štartu programa motorja V6 turbo.

Ne spreglejte