Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sreda,
18. 1. 2012,
7.41

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Williams

Sreda, 18. 1. 2012, 7.41

5 let, 6 mesecev

Bruno dobil blagoslov domačih

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po novici, da bo Bruno Senna dirkal za Williams, se porajajo tri vprašanja: so mu sedež kupili sponzorji, kaj porečejo njegovi domači in ali bo z njim lahko kaj dosegel?

Pred 18 leti je Ayrton Senna umrl v Williamsovem dirkalniku, zdaj bo z njim dirkal njegov nečak Bruno Senna. Osemindvajsetletni Brazilec se je pred dokončno odločitvijo za podpis pogodbe pogovoril z domačimi. "V življenju se stvari zgodijo z razlogom. V moji družini ni nobenih negativnih odzivov. Vsi so navdušeni. Najprej sem govoril s starimi starši, nato še z mamo. Moja babica je bila presrečna, z dedkom pa sva se nasmejala. Vsi v družini so veseli, saj smo za to trdo delali. To je družinski posel," je v pogovoru za Autosport dejal sproščeni Bruno Senna.

Zadnjih nekaj tednov je preživel v Williamsovi delavnici v Grovu in se preizkušal v simulatorju in inženirjem pomagal pri razvoju novega dirkalnika. Vse, da bi dokazal, da je pravi talent. Torej sedeža ni dobil zaradi osebnih pokroviteljev? "Prepričan sem, da ne. Na začetku smo me preverjali, o sponzorjih se takrat sploh nismo pogovarjali. Najprej so želeli preveriti moje sposobnosti. Priložnost so mi dali, ker verjamejo vame." Brazilski milijonar Eike Batista in firmi Embratel ter Gilette v ekipo nujno potrebno denarja konec koncev vseeno prinašajo milijone. Kot poroča italijanski Autosprint kar 14 milijonov evrov.

Vodja inženirjev pri Williamsu, Mark Gillan, je dejal, da so ocenili več dirkačev (med njimi tudi Nemca Adriana Sutila, ki je veljal za glavnega "favorita" za službo) in na koncu izbrali najboljšega - Bruna Senno. "Odločitev smo sprejeli na podlagi hitrosti, konstantnosti, ohranjanja pnevmatik, tehničnega znanja in psihične pripravljenosti, predvsem pa kakšen vpliv bo imel dirkač na samo ekipo." Ta z njim gotovo postaja medijsko spet bolj zanimiva. Bruno je lani z Renaultom dokazal, da je zelo hiter, le na dirkah je bil preveč neučakan in pojavljale so se napake.

Senna je v Renaultu dvignil motivacijo vseh v ekipi in tega se nadejajo tudi pri Williamsu. Tretja najuspešnejša ekipa vseh časov ima za sabo najslabšo sezono (osvojili so le pet točk), a so prepričani, da bo letos vse drugače. "Želimo si konstantnih uvrstitev med 10 in uvrščanja v tretji del kvalifikacij. Prepričan sem, da lahko dosežemo ta cilj," pove Gillan. "Razvoj dirkalnika poteka zelo dobro in po načrtih." Bolj kot Senna in Pastor Maldonado bo za boljše rezultate pomemben njihov nov motorni dobavitelj - Renault. Ta je lani poganjal šampionskega Red Bulla, Senna pa prihaja iz Renaultov ekipe in bo tudi s tem pripomogel ekipi.

Ne spreglejte