Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Torek,
4. 9. 2012,
9.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 4. 9. 2012, 9.50

8 let

Button brez popolne VN, Alonso brez rekorda

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Belgijski konec tedna je bil za Jensona Buttna skoraj popoln. Le Bruno Senna mu je vzel najhitrejši krog na dirki. Medtem je Fernando Alonso ostal brez rekorda.

Jenson Button (McLaren) je v soboto osvojil svoj prvi najboljši štartni položaj z McLarnom in to na svoji 50. dirki za to angleško ekipo. Čeprav ima en naslov prvaka, pa je bil to šele njegovi osmi "pole position" (toliko sta jih v karieri dosegla John Surtees in Ricardo Patrese). Anglež je sedmi dirkač, ki je bil letos na prvem štartnem položaju.

Svetovni prvak iz sezone 2009 je "pole position" unovčil za svojo drugo zmago letos, prvo na dirkališču v Spa-Francorchampsu in 14. v karieri. Zdaj jih ima toliko kot Graham Hill, Jack Brabham in Emerson Fittipaldi. Zanimivo: je prvi voznik letos, ki je bil v vodstvu ob koncu prav vseh krogov na eni dirki.

VN Belgije je bila za Buttna skoraj popolna. Bil je namreč zelo blizu tako imenovanega dirkaškega "grand slama", svojega prvega v 13-letni karieri dirkača formule 1. Zmagi na kvalifikacijah in dirki bi namreč skoraj dodal še najhitrejši krog na dirki, a je ta v zaključku VN z novimi pnevmatikami uspel Brunu Senni (Williams). Je pa to za Brazilca prvi tovrsten dosežek.

Buttnova zmaga pomeni, da ima McLaren niz 50 zaporednih dirk z osvojenimi točkami - odkar je v ekipi Button. Do Ferrarijevega rekorda jim manjka še pet dirk s točkami. To je bil res izjemen konec tedna za Buttna, a v skupnem seštevku za vodilnim Fernandom Alonsom (Ferrari) še naprej zaostaja visokih 63 točk in zato ponavlja, da so njegove možnosti za prvaka še naprej oddaljene.

Za Kimija Räikkönena (Lotus) je bila to osma belgijska VN. Sploh prvič je mimo kariraste zastave pripeljal slabši kot prvi. Ima namreč štiri zmage, na treh dirkah pa ni videl cilja. To nedeljo je bil tretji. Mesto pred Nicom Hülkenbergom (Force India), ki je dosegel najboljšo uvrstitev v karieri. Dirkača Tora Rossa, Jean-Eric Vergne in Daniel Ricciardo, pa sta z osmim oziroma devetim mestom izenačila svoj najboljši dosedanji rezultat.

Joj, ta nesreča

Nesreča v zavoju La Source je uničila dirko več dirkačem. Med njimi sta voznika Sauberja, ki sta z drugim in četrtim štartnim mestom v soboto postavila najboljši ekipni kvalifikacijski dosežek. Kamui Kobajaši je z drugim mestom izenačil najboljši štartni položaj Sauberja, ki ga je iz leta 1999 držal Jean Alesi (kot BMW Sauber so sicer imeli en "pole"). To je bil tudi najboljši japonski kvalifikacijski dosežek.

Odstop v prvem zavoju pa je izenačenje rekorda največ dirk med dobitniki točk vzel Fernandu Alonsu. S 24. VN v deseterici bi se izenačil z Michaelom Schumacherjem izpred slabega desetletja. Alonso ni odstopil vse od lanske VN Kanade.

Ne spreglejte