Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 1. 2024,
18.00

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Dakar reli Dakar 2024 Toni Mulec Simon Marčič Sebastien Loeb

Torek, 9. 1. 2024, 18.00

3 mesece, 2 tedna

RELI DAKAR 2024 (4. ETAPA)

Prva zmaga letos za Loeba, Mulec že med dvajseterico #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Sebastien Loeb | Sebastien Loeb je v konkurenci avtomobilistov dočakal prvi zmago na letošnjem Dakarju. | Foto Reuters

Sebastien Loeb je v konkurenci avtomobilistov dočakal prvi zmago na letošnjem Dakarju.

Foto: Reuters

Na vzdržljivostnem reliju Dakar v Savdski Arabiji so dirkači opravili četrto etapo od Al Salamije do Al Hofufa. Po 631 kilometrih je med motoristi slavil Čilenec Jose Ignacio Cornejo (Honda). Toni Mulec (KTM) je končal na 17. mestu s 16 minutami in 15 sekundami zaostanka in se v skupnem seštevku prebil v želeno prvo dvajseterico. Simon Marčič, ki po težavah na prvi etapi, ko ni prišel do cilja, vozi le še na posamičnih etapah, ne more pa več loviti skupne uvrstitve, je bil 52., za najhitrejšim je zaostal 59 minut.

Dakar 2024 Toni Mulec
Sportal Mulec drugič zapored na stopničkah, Marčič spet dirka

Jose Ignacio Cornejo je tekmece ugnal za skoraj tri minute, najbližje mu je bil Američan Ricky Brabec (Honda), tretji pa Argentinec Kevin Benavides (KTM). Čilenec pa je tudi prevzel skupno vodstvo, kjer ima zdaj minuto in 15 sekund naskoka pred Rossom Branchem iz Bocvane (Hero Motorsports), tretji pa je Brabec.

Toni Mulec (KTM) je četrto etapo relija Dakar končal na 17. mestu. | Foto: RallyZone Toni Mulec (KTM) je četrto etapo relija Dakar končal na 17. mestu. Foto: RallyZone Toni Mulec na zadnjih etapah dirka zelo dobro, tako da je po 20. in 14. mestu še tretjič končal med najboljšo dvajseterico. V razvrstitvi razreda rally2 pa je bil tokrat peti. Tudi skupno je zdaj že na mestih, ki jih je pred odhodom v Savdsko Arabijo označil kot osnovni cilj – prvih 20. Trenutno je na 19. mestu med vsemi motoristi, za najboljšim pa zaostaja samo uro in 23 minut.

"Danes je bil visok ritem, navigacija pa spet zelo zahtevna, zato smo vsi kar precej izgubljali. Enkrat sem iskal kontrolne točke z bratoma Benavides, drugič z Barredo, danes ni šlo nikomur čisto po načrtu, razen seveda najboljšim. Takole na pamet bi rekel, da sem naredil kakšne tri malo bolj konkretne napake – spet lepa šola za naprej. Najtežje danes je bilo dirkanje na prostranih planotah, kjer se vidi nešteto črt in se je zato zelo težko orientirati, organizator pa je točno na ta mesta poskril največ kontrolnih točk," je bil po opravljeni etapi zadovoljen Mulec.

Simon Marčič je bil v razredu original tokrat tretji. | Foto: Denis Janežič Simon Marčič je bil v razredu original tokrat tretji. Foto: Denis Janežič Odpeljali so kar 631 puščavskih kilometrov. Simon Marčič je ujel odličen ritem in etapo zaključil na tretjem mestu v razredu original in 52. mestu v konkurenci vseh motoristov. Pri prvi kontrolni točki je zasedal že drugo mesto, a znova ni šlo čisto brez zapletov. Odlomil se mu je nosilec za navigacijo, za popravilo katerega je moral žrtvovati deset minut.

V sredo čaka dirkače kratek in hiter special, dolg zgolj 118 kilometrov. Bo pa do štarta treba premagati kar 527 kilometrov.

Loeb dočakal prvo zmago na letošnjem Dakarju

V konkurenci avtomobilistov pa je prvo zmago na tej izvedbi Dakarja dočakal nekdanji večkratni svetovni prvak v reliju Francoz Sebastien Loeb. Član ekipe Prodrive Hunter je, potem ko je imel na prejšnjih etapah smolo s tehničnimi težavami in predrtimi pnevmatikami, tokrat ciljno črto prečkal kot prvi, nekaj več kot minuto pred Savdijcem Jazedom Al Rajhijem (Toyota), še 15 sekund več je zaostal branilec naslova in Loebov ekipni sotekmovalec Katarec Nasser Al Attijah.

Skupno je v vodstvu ostal Al Rajhi, ki ima štiri minute in pol naskoka pred danes četrtim Špancem Carlosom Sainzem (Audi), Al Atijah je tretji, Loeb pa zdaj šesti, a ima že skoraj 24 minut zaostanka.

Dakar 2024 Toni Mulec
Sportal Mulec že prvi dan dobil opomin, a je tega vesel
Ross Branch
Sportal Mulec prehiteval drugega za drugim, Marčič v cilj s helikopterjem #video
Stephane Peterhansel, Dakar 2024
Sportal Peterhansel ujel rekorderja, Mulec odličen, Marčič popravljal motor #video
Ne spreglejte