Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 7. 2023,
16.45

Osveženo pred

9 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

McLaren Max Verstappen Sergio Perez Nyck de Vries Alpha Tauri Red Bull Racing Daniel Ricciardo Formula 1

Torek, 11. 7. 2023, 16.45

9 mesecev, 2 tedna

Sprememba v ekipi Alpha Tauri

Ricciardo vozil z Red Bullom, na Madžarskem že na štartu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Daniel Ricciardo | Daniel Ricciardo se vrača na dirke, že na hungaroringu bo dirkal za Alpha Tauri. | Foto Guliverimage

Daniel Ricciardo se vrača na dirke, že na hungaroringu bo dirkal za Alpha Tauri.

Foto: Guliverimage

Prvenstvo formule 1 ni napeto le na dirkališčih, temveč tudi v zakulisju. Daniel Ricciardo je v torek dirkal z letošnjim Red Bullovim dirkalnikom – na testiranju Pirellijevih pnevmatik. Po petih zaporednih razočaranjih naj bi bila ogrožena služba Sergia Pereza? Nizozemski mediji pa so pisali, da bo sedež v Red Bullovi sestrski ekipi izgubil Nyck de Vries. In zdaj je Alpha Tauri res oznanil, da bo od VN Madžarske med navijači priljubljeni Ricciardo njihov drugi dirkač.

Silverstone Lando Norris McLaren
Sportal Še Verstappen začuden. Mercedes podpisal predajo.

Avstralec Daniel Ricciardo je prvič po zadnji dirki lanske sezone znova vozil dirkalnik formule 1. Po dveh sezonah slabih rezultatov ga je McLaren odpustil in letos se je v vlogi rezervnega voznika vrnil k Red Bullu, s katerim je dosegel sedem od svojih osmih zmag. Šlo je za testiranja Pirellijevih pnevmatik na dirkališču v Silverstonu. Z red bullom RB19 bo še enkrat testiral, septembra v Monzi. Za sezono 2024 si želi redni sedež. Nad dirkanjem v formuli 1 34-letni Avstralec še ni obupal.

Perez: Vem, kje je težava

Sergio Perez ostaja v Red Bullu. | Foto: Reuters Sergio Perez ostaja v Red Bullu. Foto: Reuters Vodja ekipe Red Bull Christian Horner je nedavno dejal, da je Ricciardo spet dobri stari Ricciardo, da je pustil za sabo dneve frustracij v McLarnu. Ni pa v načrtu ekipe, da bi sredi te sezone zamenjala Sergia Pereza, še pravi Horner. Mehičan je na začetku sezone dvakrat zmagal, na zadnjih petih velikih nagradah pa so se razočaranja vrstila drugo za drugim. Vselej je pogorel že na kvalifikacijah, v Silverstonu je bil samo 16. Bolj realna je bila možnost, da bo Ricciardo dobil sedež v Alpha Tauriju.

Po peti dirki prvenstva je Perez za ekipnim tekmecem Maxom Verstappnom zaostajal vsega 14 točk, zdaj zaostaja že 99. V nedeljo je Nizozemec še osmič letos zmagal, Perez se je prebil do šestega mesta. "Vem, kje je težava. Težava je v soboti. Na kvalifikacijah moramo nekaj stvari popraviti. Pozitivna stvar je, da sem ob nedeljah hiter. Še vedno sem drugi v prvenstvu in sem povsem prepričan, da lahko spreobrnem potek sezone." Že v ponedeljek, dan po dirki v Silverstonu, je treniral v simulatorju.

Nizozemski mediji: De Vriesa bodo odpustili

Nyck de Vries odhaja. | Foto: AP / Guliverimage Nyck de Vries odhaja. Foto: AP / Guliverimage So pa v torek opoldne znova vzniknile govorice, da se sprememba že sredi sezone obeta v Alpha Tauriju. Nizozemec Nyck de Vries je ob novincu Loganu Sargeantu (Williams) edini, ki letos še ni osvojil niti točke. Nizozemski De Telegraaf je pisal, da ga bodo zamenjali še pred naslednjo dirko. VN Madžarske sledi naslednji konec tedna. Ob Ricciardu naj bi bil kandidat za njegov sedež še član Red Bullove dirkaške akademije Liam Lawson. Enaindvajsetletni Novozelandec je Alpha Taurijev rezervni voznik, sicer pa letos zelo dobro dirka v japonski super formuli.

Nekaj ur pozneje: Ricciardo zamenja de Vriesa

Osemindvajsetletni De Vries je Helmuta Marka, svetovalca obeh Red Bullovih ekip, ki vleče kadrovske poteze, prepričal z devetim mestom na lanski VN Italije v Monzi, ko je dobil priložnost debija v formuli 1 z Williamsom. A Marko naj bi nad De Vriesom že obupal. Ni skrivnost, da se tako De Vries kot Perez bojita Marka, saj Avstrijec ne pozna milosti. In govorice so se izkazale za resnične. V sredo pozno popoldne sta Red Bull in Alpha Tauri objavila, da bo od Hungaroringa pa do konca sezone v drugem dirkalniku ekipe Alpha Tauri sedel Ricciardo. Njegov prepoznaven nasmešek je postal samo še večji.

Z McLarnom je zmagal samo enkrat, v Monzi predlani. Z Red Bullom ima sedem zmag. | Foto: AP / Guliverimage Z McLarnom je zmagal samo enkrat, v Monzi predlani. Z Red Bullom ima sedem zmag. Foto: AP / Guliverimage "Alpha Tauri sporoča, da se bo ekipi kot posojen iz Red Bulla do konca sezone pridružil Daniel Ricciardo," so zapisali pri Alpha Tauriju. "O njegovih sposobnostih ni dvoma. Številne med nami že pozna, tako da bo njegov prehod lahek," je ob novici dejal vodja ekipe Franz Tost. "Z njegovimi izkušnjami bo veliko pridobila tudi ekipa. Nycku pa bi se rad zahvalil za njegov doprinos in mu zaželel vse dobro v prihodnosti." Alpha Tauri letos sicer ni posebej konkurenčen, trenutno so celo zadnji, deseti v konstruktorskem seštevku (dve točki). "Navdušen sem, da se z Red Bullovo družino vračam na stezo," pa so prve Ricciardove besede ob vrnitvi na dirke.

Silverstone Max Verstappen Lando Norris
Sportal Samo Verstappen pokvaril popoln britanski dan v Silverstonu
Max Verstappen
Sportal Vzpon McLarna, prosti pad Pereza se nadaljuje
Max Verstappen
Sportal Verstappen opisal, kakšen bi bil njegov sanjski dirkalnik F1
Ne spreglejte