Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 2. 2024,
17.40

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,06

Natisni članek

KTM Jan Pancar Jeremy Seewer Romain Febvre Kawasaki Honda Ruben Fernandez Tim Gajser Tim Gajser MXGP motokros

Nedelja, 11. 2. 2024, 17.40

2 meseca, 2 tedna

Druga pripravljalna dirka za Tima Gajserja in Jana Pancarja

Gajser še drugič pokoril tekmece, navdušil tudi Pancar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,06
Tim Gajser Honda Riola Sardo 2024 | Tim Gajser je že pred tednom dni na Sardiniji dobil obe vožnji. | Foto Honda Racing/ShotbyBavo

Tim Gajser je že pred tednom dni na Sardiniji dobil obe vožnji.

Foto: Honda Racing/ShotbyBavo

Tim Gajser je dobil še drugo dirko odprtega italijanskega zimskega prvenstva v motokrosu in potrdil vrhunsko formo pred marčevskim začetkom svetovnega prvenstva MXGP. V Mantovi je dobil prvo vožnjo z vodstvom od štarta do cilja, v drugi pa v prvem zavoju sicer padel, a se nato z zadnjega mesta prebil do drugega. Z vrhunsko drugo vožnjo, ko je bil drugi v prvem zavoju, je osmo mesto osvojil Jan Pancar.

Tim Gajser Honda Riola Sardo 2024
Sportal Tekmece je lahko strah! Gajser na prvi dirki daleč pred vsemi.

Tim Gajser (Honda) je pred tednom dni dobil prvo pripravljalno dirko za letošnje svetovno prvenstvo, ko je na Sardiniji na odprtem italijanskem zimskem prvenstvu dobil obe vožnji v MX1. Edino, kar mu v Rioli ni uspelo, je bil najboljši štart, tako imenovani holeshot. Mu je pa ta uspel v prvi vožnji druge pripravljalne dirke, ki je to nedeljo potekala na še enem znanem prizorišču motokrosističnih dirk, v Mantovi. Sedemindvajsetletni Slovenec se je po takem štartu tekmecem samo še odpeljal. Vožnjo je dobil 17 sekund pred ekipnim kolegom Špancem Rubenom Fernandezom (Honda). Z 20 sekundami zaostanka sta bila tretji in četrti Kawasakijeva tovarniška voznika Francoz Romain Febvre in Švicar Jeremy Seewer, ki je pozimi Yamaho zamenjal za Kawasaki. Na progi uro vožnje južno od Verone je dirkal tudi Jan Pancar (JP253 KTM) in bil v prvi vožnji z dvema minutama zaostanka 11. 

V drugi vožnji je Gajser le pustil tekmecem nekaj veselja. Na zelo zahtevni podlagi (blato) je v prvem zavoju naredil napako in se zataknil s Fernandezom. Končal je na tleh, a najpomembneje - brez poškodbe (lani si je nogo zlomil prav na italijanski zimski dirki v Arcu, pred nekaj leti pa v Mantovi čeljust). Tako je holeshot dobil Febvre, drugi je bil Pancar in tretji Seewer. Gajser se je moral prebijati z zadnjega mesta. In tudi to zanj ni težava, saj je prišel do drugega mesta, v zadnjem krogu je prehitel še Seewerja. S samo dvema sekundama prednosti je vožnjo dobil Febvre. Pancar je zaostal 50 sekund in bil šesti. 

Štiri tedne pred prvo dirko svetovnega prvenstva MXGP je Tim Gajser zelo dobro pripravljen. | Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Štiri tedne pred prvo dirko svetovnega prvenstva MXGP je Tim Gajser zelo dobro pripravljen. Foto: Honda Racing/ShotbyBavo

V točkovnem seštevku obeh voženj MX1 je s 47 zmagal Gajser in tako tudi osvojil odprto italijansko zimsko prvenstvo. Drugi je bil na dirki v Mantovi Febvre (45 točk), tretji pa Fernandez (40). Pancar, ki je odpeljal svojo šele drugo dirko na 450-kubičnem motorju in bo tudi v svetovnem prvenstvu MXGP nastopal z družinsko ekipo TEM JP253 KTM, je s 25 točkami osvojil osmo mesto. V seštevku obeh dirk (Riole in Mantove) je bil 23-letnik sedmi.

V MX2 je dirka pripadla tovarniški ekipi KTM, s 47 točkami je zmagal Belgijec Liam Everts, lanski svetovni prvak na 250-kubičnem motorju, Italijan Andrea Adamo (43 točk), pa je bil drugi. Zmagovalec dirke na Sardiniji in novi Gajserjev ekipni kolega, Italijan Ferruccio Zanchi (Honda), je v drugi vožnji odstopil in bil zato samo deveti (22 točk).

Prva dirka svetovnega prvenstva MXGP in MX2 bo drugi marčevski konec tedna v Argentini. Lani je ob odsotnosti poškodovanega Gajserja VN Patagonije osvojil Fernandez.

Tim Gajser 2024 Honda
Sportal Nov motor in nov ekipni kolega za Tima Gajserja #video
Tim Gajser Honda Matterley Basin
Sportal Pradu se je uresničila želja, ki se Gajserju ni
Tim Gajser motošportnik leta
Sportal Gajser: Naredil sem izpit za motor! Končno!
Ne spreglejte