Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
6. 5. 2012,
8.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 6. 5. 2012, 8.31

8 let

DTM: 50. zmaga BMW-ja, a prva po 20 letih

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Senzacionalen povratek BMW-ja v DTM! Na drugi dirki so po prvem štartnem položaju tudi zmagali. Junak pa Bruno Spengler. Edino dirko superbika v Monzi je na mokri stezi dobil Tom Sykes.

F3 3.5 najbolje začel Frijns, ničla Bianchija

Da je krog favoritov v novi sezoni svetovne serije formule renault 3.5 zelo širok, je pokazal že uvodni dirkaški vikend. Na kvalifikacijah je bil najhitrejši Francoz Arthur Pic (DAMS). Ta prve dirke v Aragoniji ni dokončal, že pred tem pa ga je prehitel Britanec Nick Yelloly (Comtec) in presenetil z zmago. Manj kot dve sekundi je za njim zaostal član Ferrarijeve akademije Francoz Jules Bianchi (Tech 1), ki pa je bil po dirki zaradi tehnične neustreznosti dirkalnika diskvalificiran. Tako je drugo mesto osvojil McLarnov varovanec Danec Kevin Magnussen (Carlin), tretjega pa Belgijec Robin Frijns (Fortec). Slednji je bil najhitrejši na zimskih testiranj, pa tudi na drugi dirki v Aragoniji, s čimer je povedel v skupnem seštevku. Mercedesovega varovanca Sama Birda (ISR) na drugem mestu in tretjeuvrščenega Pica, ki je še drugič začel s "pola", je premagal za 10 sekund. Bianchi je tudi v drugo ostal brez točk, Yelloly se je zapletel v nesrečo in bil 18., v uvodnem krogu je odstopil Magnussen, brez točk pa iz Španije odhaja član Red Bullove akademije Lewis Williamson (Arden).

Patrickova namerno trčila v Hornisha

Dirko nascarjeve serije "nationwide" v Talladegi je dobil Joey Logano, kar je 200. zmaga Toyote v prvenstvu. Loganovo slavje sta zasenčili dve nesreči. Eric McClure je moral po množičnem trčenju v bolnišnico, a z njim naj ne bi bilo resnejšega. Za slabo poraženko pa se je znova izkazala Danica Patrick. Potem ko jo je Sam Hornish v zadnjem krogu stisnil ob ogrado, je vanj namerno zadela po prečkanju cilje črte. Sicer je šlo za blago trčenje, pa vendarle: nešportna poteza najhitrejše dirkačice. Dirka nascarjevega "sprint cupa" v Talladegi je sledila v nedeljo. Dan prej si je svoj 71. "pole position" v karieri zagotovil Jeff Gordon (Chevrolet). Dirke veteran ni končal. Drugič v sezoni je bil najboljši Brad Keselowski (Dodge), ki je v zadnjem delu dirke za sabo pustil Kyla Buscha (Toyota).

Audijevo slavje v Spaju

Drugo dirko novoustavljenega svetovnega prvenstva vzdržljivostnih dirk (WEC), katerega vrhunec bo 24-urna dirka v Le Mansu, je s četvorno zmago dobil nemški Audi. Na šesturni dirki v belgijskem Spaju so z Audijem R18 Ultra slavili Loic Duval, Marc Gene in Romain Dumas.

Senzacionalen povratek BMW-ja

Kanadčan Bruno Spengler in Brazilec Augusto Farfus sta povratniku v nemško prvenstvo turnih avtomobilov (DTM), torej BMW-jevu, pridirkala prvo štartno vrsto na dirkališču Lausitzring. Za BMW je bil to prvi "pole position" po 20 letih. Razlike so bile minimalne, saj je zmagovalec uvodne dirke izpred tedna dni Britanec Gary Paffett (Mercedes) na tretjem mestu zaostal 0,043 sekunde. Na dirki se je Paffett izstrelil s štarta in prehitel Farfusa, a nato več kot 50 krogov neuspešno napadal Spenglerja. Kanadčan je na tako še na presenečenje vodilnih mož BMW-ja nemškemu koncernu pridirkal zmago - prvo po 20 letih in jubilejno 50. Uspeh je s tretjim mestom dopolnil Farfus, ki je odbil napade drugega Mercedesovega Britanca Jamieja Greena.

Svetovno prvenstvo turnih avtomobilov (WTCC) je bilo ta konec tedna na Hungaroringu. Kvalifikacije za nedeljski dirki so napovedale premoč Chevroleta: Francoz Yvan Muller, Britanec Robert Huff in Švicar Alain Menu so bili na prvih treh štartnih mestih. In na prvi dirki se je to tudi zgodilo: Muller, Huff in Menu so na prvih treh mestih končali v razmaku manj kot sekunde, Mehdi Bennani (BMW) pa je na četrtem zaostal 11 sekund. Muller je zmago še povečal vodstvo v seštevku. Na drugi dirki (ko so obrnili štartni vrstni red) pa je favorite šokiral domači dirkač Norbert Michelisz (BMW), ki je zmagal sploh prvič.

V avstralskem prvenstvu (V8 Supercars) so dirkali v Barbagallu. Mark Winterbottom (Ford) je dobil prvo dirko. Will Davison (Ford) pa se je zapletel v nesrečo in izgubil vodstvo v seštevku. Jamie Whincup (Holden) je točkovno vodstvo prevzel z drugim mestom. A Davison se je hitro pobral, saj je zmagal na nedeljski dirki. Na drugem mestu v točkovanju pa je ostal tudi po zmagi na tretji dirki vikenda. Po hudi bitki je za drugo zaporedno zmago odbil vse napade Winterbottoma in Whincupa. Konstantnost šteje: slednji letos še ni bil slabši kot četrti in tako skupno vodi, pa čeprav ima Davison tri zmage več.

Sykesu rekord in zmaga na skrajšani dirki

Motociklisti razreda superbike so dirkali v Monzi. Francoz Sylvain Guintoli (Ducati) je še enkrat dokazal, da je mojster dirkanja v dežju. Po zmagi v Assnu je to soboto dobil deževne kvalifikacije v Italiji. Tako je prvič letos brez "pola" ostal Britanec Tom Sykes (Kawasaki) - najboljši je bil na kvalifikacijah Phillip Islanda, Imole in Assna - je pa dosegel hitrostni rekord superbika in sicer končno hitrost 339,5 km/h. Prva dirka je bila v nedeljo opoldne zaradi nemogočih dežnih razmer po treh krogih prekinjena (Marco Melandri je z BMW-jem grdo padel), kasneje pa odpovedana. Popoldne so skušali izpeljati vsaj drugo dirko, a jim jo je uspelo le do polovice, ko so jo prekinili in podeliti polovične točke. Prvič v sezoni je zmagal Sykes, potem je Guintoli zaradi tehnične okvare obtičal že v krogu za ogrevanje. Max Biaggi (Aprilia) je s četrtim mestom za dve točki povedel v skupnem seštevku, saj je bil Carlos Checa (Ducati) sedmi. Sykes zaostaja še štiri točke več.

Ne spreglejte