Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
30. 10. 2022,
22.44

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,19

7

Natisni članek

Charles Leclerc Carlos Sainz ml. Ferrari George Russell Lewis Hamilton Mercedes-AMG F1 Red Bull Racing Max Verstappen Vn Mehike Formula 1

Nedelja, 30. 10. 2022, 22.44

1 leto, 6 mesecev

VN Mehike

Mercedes ga je polomil in Verstappen je spisal zgodovino

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,19

7

VN Mehike Verstappen Red Bull | Max Verstappen je Red Bullu pridirkal deveto zmago zapored. | Foto Reuters

Max Verstappen je Red Bullu pridirkal deveto zmago zapored.

Foto: Reuters

Max Verstappen je zmagal štirinajstič v sezoni, kar ni uspelo še nikomur v zgodovini formule 1. Njegov izzivalec na VN Mehike je bil Lewis Hamilton, a je bila izbira pnevmatik pri Mercedesu za prvo zmago v sezoni preveč konzervativna. Tretje mesto je na domači dirki osvojil Sergio Perez. Ferrarija sta zaostala več kot minuto.

Red Bull Christian Horner
Sportal Proračun presegli, ker so preveč pojedli in popili

Več kot 140.000 navijačev na tribunah dirkališča bratov Rodriguez je upalo na zmago domačina Sergia Pereza. | Foto: Guliverimage Več kot 140.000 navijačev na tribunah dirkališča bratov Rodriguez je upalo na zmago domačina Sergia Pereza. Foto: Guliverimage VN Mehike, 20. dirka letošnjega prvenstva formule 1, je minila brez prave drame na stezi, napeto je bilo le v glavah obeh voznikov Mercedesa. Max Verstappen (Red Bull) je na štartu in na koncu več kot kilometer dolge uvodne ravnine zadržal prvo mesto, Lewis Hamilton (Mercedes) pa je v prvem zavoju prehitel Georga Russella (Mercedes), slednjega pa v drugem Sergio Perez (Red Bull). Nato pa je sledila le še taktična bitka na daljavo. Mercedes se je odločil za konzervativno taktiko in je prvo tretjino dirke odpeljal na rumenih gumah, drugi dve na trdih. A tudi Red Bull je gume menjal samo enkrat, pa čeprav je prvo tretjino odpeljal na rdečih in nato nadaljeval na rumenih.

Mercedes je zapravil najboljšo priložnost za zmago v sezoni. Po tretjini dirke je Lewis Hamilton zaostajal samo dobro sekundo. | Foto: Reuters Mercedes je zapravil najboljšo priložnost za zmago v sezoni. Po tretjini dirke je Lewis Hamilton zaostajal samo dobro sekundo. Foto: Reuters Pred postankom je imel Hamilton le dobro sekundo zaostanka, po postanku več kot 10. Pri Mercedesu so pričakovali drugi postanek obeh Red Bullov, a ga ni bilo. Hamilton je po radijski zvezi ekipi sporočal, da so na napačnih gumah, njegov dirkaški inženir mu je odgovarjal, da so na pravih. In tako je Verstappen prišel do 14. zmage v sezoni in tem postal novi rekorder po številu zmag v eni sezoni. Presegel je Michaela Schumacherja (2004) in Sebastiana Vettla (2013), ki sta jih imela po 13. "14 zmag. Neverjetna sezona!" so bile prve besede Nizozemca ob prečkanju ciljne črte. "Vedno znova me presenečaš," mu je odvrnil vodja Red Bullove ekipe Christian Horner. Pika na i šampionski sezoni, ko so osvojili obe lovoriki. Medtem je Toto Wolff, šef Mercedesa, priznal, da so res zgrešili pri izbiri pnevmatik.

Četrta Maxova zmaga v Mehiki. | Foto: Reuters Četrta Maxova zmaga v Mehiki. Foto: Reuters "Imeli smo dober ritem, morali smo sicer paziti na tekmece v ozadju, je pa šlo vse po načrtih. V Mehiki je vedno lepo dirkati zaradi navijačev. Za mano je izredno leto, tako da mi ta rekord tudi veliko pomeni," je po dirki zmagovalec ocenil nastop in nov rekord. "Izjemna podpora navijačev. Rad nastopam v Mehiki, imel sem dobro dirko, bil sem blizu, a vendarle morda na koncu ni bila prava izbira gum. Čestitke Maxu za rekord," pa je dejal drugouvrščeni Hamilton.

Verstappen je vzel rekord tudi Hamiltonu in sicer za največ točk v eni sezoni. Britanec jih je leta 2019 osvojil 413, Nizozemec jih ima letos že 416.

VN Mehike, Ciudad de Mexico:

1. Max Verstappen (Red Bull)

2. Lewis Hamilton (Mercedes) +15,2
3. Sergio Perez (Red Bull) +18,1
4. George Russell (Mercedes) +49,4
5. Carlos Sainz (Ferrari) +58,1
6. Charles Leclerc (Ferrari) +68,7
7. Daniel Ricciardo (McLaren) +1 krog
8. Esteban Ocon (Alpine) +1 krog
9. Lando Norris (McLaren) +1 krog
10. Valtteri Bottas (Alfa Romeo) +1 krog
11. Alex Albon (Williams) +1 krog
12. Pierre Gasly (Alpha Tauri) +1 krog
13. Guanju Džov (Alfa Romeo) +1 krog
14. Sebastian Vettel (Aston Martin) +1 krog
15. Lance Stroll (Aston Martin) +1 krog
16. Mick Schumacher (Haas) +1 krog
17. Kevin Magnussen (Haas) +1 krog
18. Nicholas Latifi (Williams) +1 krog
Odstop: Juki Cunoda (Alpga Tauri), Fernando Alonso (Alpine)

Max Verstappen je slavil štirinajstič v sezoni. | Foto: Reuters Max Verstappen je slavil štirinajstič v sezoni. Foto: Reuters

Ferrarija zaostala za minuto

Najslabša dirka sezone za Ferrari. Bili so povsem nekonkurenčni. | Foto: Reuters Najslabša dirka sezone za Ferrari. Bili so povsem nekonkurenčni. Foto: Reuters Veliko razočaranje pa v Mehiki za Ferrari. Carlos Sainz in Charles Leclerc sta bila povsem nekonkurenčna. Ne motor ne pnevmatike jim na visoki nadmorski višini (2.200 metrov) niso dobro delovale. Španec je na petem mestu zaostal skoraj minuto, Monačan na šestem 68 sekund. Leclerc je tako izgubil drugo mesto v skupnem seštevku, Perez ima zdaj pet točk več.

Vsi ostali pa so dirko končali krog za zmagovalcem. Sedmi je bil Daniel Ricciardo (McLaren), ki je v zadnjem delu dirke z rdečimi gumami prehiteval tekmece enega za drugim. V Jukija Cunodo (Alpha Tauri) je s preveč optimističnim prehitevalnim manevrom sicer trčil. Ob Cunodi je odstopil samo še Fernando Alonso (Alpine). Španskemu veteranu se je obetalo sedmo mesto, na koncu je v njegovem Alpinu odpovedal Renaultov motor.

Do konca prvenstva sta še dve dirki v novembru: VN Brazilije in VN Abu Dabija.

Skupni seštevek (20/22):

1. Max Verstappen* (Red Bull) 416 točk

2. Sergio Perez (Red Bull) 280
3. Charles Leclerc (Ferrari) 275
4. George Russell (Mercedes) 231
5. Lewis Hamilton (Mercedes) 216
6. Carlos Sainz (Ferrari) 212
7. Lando Norris (McLaren) 111
8. Esteban Ocon (Alpine) 82
9. Fernando Alonso (Alpine) 71
10. Valtteri Bottas (Alfa Romeo) 47

1. Red Bull* 696 točk
2. Ferrari 487
3. Mercedes 447
4. Alpine 153
5. McLaren 146
6. Alfa Romeo 53

* svetovni prvak
Max Verstappen Mehika
Sportal Verstappen ni dovolil, da Mercedes preseneti
VN Mehike Carlos Sainz Ferrari
Sportal Najboljši petek za Mercedes, Leclerc razbil Ferrarija
Ne spreglejte