Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 4. 2023,
11.50

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

Natisni članek

Charles Leclerc Aston Martin Fernando Alonso VN Avstralije Ferrari Frederic Vasseur Carlos Sainz ml.

Sobota, 8. 4. 2023, 11.50

1 leto

Vložili so peticijo na Fio

Ferrari se s kaznijo Sainzu še ni sprijaznil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65
Melbourne Ferrari Carlos Sainz | Ob tretjem štartu je Sainz rahlo zadel v Alonsa in ta se je zavrtel. | Foto Guliver Image

Ob tretjem štartu je Sainz rahlo zadel v Alonsa in ta se je zavrtel.

Foto: Guliver Image

Ferrari želi, da Mednarodna avtomobilistična zveza (Fia) še enkrat prouči nesrečo in kazen Carlosu Sainzu na VN Avstralije, da bi Španec vendarle dobil nazaj četrto mesto in 12 točk. Ponos Italije je v Melbournu ostal brez ene same točke.

Melbourne rdeča zastava
Sportal Dirka, kakršne še ni bilo. Pa je bilo to res potrebno?

Pri Ferrariju se še niso pomirili, potem ko so na pretekli VN Avstralije po izteku dirke ostali brez ene same točke. Charles Leclerc je odstopil že na samem začetku, Carlosa Sainza pa je petsekundni kazenski pribitek v cilju iz četrtega pahnil na zadnje, 12. mesto. Ob tretjem štartu (v predzadnjem krogu) je namreč zadel v dirkalnik Fernanda Alonsa (Aston Martin) in ta se je zato zavrtel. Klasična dirkaška nesreča, niti ni bila usodna za Alonsa, zato je kazen res huda. "Mislim, da je to najbolj nepoštena kazen, ki sem jo kdaj videl," je takoj po dirki dejal Sainz. Česa več pa jezen, kot je bil, raje ni povedel. Najbolj pa jih je v Maranellu zmotilo, da so kazen določili takoj, ne da bi se s španskim dirkačem vsaj pogovorili.

Carlos Sainz je tako v Melbournu s četrtega padel na 12. mesto. | Foto: AP / Guliverimage Carlos Sainz je tako v Melbournu s četrtega padel na 12. mesto. Foto: AP / Guliverimage In kot je zdaj potrdil vodja Ferrarijeve ekipe Frederic Vasseur, so na krovno zvezo Fio naslovili peticijo, v kateri prosijo, da kazen Sainzu še enkrat proučijo. "Res smo vložili peticijo za ponovno proučitev primera. Ker se o tem s Fio še pogovarjamo, o podrobnostih ne morem govoriti. Je pa tako, da se ob nesrečah Gasly/Ocon in Sargeant/DeVries, ki sta se prav tako zgodili v prvem zavoju, komisarji niso odzvali enako." Mednarodna avtomobilistična zveza mora zdaj ugotoviti, ali lahko primer znova odpre. Za to bi potrebovala nove dokaze. "Za dobro športa se moramo izogibati primerov, ko trije podobni dogodki v istem zavoju niso enako obravnavani," je še dejal Vasseur.

Po treh od 23 dirkah prvenstva formule 1 ima vodilni Red Bull 123 točk, Ferrari na četrtem mestu samo 26. V seštevku dirkačev pa Max Verstappen vodi z 69 točkami, Sainz na petem mestu jih ima 20, Leclerc na 10. pa samo šest.
Melbourne Lewis Hamilton
Sportal Hamilton navdušen: Lahko zmanjšamo zaostanek za Red Bullom
Melbourne štart Lewis Hamilton Max Verstappen
Sportal Dirko s tremi štarti dobil prvak, Russell in Ferrari doživela nočno moro
Melbourne 2002 štart Rubens Barrichello Ralf Schumacher
Sportal F1 iz drugih časov: ko je v prvem zavoju odstopilo osem dirkačev
Ne spreglejte