Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 7. 2023,
20.00

Osveženo pred

9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,72

Natisni članek

Charles Leclerc Ferrari Max Verstappen Sergio Perez Red Bull Racing Fernando Alonso Aston Martin Lewis Hamilton George Russell Mercedes-AMG F1 Oscar Piastri McLaren Lando Norris VN Madžarske Hungaroring Formula 1

Torek, 25. 7. 2023, 20.00

9 mesecev

Razmerje moči v formuli 1

Je res McLaren postal drugi najhitrejši?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,72
Hungaroring Lando Norris McLaren | "Čez noč" je McLaren postal hiter kot blisk. | Foto Guliverimage

"Čez noč" je McLaren postal hiter kot blisk.

Foto: Guliverimage

O najboljši ekipi aktualne sezone formule 1 ni dvoma: Red Bull je dobil vseh 11 dirk. Devetkrat je zmagal Max Verstappen, dvakrat Sergio Perez. Samo zaradi številnih težav zadnjega na kvalifikacijah so osvojili le štiri dvojne zmage, ob premoči, ki jo imajo, bi jih lahko več. Bolj zanimivo vprašanje je, katera ekipa ima letos drugi najhitrejši dirkalnik. Razmerje moči se namreč spreminja.

Hungaroring Max Verstappen Red Bull
Sportal Kot bi se dirkalniki formule 2 borili s formulo 1

Na prvih petih dirkah je bil drugi najboljši na presenečenje mnogih Aston Martin. Fernando Alonso je celo štirikrat končal na tretjem mestu. Na kvalifikacijah je bil sicer drugi najhitrejši Ferrari, a z izjemo tretjega mesta Charlesa Leclerca v Azerbjadžanu in drugega v Avstriji na dirkah te hitrosti ni bilo več. Nato je vlogo prvega zasledovalca (Španija, Kanada) prevzel Mercedes. Na zadnjih dveh dirkah pa se je stanje še bolj postavilo na glavo: dvakrat je bil drugi Lando Norris z McLarnom, ki bil na prvih dveh dirkah daleč od točk.

Russell: Prav čudno je ...

George Russell | Foto: Guliverimage George Russell Foto: Guliverimage Na VN Madžarske ta angleška ekipa ni bila na zmagovalnem balkonu že 11 let. Ker je bil tudi Oscar Piastri v Silverstonu in zdaj na Hungaroringu med najboljšimi petimi, očitno zadnji McLarnovi dosežki niso naključje. Tudi zato, ker sta dirkališči v Silverstonu in v Budimpešti tako zelo različni. Temu pritrjujejo tudi besede njihovih tekmecev. "Povsem jasno je, da so resen tekmec za drugo najhitrejšo ekipo," je po enajsti dirki sezone dejal George Russell (Mercedes), ki se je z 18. prebil na šesto mesto. Mercedes ima na drugem mestu konstruktorskega seštevka 136 točk prednosti pred McLarnom, pred še nedavno drugim Aston Martinom pa zdaj 39. "Prav čudno je, kako je bil Aston Martin jasno drugi najhitrejši na začetku sezone, zdaj pa ni več konkurenčen. Ferrari ni naredil velikega napredka, McLaren pa velikanski skok." 

Še vedno pol sekunde na krog za Red Bullom

Izgublja tudi Ferrari. | Foto: Guliverimage Izgublja tudi Ferrari. Foto: Guliverimage "Če ne bi bilo McLarna, bi bili mi zadovoljni s svojim napredkom. Oddaljili smo se od ekip na sredini in se približani Red Bullu. A zdaj je v igro padel McLaren," še razmišlja mladi dirkač Mercedesa. Zelo redko se zgodi, da bi ena ekipa sredi sezone tako zelo izboljšala svoj dirkalnik. "A to daje optimizem tudi nam, da so tako veliki skoki mogoči. Sam verjamem v svojo ekipo. To nam daje samozavest in optimizem, da se lahko približamo Red Bullu. Nismo toliko osredotočeni na McLaren, Aston ali Ferrari, osredotočeni smo na Red Bull. Poskušamo narediti ta velik korak." Korak bo očitno res moral biti velik, saj je Lewis Hamilton v nedeljo za zmagovalcem Verstappnom zaostal skoraj 40 sekund, torej je bil pol sekunde na krog počasnejši. Red Bull je na Hungaroring pripeljal največje posodobitve dirkalnika letos in najverjetneje tudi zadnje. Ob premoči, ki jo ima, in lepi prednosti v obeh seštevkih se že lahko osredotoči na razvoj dirkalnika za sezono 2024.

Aston Martin z drugega padel na peto mesto

Aston Martin je bil drugi najhitrejši, zdaj je samo še peti. | Foto: Guliverimage Aston Martin je bil drugi najhitrejši, zdaj je samo še peti. Foto: Guliverimage

Na temo razmerja moči med dirkalniki je v zadnjih dneh veliko govoril tudi Alonso. Že pred dirko na Madžarskem o pnevmatikah, češ da so te naredile še večjo razliko kot sami dirkalniki. Po dirki pa je dejal, da več od devetega mesta njegov dirkalnik ni bil zmožen. "Nismo bili dovolj hitri, da bi ogrozili koga pred sabo. Ni nas pa tudi nihče za nami ogrožal. Tri točke za deveto in deseto mesto so bile torej naš maksimum. Na zadnjih dveh dirkah smo imeli težave. V Silverstonu nam je varnostni avtomobil pomagal, da smo prišli do sedmega mesta. Da, zdaj smo za Red Bullom, Mercedesom, Ferrarijem in McLarnom." 

Hungaroring štart Lewis Hamilton Max Verstappen
Sportal Rekordna zmaga Red Bulla, Hamilton: Žal mi je. Zas*** sem!
Hungaroring Lando Norris McLaren
Sportal Krive so Pirellijeve pnevmatike
Hungaroring Max Verstappen Red Bull
Sportal Najprej bes, nato slavje: Verstappen premagan za tri tisočinke!
Ne spreglejte