Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Četrtek,
17. 7. 2014,
17.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nico Rosberg Lewis Hamilton

Četrtek, 17. 7. 2014, 17.58

8 let

Formula 1 ostaja dirka dveh ''konj'', ostali statisti

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Čeprav letošnje prvenstvo formule 1 ostaja dirka dveh ''konj'' (Nico Rosberg in Lewis Hamilton), pa Mercedesova prevlada niti ni pretirano dolgočasna, saj smo vseskozi priča številnih preobratom.

Na VN Avstrije je Rosberg v neposrednem boju premagal Hamiltona in svojo prednost v prvenstvu povečal na 29 točk. Zdelo se je, da si je Nemec s tem pridobil dragoceno psihološko prednost, a prišla je VN Velike Britanije. Hamilton je na domači dirki zmagal, Rosberg pa zaradi okvare menjalnika zabeležil prvo letošnjo ničlo (Hamilton ima na svojem računu že dve). Silverstone je prvenstvo spet postavil na glavo – razlika med edinima resnima tekmecema za naslov svetovnega prvaka je po devetih odpeljanih dirkah pičle štiri točke. In ker je do konca sezone še deset dirk, se je prvenstvo pravzaprav šele resno začelo. Hamilton ima sicer svojevrstno prednost pred Rosbergom, če gledamo število zmag (5:3). Morda bodo prav te po koncu sezone določile svetovnega prvaka, seveda ob predpostavki, da bi imela oba enako število točk.

Rosberg Hamiltonu: Ne dihaj mi za ovratnik!

Rosberg bo kljub porazu v Silverstonu pred domačim občinstvom nastopil optimistično razpoložen, saj je bil na VN Velike Britanije žrtev tehnične napake, na katero ni imel vpliva, in ni odstopil po lastni napaki. Med Silverstonom in Hockenheimom so se mu zgodile same lepe stvari: najprej se je poročil s svojo dolgoletno partnerico Vivian Sibold, Nemčija je postala svetovni nogometni prvak, z Mercedesom pa je podpisal triletno pogodbo, vredno 55 milijonov evrov. Češnja na tako lepo torto bi bila zmaga na domači VN Nemčije. Rosbergu bo skušal zabavo pokvariti moštveni kolega Hamilton, ki v Hockenheim prihaja nabit s samozavestjo: na prejšnji dirki v Silverstonu je po treh dirkah suše spet zmagal in v prvenstvu končno začel Nicu nesramno dihati za ovratnik. In ko je človek pod ogromnim pritiskom, se rado zgodi, da naredi napako. Če bi Hamilton v Nemčiji zlomil Rosberga, pa četudi v neposrednem boju, in bi recimo zmagal, Nico pa bi bil drugi, bi prevzel vodilno mesto v prvenstvu. To pa sploh ni slaba motivacija.

Hamilton Rosbergu: Ti sploh nisi pravi Nemec!

A Rosberg ima za to nedeljo povsem drugačne načrte: medtem ko so njegovi nogometni kolegi v Braziliji za Nemčijo osvojili četrti naslov svetovnega nogometnega prvaka, bi sam rad zmagal četrtič letos. In to kot Nemec na nemški dirki v nemškem dirkalniku. Rosberg se je nemškim nogometašem poklonil s prav posebno čelado, s katero bo dirkal v Hockenheimu. Nico upa, da ga bodo podprli prav vsi nogometaši in ga prišli bodrit tudi na stezo, tako kot je on zanje stiskal pesti na finalu proti Argentini. Rosberga je pred VN Nemčije podžgala tudi izjava Hamiltona, češ da VN Nemčije pravzaprav sploh ni Nicova domača dirka, ker je večino svojega življenja preživel v Monte Carlu. Britancu bo na provokacijo z veseljem odgovoril na stezi.

Niki Lauda: Ne bomo se vmešavali v njun dvoboj

"Oba sta neverjetno mentalno močna. Vedno ko govorimo, da ima kateri izmed njiju določeno prednost, se tehtnica prevesi na drugo stran. Zato je težko videti kakršnokoli prednost," je pred VN Nemčije povedal Mercedesov motošportni šef Toto Wolff. Šef Mercedesove ekipe v formuli 1 Niki Lauda pa je zatrdil, da se ne bodo vmešavali v dvoboj med Rosbergom in Hamiltonom in da jima bodo pustili dirkati do konca sezone: "Boj med njima je bil vedno odprt in takšen bo tudi ostal. To so me vprašali že 40.000-krat in nič se ni spremenilo. Če bi se že vmešali, bi se pred začetkom sezone, a se nismo. Spet smo tam, kjer smo bili po Monaku. Zdaj gremo v Hockenheim. Morda to ni dobro za moje srce, a je zabavno."

Dež bi bil lahko zaveznik Mercedesovih tekmecev

Pred VN Nemčije je štirikratni svetovni prvak F1 Sebastian Vettel, ki letos še ni okusil zmage, podvomil, da bi lahko ujeli Mercedes: "V tem trenutku so oni merilo na vseh področjih. Pri Red Bullu in Ferrariju si moramo priznati, da smo daleč zadaj v primerjavi z Mercedesovim motorjem. Če ne bodo delali napak, lahko zmagajo na vseh preostalih dirkah." Največji zaveznik Mercedesovih tekmecev na VN Nemčije bi bilo lahko vreme, ki pogosto poskrbi za kaos na stezi in za presenetljive zmagovalce. V petek in soboto naj bi bilo na stezi v Hockenheimu suho in vroče, temperature pa naj bi se dvignile nad 30 stopinj Celzija. Za nedeljo je napovedan dež, zato bodo moštva morda za dirko potrebovala gume intermediate ali celo tiste za dež. Ker naj bi nalivi tu in tam namakali stezo, bi se lahko podlaga hitro sušila in zahtevala hitro menjavo gum. Taktika postankov v boksih se bo tako lahko izkazala kot ključ do zmage.

Zadnjič na Hockenheimringu?

Morda bo VN Nemčije letos zadnjič odpeljana na stezi Hockenheimring. Pred kratkim je namreč šef formule 1 Bernie Ecclestone razkril, da je z Nürburgringom podpisal ekskluzivno pogodbo za VN Nemčije po letu 2015. Šef steze v Hockenheimu Georg Seiler pa je napovedal, da se bo ta konec tedna sestal z Ecclestonom in se pogovoril o prihodnosti VN Nemčije. Za letošnjo izvedbo dirke pričakuje 55 tisoč obiskovalcev.

Ne spreglejte