Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 11. 2023,
10.04

Osveženo pred

5 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,00

Natisni članek

Oscar Piastri McLaren Williams Alex Albon Ferrari Carlos Sainz ml. Charles Leclerc Mercedes-AMG F1 George Russell Red Bull Racing Max Verstappen VN Las Vegasa Formula 1

Sobota, 18. 11. 2023, 10.04

5 mesecev, 2 tedna

VN Las Vegasa, 3. trening in kvalifikacije

Prva vrsta bi morala biti povsem Ferrarijeva, a po kazni ne bo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,00
F1 Vegas Charles Leclerc Ferrari | Charles Leclerc bo že 23. na prvem štartnem položaju. Ima pa šele pet zmag. | Foto Reuters

Charles Leclerc bo že 23. na prvem štartnem položaju. Ima pa šele pet zmag.

Foto: Reuters

Na novem uličnem dirkališču v Las Vegasu za zdaj ni najhitrejši svetovni prvak Max Verstappen z Red Bullom, ampak je to Ferrari. Charles Leclerc in Carlos Sainz sta bila na kvalifikacijah razred zase. Monačan bo na prvem štartnem mestu, Španec pa na 12., saj je dobil deset mest kazenskega pribitka zaradi menjave pogonskega sklopa. Nizozemec bo tako vseeno v prvi štartni vrsti. Sicer presenečenj na kvalifikacijah, ki so po lokalnem času potekale opolnoči, ni manjkalo.

F1 Vegas Carlos Sainz Ferrari
Sportal Blamaža v Vegasu: dirkali do štirih zjutraj, navijače spodili

Max Verstappen | Foto: Reuters Max Verstappen Foto: Reuters Charles Leclerc (Ferrari) si je pridirkal 23. najboljši štartni položaj in bo imel tako dobro priložnost, da pride do prve zmage letos, ki bi bila pravzaprav šele njegova šesta v formuli 1. Prva štartna vrsta bi morala biti povsem Ferrarijeva, a komisarji do njih niso poznali usmiljenja. V dirkalniku Carlosa Sainza so morali zamenjati pogonski sklop, kar po pravilih pomeni deset kazenskih mest pribitka. Čeprav je bil "krivec" pokrov z odtočnega jaška, ki mu je na prvem treningu uničil podvozje, motor in celo sedež, komisarji niso upoštevali izjeme. Tako bo v prvi vrsti svetovni prvak Max Verstappen (Red Bull), ki je na kvalifikacijah na tretjem mestu zaostal več kot tri desetinke. "Zelo težko bo," pravi Nizozemec pred prvo dirko formule 1 moderne dobe v Las Vegasu.

Logan Sargeant | Foto: Reuters Logan Sargeant Foto: Reuters Presenečenj na kvalifikacijah ni manjkalo, na petem mestu je denimo končal Pierre Gasly (Alpine), takoj za njim pa dirkača ekipe Williams, ki bosta po kazni Sainza celo oba v tretji startni vrsti. To je dosežek kariere za najslabšega dirkača letošnjega prvenstva, Američana Logana Sargeanta. Odpeljal je sedmi čas kvalifikacij, torej bo na šestem startnem mestu. Na prejšnjih dirkah je bil vedno v zadnji vrsti.

VN Las Vegasa, kvalifikacije:

1. Charles Leclerc (Ferrari)
2. Carlos Sainz (Ferrari)* +0,044
3. Max Verstappen (Red Bull) +0,378
4. George Russell (Mercedes) +0,386
5. Pierre Gasly (Alpine) +0,513
6. Alex Albon (Williams) +0,597
7. Logan Sargeant (Williams) +0,787
8. Valtteri Bottas (Alfa Romeo) +0,799
9. Kevin Magnussen (Haas) +0,811
10. Fernando Alonso (Aston Martin) +0,829

11. Lewis Hamilton (Mercedes)
12. Sergio Perez (Red Bull)
13. Nico Hülkenberg (Haas)
14. Lance Stroll (Aston Martin)**
15. Daniel Ricciardo (Alpha Tauri)

16. Lando Norris (McLaren)
17. Esteban Ocon (Alpine)
18. Guanju Džov (Alfa Romeo)
19. Oscar Piastri (McLaren)
20. Juki Cunoda (Alpha Tauri)

* Plus 10 kazenskih štartnih mest zaradi menjave pogonskega sklopa.
** Plus 5 štartnih mest zaradi neupoštevanja rumenih zastav na treningu.

Hamilton, Perez in oba McLarna izven deseterice

Lewis Hamilton  | Foto: Reuters Lewis Hamilton Foto: Reuters Potrdilo, da je Ferrari ponoči ob nižjih temperaturah v Las Vegasu zelo hiter, smo dobili že v prvem delu kvalifikacij, ko sta bila Leclerc prvi in Sainz drugi. Ta je bil usoden za ekipo McLaren, Lando Norris je odpeljal 16. čas (sekundo za Leclercom), Oscar Piastri pa celo samo 19. McLaren torej nikakor ni tako hiter kot na prejšnjih dirkah, ko se je Norris celo boril z Verstappnom in bil kar štirikrat drugi.

Ferrarija sta bila najhitrejša tudi v drugem delu kvalifikacij, Leclerc s časom 1:32,775 kar osem desetink hitrejši od Verstappna. Ob majhnih razlikah med 4. in 12. mestom sta se zgodili tudi dve presenečenji: Lewis Hamilton (Mercedes) je bil 11., Sergio Perez (Red Bull) pa samo 12. Za preboj v deseterico jima je zmanjkala samo desetinka.

Navijačem 200 dolarjev dobropisa
Organizator dirke je navijačem, ki so jih pred drugim prostim treningom spodili s tribun, dal bon v vrednosti 200 dolarjev za nakup navijaških artiklov formule 1. Ker se je drugi trening začel šele ob pol treh zjutraj, so namreč zaprli tribune, saj je varnostni službi in prevoznikom potekel delovni čas. Zanimivo, da zaplet z odtočnimi jaški z izjemo šefa Ferrarija ni razjezil prav nobenega dirkača ali vodje ekipe, vsi so vzeli v bran organizatorja dirke. To je sicer sam promotor formule 1 Liberty Media.

Na treningu Ferrari ni mogel pokazati kart

Charles Leclerc  | Foto: Reuters Charles Leclerc Foto: Reuters Rezultati tretjega treninga, ki je po nevšečnostih dan prej minil brez težav z dirkališčem, so bili nenavadni. Na prvih treh mestih so končali Britanec, Avstralec in Američan, dirkači Mercedesa, McLarna in Williamsa. Najhitrejši čas je odpeljal George Russell, sledila sta mu Piastri in Sargeant. Williamsov dirkalnik se zdi na novi ulični stezi v Las Vegasu precej konkurenčen, drugače velja za McLarnovega, ki je bil prvi izzivalec Maxa Verstappna na prejšnjih dirkah. Še posebej z dirkalnikom Landra Norrisa imajo že ves konec tedna precej tehničnih težav.

Charles Leclerc | Foto: Reuters Charles Leclerc Foto: Reuters Verstappen je bil na zadnjem treningu četrti (pol sekunde zaostanka), a tako kot oba dirkača Ferrarija ni dobil priložnosti za zadnji hiter krog na najmehkejših in najhitrejših rdečih gumah. Pet minut pred koncem je namreč zid "poljubil" Alex Albon (Williams), sicer je lahko odpeljal naprej, a se mu je dva zavoja pozneje snela pnevmatika. Nato je parkiral na stezi in vodstvo tekmovanja je izobesilo rdečo zastavo ter končalo prosti trening. Je pa bil to edini močnejši trk z zaščitnim zidom na treningih, čeprav gre za novo ulično stezo.

VN Las Vegasa, 3. prosti trening:

1. George Russell (Mercedes) 1:34,093

2. Oscar Piastri (McLaren) +0,398
3. Logan Sargeant (Williams) +0,552
4. Max Verstappen (Red Bull) +0,560
5. Sergio Perez (Red Bull) +0,613
6. Alex Albon (Williams) +0,633
7. Fernando Alonso (Aston Martin) +0,695
8. Lews Hamilton (Mercedes) +0,760
9. Valtteri Bottas (Alfa Romeo) +0,815
10. Kevin Magnussen (Haas) +0,974
11. Lando Norris (McLaren) +0,996
12. Nico Hülkenberg (Haas) +1,019
13. Lance Stroll (Aston Martin) +1,160
14. Esteban Ocon (Alpine) +1,204
15. Guanju Džov (ALfa Romeo) +1,788
16. Charles Leclerc (Ferrari) +1,815
17. Carlos Sainz (Ferrari) +1,846
18. Juki Cunoda (Alpha Tauri) +1,994
19. Pierre Gasly (Alpine) +2,392
20. Daniel Ricciardo (Alpha Tauri) +3,685

Osrednji dogodek konca tedna – dirka – bo v noči nedeljo zjutraj po srednjeevropskem času (7.00), torej ob 22. uri v soboto zvečer po lokalnem.

F1 Las Vegas
Sportal F1 v Vegasu: "Takšnega spektakla na Zemlji še ni bilo"
Hungaroring Lewis Hamilton Mercedes
Sportal Samo še dve dirki, v boju za prvaka pa štirje dirkači
Formula 1, VN Las Vegas
Sportal Pred dobrimi 40 leti popoln polom, kako pa bo letos?
Ne spreglejte