Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
31. 5. 2009,
8.45

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 31. 5. 2009, 8.45

6 let, 7 mesecev

Grönholm bo splezal na sloviti Pike's Peak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dvakratni svetovni prvak Marcus Grönholm se bo lotil novega izziva v svoji bogati dirkaški karieri: z novo Ford Fiesto bo skušal na Pike's Peak 'splezati' v manj kot 10 minut, kar bi bil rekord.

Dirka pod oblake, kot pravijo edinstvenemu ''plezanju'' z dirkalnikom na hrib v Koloradu, bo na sporedu 19. julija, Grönholm pa bo upravljal Ford Fiesto, ki bo imela pogon na vsa štiri kolesa in bo zmogla nepredstavljivih 800 KM. 41-letni Finec bo član švedske relikros ekipe Olsberg Motor Sport Evolution, ki se bo v Ameriko podala z dvema dirkalnikoma. Drugi dirkalnik bo vozil štirikratni švedski prvak, 35-letni Andreas Eriksson. Dirko The Pike's Peak International Hill Climb so prvič odpeljali davnega leta 1916 in je drugi najstarejši avtomoto športni dogodek v Ameriki, takoj za slovitimi 500 miljami Indianapolisa. Svoje ime je dobila po znanem gorskem vrhu, ki kraljuje nad Colarado Springs in Rocky Mountains. Z leti je postala dirka zelo popularna med zvezdniki WRC. Leta 1985 je Michele Mouton z Audijem Quattro postala prva ženska, ki je uspela zmagati, leta 1988 pa sta Ari Vatanen in Juha Kankkunen pobrala dvojno zmago s Peugeotom.

Dve novi Fiesti Rallycross bosta na Pike's Peak tekmovali v kategoriji 'Unlimited Class' z namenom, da se kot prva ekipa v zgodovini na 12,4 milje dolgi in z 156 zavoji na makadamu in asfaltu začinjeni dirki spusti pod magično mejo 10 minut. Rekord drži nekdanji šef tovarniške ekipe Suzukija v SP Nobuhiro ‘Monster’ Tajima, ki je leta 2007 dirkal z 3,6 litrskim twin turbo Suzukijem XL-7 in postavil čas 10 minut,1 sekunda in 41 stotink. Grönholmov dirkalnik bo poganjal 2-litrski Duratec Fordov motor, ki premore več kot 800 KM. ''Vznemirjeni smo, ker gremo s Fiesto na Pike's Peak, kjer bomo videli, česa smo sposobni na tako edinstveni preizkušnji. To je legendarna dirka. Kot ekipa smo si že šli pogledat prizorišče in vemo kaj nas čaka. Prepričan sem, da bomo prvi kandidat, da zrušimo znamko 10 minut,'' je povedal Eriksson. Nastop Grönholma in Erikssona na Pike's Peak bo pomenil tudi debi Ford Fieste v Ameriki, saj bo na tržišče prišla šele prihodnje leto.

Tukaj si lahko ogledate video posnetke na sloviti Pike's Peak. Najbolj nor je tisti iz leta 1988, ko se je na goro odpravil Ari Vatanen.

Ne spreglejte