Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sobota,
22. 9. 2012,
16.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sebastian Vettel Lewis Hamilton

Sobota, 22. 9. 2012, 16.10

8 let

Hamilton pol sekunde pred vsemi, presenetil Maldonado

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Bali so se Sebastiana Vettla, a bi se morali Lewisa Hamiltona. Kvalifikacije je dobil pol sekunde pred drugouvrščenim, vselej nevarnim (tudi za kakšno nesrečo) Pastorjem Maldonadom.

Ko je Lewis Hamilton (McLaren) v finalnem delu kvalifikacij za VN Singapurja odpeljal svoj prvi hiter krog, je povedal za neverjetno sekundo pred Jensonom Buttnom (McLaren) in še tri desetinke več pred Sebastianom Vettlom (Red Bull). Izjemen krog, pa smo po dominanci branilca naslova na prostih treningih mislili, da bo na ulicah azijskega velemesta on najbolj nevaren. Tako si je britanski dirkač zagotovil peti najboljši štartni položaj v sezoni (za McLaren je to četrti zaporedni "pole"), s katerega bo v nedeljo napadel četrto zmago letos.

V izdihljajih kvalifikacij se mu je še najbolj približal - na pol sekunde - Pastor Maldonado (Williams). Za Hamiltona, ki lovi vodilnega v točkovanju Fernanda Alonsa (Ferrari), bo to zelo tvegan štart, saj vemo, da se zna Venezuelčan hitro zaplesti v nesrečo. Vettel je v drugem hitrem krogu prehitel Buttna in bo tako na boljši strani druge vrste. Tretjo si je ob Alonso pridirkal še Paul di Resta (Force India). Mark Webber (Red Bull), ki ne more več slediti ekipnega kolega, je bil sedmi, Romain Grosjean (Lotus) pa se po dirki suspenza vrača z osmim štartnim mestom. Dirkača Mercedesa, Michael Schumacher in Nico Rosberg, sta se odločila privarčevati komplet pnevmatik in zato v zadnjem delu kvalifikacijskega treninga nista vozila.

Sauberja razočaranje kvalifikacij

S časom 1:47,688 je bil v prvem delu kvalifikacij sicer najhitrejši Grosjean, a je za razliko od nekaterih najboljših, denimo Hamiltona, odpeljal dva hitra kroga. Z 18. mestom je brez uvrstitve v nadaljevanje uradnega treninga ostal Kamui Kobajaši (Sauber). Bil je devet desetink za ekipnim kolegom Perezom, ki se je kot osmi zlahka uvrstil med 17 najboljših. Po petih minutah odmora je sledil drugi del kvalifikacij, ko je z najboljšim časom 1:46,665 zapretil Hamilton. Bil je desetinko pred Vettlom. Ostali se jima kljub hitremu krogu več niso niti približali. Za vsega desetinko sta se v finale uvrstila dirkača Mercedesa. Več je bilo razočaranih: zelo hiter na prostih treningih Nico Hülkenberg (Force India) le 11., pa Kimi Räikkönen (Lotus) na 12. mestu, Felipe Massa (Ferrari) na 13. in drugouvrščeni s prejšnje dirke v Monzi Sergio Perez (Sauber) na 14. mestu. Sauberju za tako zavito progo nima dovolj aerodinamičnega "downforca", medtem ko sta bila Mehičan in Japonec na prejšnjih dveh dirkah na mnogo hitrejših stezah zelo hitra.

Štirinajsta dirka sezone bo v nedeljo ob 20.00 po lokalnem času oziroma ob 14.00 po srednjeevropskem. Pred dirkači bo 61 krogov in skoraj dve uri dirkanja.

Ne spreglejte