Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 11. 2016,
16.56

Osveženo pred

7 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Lewis Hamilton Formula 1 Nico Rosberg

Petek, 25. 11. 2016, 16.56

7 let, 5 mesecev

Prosta treninga pred zadnjo dirko sezone

Ogrevanje pred zadnjo dirko: Hamilton najhitrejši, a Rosberg tik za njim

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Lewis Hamilton | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Abu Dabiju se je s petkovima prostima treningoma začela zadnja preizkušnja sezone svetovnega prvenstva formule 1. Na obeh je bil najboljši aktualni prvak Lewis Hamilton, obakrat pa je bil drugi njegov nemški sotekmovalec pri Mercedesu Nico Rosberg, ki ima najboljše izhodišče v SP pred nedeljsko dirko.

Če bi Mercedes še osmič v tej sezoni zasedel prvi dve mesti, bo ne glede na to, ali zmaga Hamilton ali Rosberg, prvak zadnji. Hamilton za naslov prvaka potrebuje zmago, ob tem pa se mora Rosberg uvrstiti slabše od tretjega mesta. Če bo Hamilton drugi, Rosberg, ne sme biti boljši od sedmega mesta, če bo tretji, pa ne od devetega. Če Hamilton dirko v Abu Dabiju konča na četrtem mestu, Rosberg ne sme osvojiti točk, v tem primeru bi bila točkovno izenačena, prav tako bi imela oba po devet zmag, prvak pa bi postal Rosberg, ki ima v sezoni več drugih mest.

Na zadnji dirki sezone v prestižnem obračunu Mercedesova dirkača odločata o naslovu prvaka; skupno ima precej boljše izhodišče Rosberg, ki lov na prvo skupno zmago v karieri začenja z 12 točkami prednosti. Hamilton še upa na četrto naslov prvaka v karieri, a za tak dosežek bi mu moral s slabo uvrstitvijo pomagati tudi Rosberg.

Na prvem treningu je Hamilton prehitel Rosberga, tretji je bil mladi nizozemski adut Red Bulla Max Verstappen. Podoben je bil tudi razplet drugega treninga, saj je bil Hamilton spet prvi, le da se mu je Rosberg povsem približal in zaostal le 0,079 sekunde. Tretji pa je bil tokrat Rosbergov rojak v Ferrariju Sebastian Vettel, Verstappen je trening končal na četrtem mestu.

Na nedeljski dirki bo Rosberg lovil skupno zmago v sezoni, lahko si privošči tudi uvrstitev na tretje mesto, če bo Hamilton zmagal, pa bo še ohranil nekaj prednosti. Britanec ima manj možnosti za ubranitev lovorike, nanjo lahko računa predvsem ob zmagi in morebitnem spodrsljaju nemškega tekmeca, ki ne bi smel biti višje od četrtega mesta, da bi se Hamilton veselil četrtega naslova po letih 2008, 2014 in 2015.

Če bo zmagal Rosberg, bo to njegov prvi naslov prvaka v karieri, bo pa ponovil uspeh očeta Kekeja Rosberga, ki je krono formule 1 osvojil leta 1982.

Ne spreglejte