Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Petek,
8. 2. 2013,
17.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sebastien Ogier reli WRC Citroën Volkswagen

Petek, 8. 2. 2013, 17.07

8 let

Hirvonen ali ko sneg postane največji sovražnik Skandinavca

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Mikko Hirvonen je kot vse kaže v primerjavi z rivalom za naslov reli prvaka Sebastienom Ogierjem na švedski klasiki zapravil ogromno dragocenih točk. Tri jih bo skušal rešiti na t.i. 'power stageu'.

Pred relijem po Švedski je imel Ogier v prvenstvu 6 točk naskoka pred Hirvonenom. Po Švedski se bo razlika med njima verjetno občutno povečala. Še bolj kot to pa Finca boli dejstvo, da je bil na Švedskem eden izmed glavnih favoritov za zmago in da je imel idealno priložnost, da izniči prednost Ogierja, pa jo je zapravil. Spodrsnilo mu je na dirkaški podlagi, ki mu je kot Skandinavcu tako ljuba kot da bi se vozil po domačem dvorišču.

Hirvonen je usoden trenutek, ki mu je reli po Švedski obrnil na glavo, doživel po pičlem kilometru prvega ta pravega 'brzinca' na reliju, torej v času, ko se je na dirki pravzaprav začel tisti pravi boj za zmago. Uvodna HP, ko so se dirkači pomerili na kratkem superspecialu, je bila kot ponavadi šov za gledalce. Mikko je zapeljal v jarek, napolnjen s snegom in obtičal. Po eni strani je imel srečo, ker so on, sovoznik in Citroën ostali nepoškodovani, po drugi strani pa smolo, ker je zaradi minimalnega števila gledalcev za vrnitev na cesto potreboval nič manj kot 24 minut!

''Zgodilo se je v hitrem desnem ovinku, v katerega sva z zadnjim delom dirkalnikom prišla rahlo preširoko. Mislim, da je že pred menoj nekdo tam šel s ceste, saj je bila luknja v snežni bankini. Počasi sva padla v jarek, a bilo je dovolj, da sva se zavrtela. Enkrat sva se nežno prevrnila preko snega. V bližini sta bila samo dva gledalca, zato smo potrebovali veliko časa, da smo dirkalnik spet spravili na cesto. Kmalu zatem je prišlo še štiri ali pet ljudi, katerim se moram zahvaliti za pomoč. Na koncu je o vsem odločala človeška moč,'' je z žalostjo v očeh za uradno spletno stran SP v reliju pripovedoval Mikko Hirvonen.

Finčev sovoznik Jarmo Lehtinen pa je razkril edini cilj, ki jima je še ostal na reliju po Švedskem: ''Za zadnjo dirkaško točko zaostajava okoli 14 minut, a nekaj jih na voljo še na t.i. 'power stageu'. Morebiti se bova v nadaljevanju relija odločila za bolj previden pristop in bova gume hranila za velik napad v nedeljo.''

Če bo Ogier denimo zmagal na reliju po Švedskem, bo v žep minimalno 25 točk. Če bo najhitrejši tudi na t.i. 'power stageu', jih bo zbral 28. Hirvonen bo skoraj gotovo v rednem delu dirke ostal brez ene same. Na zadnjem 'brzincu' pa si jih lahko pridirka maksimalno 3.

Ne spreglejte