Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Sobota,
9. 1. 2016,
14.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Sobota, 9. 1. 2016, 14.46

8 let

"Imamo nove Villeneuve in Montoye, ki bi lahko zmagovali v formuli 1"

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Prvak ameriške serije IndyCar iz leta 2012 in zmagovalec 500 milj Indianapolisa iz leta 2014 Ryan Hunter-Reay verjame, da ameriška scena premore izjemne dirkaške talente za formulo 1.

Ameriške dirkaške serije so v preteklosti v svetu avtošporta uživale velik ugled. Britanec Nigel Mansell je leta 1992 z Williamsom postal svetovni prvak formule 1. Naslednje leto se je preselil v ameriško serijo CART in že v svoji debitanski sezoni osvojil naslov prvaka.

Jacques Villeneuve in Juan Pablo Montoya sta šla v obratni smeri. Villeneuve je leta 1995 postal prvak serije IndyCar, leta 1996 z Williamsom svetovni podprvak formule 1, leto pozneje pa še svetovni prvak formule 1.

Montoya je bil v CART-u prvak leta 1999. V formuli 1 je z Williamsom debitiral leta 2001 in v naslednjih šestih letih zbral sedem zmag. S Ferrarijevim Michaelom Schumacherjem se je boril za naslov svetovnega prvaka.

Letos bodo ZDA imele v formuli 1 svojo ekipo

Prvak ameriške serije IndyCar iz leta 2012 in zmagovalec 500 milj Indianapolisa iz leta 2014 Ryan Hunter-Reay je prepričan, da je spet prišel čas, da IndyCar postane odskočna deska za formulo 1. Meni, da je postal tako konkurenčen, kot ni bil še nikoli.

"Mislim, da gre pravzaprav za razpotje na cesti na samem začetku tvoje kariere. Če hočeš priti v formulo 1, moraš splezati po dirkaški lestvici, ki jo predvideva formula 1, ta pa je v Evropi. Če hočeš dirkati v seriji IndyCar, moraš splezati po ameriški lestvici. Tako pač je," je za Sky Sports F1 svoje modrovanje začel Ryan Hunter-Reay.

In nadaljeval: "Nekoč je pot v formulo 1 vodila prek uspehov v seriji IndyCar in mislim, da je po nekaj šibkih letih serije IndyCar ta pot izginila. Zdaj je IndyCar tako močan, kot ni bil še nikoli. In tega ne govorim zato, ker tam dirkam. To dokazujemo vsak konec tedna s svojim produktom na stezi."

Formula 1 na ameriških tleh v zadnjem času ni doživela pravega razcveta. Tudi nova steza v Austinu se otepa s hudimi finančnimi težavami, njena bližnja prihodnost pa je pod velikim vprašajem. Nič bolje ne kaže ameriškim dirkačem v športu.

Alexander Rossi je lani postal prvi Američan, ki je po osmih letih nastopil v formuli 1. Morda bo z Manorjem dirkal tudi v letošnji sezoni, a v formulo 1 prihaja novo ameriško moštvo Gena Haasa, ki je najelo Francoza Romaina Grosjeana in Mehičana Estebana Guttiereza.

Ameriški zvezdnik serije IndyCar Ryan Hunter-Reay je prepričan, da bi se morala formula 1 bolj potruditi, če želi za šport navdušiti ameriško občinstvo: "Težko se je prebiti na športni trg v ZDA, ker je tako nasičen. Imamo nogomet, košarko, bejzbol. Obstaja toliko možnosti, ki plenijo pozornost navijačev."

"Mislim, da bi formula 1 na splošno gledano to zmogla, a bi morala biti v ZDA bolj navzoča kot samo z moštvom, ki samo sebe naziva USF1, bazo pa ima v Veliki Britaniji. Upam, da bomo lahko dobili več dirk formule 1, drugače ne vem, kakšna bi bila lahko rešitev. Sem zagovornik kakršnegakoli uspeha motošporta v ZDA."

Ne spreglejte