Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 5. 2014,
22.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

500 milj Indianapolisa

Nedelja, 25. 5. 2014, 22.00

8 let

Indy 500 po letu 2006 spet v domače roke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ryan Hunter-Reay je zmagovalec letošnje, že 98. izvedbe tradicionalne dirke 500 milj Indianapolisa. V najprestižnejši dirki ameriške različice formule 1 je v zadnjem krogu prehitel Helia Castronevesa.

Za Hunter-Reaya je letošnja zmaga prva v karieri na dirki 500 milj Indianapolisa, postal pa je tudi prvi domači dirkač z zmago po letu 2006, ko je slavil Sam Hornish Jr.

Tretji je bil Američan Marco Andretti, četrti pa Kolumbijec Carlos Munoz. Njegov rojak Juan Pablo Montoya, nekdanji dirkač formule 1, je bil peti, šesti pa novinec na teh dirkah, Američan Kurt Busch, pred še enim znancem iz formule 1 Francozom Sebastienom Bourdaisom.

Po 200 krogih razlika med prvim in drugim le šest stotink sekunde Na koncu je bila razlika med prvim in drugim po 200 krogih na 2,5 milje (4 km) dolgem ovalu Indianapolis Motor Speedway le šest stotink sekunde. Po zadnji prekinitvi šest krogov pred koncem je po novem startu Hunter-Reay povedel, nato pa ga je Castroneves prehitel pet krogov pred koncem, vendar se Američan ni predal in je bil v 197. krogu spet prvi. Castroneves se je v lovu na četrto zmago, kar je doslej uspelo le štirim dirkačem, spet prebil v vodstvo, a je imel Hunter-Reay zadnjo besedo. Prehitel je tekmeca v prvem zavoju zadnjega kroga in odbil zadnji napad pred ciljno črto.

"Uresničile so se mi sanje. Še vedno ne morem verjeti, fantastičen boj je bil od začetka do konca. Bilo je trdo, a pošteno in samo čakal sem na svojo priložnost," je po dirki razlagal presrečni zmagovalec. Brazilec pa se je sprijaznil z drugim mestom. "Sijajno je opravil svoje delo. Bila sva zelo blizu, a danes je bil pač dan Ryana Hunter-Reaya," je dejal Castroneves po drugem najtesnejšem razpletu v zgodovini dirke, ko je ostal brez četrte zmage, slavil pa je v letih 2001, 2002 in 2009.

"Prekletstvo" družine Andretti se nadaljuje Še za eno leto pa se je podaljšalo "prekletstvo" družine Andretti, ki zdaj že 45 let lovi novo zmago. Zadnji je bil v družinskem klanu Andrettijev uspešen Mario Andretti leta 1969, njegov vnuk Marco Andretti je bil danes tretji. Za vsaj delno uteho je poskrbelo dejstvo, da je Michael Andretti, Marcov oče, tretjič zmagal kot lastnik ekipe: "Ryan je odlično odpeljal zadnjih šest krogov. Če že ni zmagal Marco, je to najboljši možen razplet," je dejal Michael Andretti.

Ne spreglejte