Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Ponedeljek,
28. 5. 2012,
7.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 28. 5. 2012, 7.36

8 let

Indy tretjič Dariu, Rubinho najboljši novinec (video)

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zmagovalec dirke Indy 500 je Dario Franchitti, ki je štartal s 16. mesta. Drugi je bil njegov ekipni kolega v Ganassiju Scott Dixon, najboljši novinec pa Rubens Barrichello.

Škot Dario Franchitti (Ganassi) je postal deseti dirkač s tremi zmagami (2007, 2010 in 2012) na eni od treh največjih dirk na svetu - na 500 milj Indianapolisa na ovalu Brickyard. Devetintridesetletnika manjša nesreča v boksih z začetka dirke ni stala uvrstitve, na 200 krogov dolgi dirki se je počasi prebijal naprej in ob koncu ubranil napade Takume Sata (Rahal). Japonec je v zadnjem krogu trčil v zid in dirka se je končala pod rumenimi zastavami. Tako smo ostali brez bitke do cilje črte. Drugo mesto je osvojil Novozelandec Scott Dixon (Ganassi), ji je štartal s 15. mesta, na stopničke pa se je uvrstil še Brazilec Tony Kanaan (KV). Avstralec Ryan Briscoe (Penske) je s "pole positiona" prišel na končno peto mesto. Med deseterico je bil en sam Američan, Brazilec Rubens Barrichello (KV) pa je bil kot najboljši novinec na letošnjem Indyju uvrščen na 11. mesto.

"Ta zmaga mi pomeni vse! To je Indianapolis. Kakšna dirka! Mislim, da bi bil Dan Wheldon ponosen name," je v prvi izjavi po zmagi dejal Dario Franchitti. Dirka je minila v spomin na lanskega zmagovalca, Dana Wheldona, ki se je smrtno ponesrečil na zadnji dirki minulega prvenstva indycarja. Franchitti je bil eden njegovih najboljših prijateljev. "Lanski Vegas je bil temna točka, a razlog, da smo se vrnili v dirkalnike, razlog, da so mehaniki spet v boksih, razlog, da so se vrnili navijači, so čustva takšnega dne." Škot si je po dirki dal duška: seveda ni manjkalo nazdravljanja z mlekom in poljubljanje kockic z originalnega Brickyarda. Poljubov pa je bila deležna tudi Franchittejeva soproga igralka Ashley Judd, ki kot vselej ni manjkala na podelitvi in fotografiranju zmagovalca s pokalom.

Če je Franchitti pri 39 letih v Indianapolisu tretjič zmagal, je Barrichello pri 39 debitiral. Več kot triurno dirko je končal na 11. mestu kot najboljši od devetih novincev. "To je lep dosežek, saj je šlo za mojo prvo izkušnjo na ovalu. To je bilo nekaj povsem drugega, kot sem izkusil doslej. Zelo sem ponosen na svoj dosežek. Škoda le, da nisem bil med 10, a sem vseeno lahko zadovoljen," je povedal rekorder po številu dirk v formuli 1, Rubens Barrichello. Manj uspešen debi na Indyju pa je za Francozom Jeanom Alesijem. Ta se je iz dirkaške upokojitve vrnil le za to dirko. Z nekonkurenčnim Lotusom se je nanjo uvrstil kot zadnji, a bil po 10 krogih zaradi prepočasne vožnje izločen iz dirke.

Ne spreglejte