Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Ponedeljek,
30. 11. 2020,
8.10

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,92

Natisni članek

Formula 1 Romain Grosjean

Ponedeljek, 30. 11. 2020, 8.10

3 leta, 5 mesecev

Nesreča, formula 1

Kaj je dirkaču formule 1 v grozoviti nesreči rešilo življenje? #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,92
Romain Grosjean | Foto Gulliver/Getty Images

Foto: Gulliver/Getty Images

Na nedeljski dirki formule 1 smo bili priča grozoviti nesreči dirkača Romaina Grosjeana, ki jo je k sreči odnesel le z lažjimi opeklinami na rokah in gležnjih. Številni dirkači so bili šokirani nad posnetki, vsi pa se zavedajo, kaj je Francozu rešilo življenje.

nesreča VN Bahrajna
Sportal Grozljiva nesreča prekinila VN Bahrajna: zgodil se je čudež #video

Dirkač Haasa, Francoz Romain Grosjean, je na nedeljski dirki že po nekaj zavojih po začetku dirke silovito trčil v kovinsko zaščitno ogrado, njegov dirkalnik pa so pozneje zajeli ognjeni zublji. Grosjean je sam skočil iz gorečega dirkalnika in se ni huje poškodoval. Po dobri uri se je dirka nadaljevala, zmage pa se je veselil Britanec Lewis Hamilton.

Bil je proti sistemu Halo, a mu je ta rešil življenje

Nekaj ur po nesreči se je Romain javil iz bolnišnice in na posnetku se vidi, da ima povite dlani. S tem je dal vedeti, da nekaj časa ne bo mogel držati telefona v rokah, in se na ta način zahvaliti za vsa spodbudna sporočila. "Pozdravljeni, želim vam povedati, da sem v redu … No, na neki način v redu. Vsem hvala za vsa sporočila," je dejal Grosejan. Priznal je, da je bil pred nekaj leti proti varnostnemu sistemu Halo, a danes se zaveda, da ga brez tega danes najverjetneje ne bi bilo več med nami.

Sistem Halo

Sistem Halo je začela FIA prvič preizkušati že leta 2016, od sezone 2018 pa je na dirkalnikih F1 obvezen. Sestavlja ga zaščitni lok okrog dirkačeve glave, ki je na konstrukcijo dirkalnika vpet v treh točkah. Izdelan je iz titana, njegova masa pa znaša devet kilogramov. Vzdržati mora silo 125 kilonjutnov, enakovredno masi 12 ton. To je trenutno najmočnejši oziroma najbolj čvrst sestavni del dirkalnika F1.

Čeprav je varnostni sistem sprva naletel na negativne odzive, je že rešil več življenj ali vsaj hudih poškodb. Predlani Charlesu Leclercu (zadel bi ga “leteči” mclaren Fernanda Alonsa v Belgiji), lani ob nesreči Alexa Peronija na dirki formule 3 in nazadnje včeraj pri nesreči Romaina Grosjeana. (Gregor Pavšič)

Ross Brawn: Potrebna bo poglobljena analiza

Ross Brawn, direktor formule 1, je eden izmed tistih, ki menijo, da je Francozu sistem Halo najverjetneje rešil življenje. Kljub srečnemu razpletu ima Brawna določene skrbi. "Brez dvoma bomo morali narediti poglobljeno analizo, ker nekaj stvari se ne bi smelo zgoditi."

"Predvsem požar je bil skrb vzbujajoč, prebitje pregrade prav tako. Mislim, da je pozitivna stvar varnost avtomobila. Brez dvoma je Halo tisti, ki je rešil dan in Romaina," je po tekmi dejal Brawn.

Lewis Hamilton je bil prav tako eden izmed tistih, ki je bil šokiran nad nedeljsko nesrečo. | Foto: Gulliver/Getty Images Lewis Hamilton je bil prav tako eden izmed tistih, ki je bil šokiran nad nedeljsko nesrečo. Foto: Gulliver/Getty Images

Šokiran tudi Hamilton

Nad nesrečo so bili šokirani tudi drugi dirkači, med njimi zmagovalec dirke Lewis Hamilton. "Videti je bilo šokantno. Vsakokrat, ko se usedem v dirkalnik, se zavedam, da tvegam. Spoštujem vse nevarnosti, ki jih prinaša ta šport. To sem objavil na Twitterju že med dirko," je povedal Britanec, ki je poudaril, da je zelo hvaležen, da je sistem Halo deloval.

Varnostniki so opravili izjemno delo. | Foto: Reuters Varnostniki so opravili izjemno delo. Foto: Reuters

Vodja ekipe Haas se je zahvalil vsem varnostnikom

Guenther Steiner, vodja ekipe Haas, bo v ponedeljek govoril z Grosjeanom o morebitni vrnitvi na steze. Odločitve, kdo bo prihodnji teden vozil v Bahrajnu, še niso sprejeli.

"Ko vidiš nekaj takšnega, si misliš samo: 'Upam, da bomo imeli srečo.' Ne razmišljaš, kako se je to zgodilo ali karkoli drugega. Rad bi se zahvalil vsem varnostnikom. Opravili so izjemno delo, saj so ga v nekaj sekundah potegnili iz ognja. Neverjetno je, kaj so storili," je povedal prvi mož Haasa.

Ne spreglejte