Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Sobota,
2. 8. 2014,
12.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Jorge Lorenzo

Sobota, 2. 8. 2014, 12.40

8 let

Lorenzo leta 2015 z Yamaho, leta 2016 pa z Ducatijem?

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Če bo Jorge Lorenzo pogodbo s tovarniško Yamaho v MotoGP podaljšal samo za prihodnjo sezono, bi to lahko pomenilo, da bo leta 2016 odšel k tovarniškemu Ducatiju.

Dvakratni svetovni prvak kraljevskega razreda Jorge Lorenzo bo skoraj zagotovo podpisal pogodbo s tovarniško Yamaho, saj mu v trenutnem položaju ne preostane nič drugega. Vsi preostali motocikli v tovarniških moštvih so namreč že zasedeni. Tovarniška Honda je še za dve sezoni podaljšala pogodbo z Marcom Marquezom in Danijem Pedroso, tovarniški Ducati jo je za dve sezoni podaljšal z Andreo Doviziosom in za eno sezono s Calom Crutchlowim. Lorenzo bo torej, kot vse kaže, ostal moštveni kolega Valentina Rossija, ki je s tovarniško Yamaho pogodbo že podaljšal za leti 2015 in 2016. A če bo Španec pri Yamahi ostal samo eno sezono, bi to lahko bil pokazatelj tega, da resno razmišlja o prestopu k Ducatiju v sezoni 2016.

Lorenzo morebiti čaka na to, da se bo leta 2016 sprostil en motocikel pri tovarniškem Ducatiju (po koncu prihodnje sezone bo potekla pogodba Crutchlowu), in še bolj na to, da bo videl, kako deluje težko pričakovani popolnoma nov ducati desmosedici, ki ga bodo skonstruirali pod vodstvom novega vodje Gigija Dall'Igne, s katerim je Jorge v letih 2006 in 2007 kot dirkač Aprilie osvojil dva naslova svetovnega prvaka do 250 kubičnih centimetrov. V prvi šampionski sezoni, ko je osvojil svoj prvi naslov svetovnega prvaka v karieri, je zmagal osemkrat, 11-krat stal na stopničkah in osvojil deset najboljših štartnih položajev. V drugi šampionski sezoni je slavil devetkrat, 12-krat stopil na podij in desetkrat dirko začel s "pole positiona".

Lorenzo je lani zmagal osemkrat, letos še niti enkrat

Po takšni statistiki se Lorenzu letos, ko deluje povsem izgubljeno, zagotovo kolca. Lorenzu so lani za naslov svetovnega prvaka MotoGP zmanjkale pičle štiri točke v boju z Marcom Marquezom. Lorenzova forma je bila tako vrhunska, da je bil po številu zmag celo boljši od Marqueza (8:6). Jorgejev moštveni kolega Valentino Rossi je po 18 odpeljanih dirkah zbral 93 točk manj, kar je skoraj štiri zmage. In ko se je zdelo, da bo Lorenzo letos spet v igri za naslov svetovnega prvaka, so se razmerja moči pri tovarniški Yamahi obrnila na glavo.

Rossi je v prvem delu prvenstva 2014 (devet dirk) petkrat stal na stopničkah (štirikrat drugi in enkrat tretji) in zbral 141 točk, Lorenzo pa je bil trikrat na podiju (enkrat drugi in dvakrat tretji), na svojem računu pa ima 97 točk. Vodilni dirkač prvenstva Marc Marquez je zmagal na vseh devetih dirkah in ima maksimalno število 225 točk. Pred Lorenzom je na lestvici tudi Ducatijev tovarniški dirkač Andrea Dovizioso, čeprav je razlika le dve točki. In morebiti je prav vodja Ducatijeve tovarniške ekipe Gigi Dall'Igna človek, ki je Lorenza sposoben vrniti med elito MotoGP in mu za začetek pomagati do osvojitve tretjega naslova svetovnega prvaka v kraljevskem razredu (skupno petega).

Lorenza so začeli z Ducatijem povezovati, ko ga je leta 2012 zapustil Valentino Rossi. Italijanski konstruktor je takrat takoj začel iskati zamenjavo za Italijana, ki pa bi moral biti preverjen svetovni prvak. Jorgeju so takrat ponujali visoke vsote denarja, a je fant raje še za dve leti podaljšal pogodbo z Yamaho. Španec ni hotel podoživeti Rossijeve blamaže z nekonkurenčnim motociklom in si po nepotrebnem zapravljati ugleda. A tako kot je svež veter k Ducatiju prinesel Gigi Dall'Igna, se je očitno tudi v Lorenzovi glavi nekaj premaknilo in bo morebiti vseeno poskusil srečo z Ducatijem, čeprav bi bila to najbolj tvegana poteza v njegovi karieri.

Bo Ducati Lorenzova naslednja destinacija v karieri SP?

Španec je na začetku julija obiskal Ferrarijevo moštvo formule 1 v Maranellu. Mnogi so takrat namignili, da se je Lorenzo v popolni tajnosti ustavil tudi v uro in pol oddaljeni Bologni, kjer ima svoj sedež tovarniški Ducati, pravzaprav že opravil prve pogovore za prestop leta 2016. Za prehod k italijanskemu konstruktorju v prihodnji sezoni bi bilo še prezgodaj, saj Ducati letos v normalnih okoliščinah še ni sposoben tekmovati s Hondo in Yamaho, čeprav ima privilegije odprtega razreda (dodatno mehko gumo, več goriva). Da bo zaostanek za Japonci v prvenstvu 2015 z novim motociklom popolnoma izničen, pa je težko verjeti.

Zato lahko pričakujemo, da bo Lorenzo z Yamaho podpisal enoletno pogodbo. Glavna ovira naj ne bi bil Ducati, temveč višina letne plače. Yamaha mu hoče znižati plačo, ker so letos njegovi rezultati porazni. Jorge očitno zahteva preveč, a bo moral slej ko prej popustiti, saj nima alternative. Če bi na primer Lorenzo v prvem delu prihodnje sezone postregel z vrhunskimi rezultati – beri: kopica zmag in boj za naslov prvaka –, bi se takoj znašel v boljšem pogajalskem položaju, kot je zdaj, čeprav se bo za leto 2016 in naprej pogajal z dvema bodočima partnerjema – Ducatijem in Yamaho.

Za zdaj je jasno le to, da bi Lorenzo ob prestopu k Ducatiju zaslužil bistveno več kot zdaj. A polni žepi denarja še ne pomenijo, da bi se lahko boril za naslov svetovnega prvaka MotoGP. Rossi se je z Ducatijem mučil dve sezoni in ni naredil nič. Bo Lorenzo spisal drugačno zgodbo, če bo prestopil k italijanskemu konstruktorju? Edini, ki je bil sposoben brzdati specifičnega ducatija, je bil Casey Stoner. Avstralec je z njim leta 2007 postal svetovni prvak kraljevskega razreda, ko je pobral deset zmag, 14-krat stopil na stopničke in osvojil pet najboljših štartnih položajev. Ko gledamo letošnji ducati, si to težko predstavljamo. Bo leta 2016 vse drugače?

Ne spreglejte