Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Četrtek,
10. 7. 2014,
11.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Valentino Rossi Jorge Lorenzo Marc Marquez Dani Pedrosa

Četrtek, 10. 7. 2014, 11.51

8 let

Lorenzo od velike četverice MotoGP še edini brez pogodbe

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Potem ko sta Valentino Rossi in Dani Pedrosa z Yamaho oziroma Hondo pred VN Nemčije podpisala še dveletni podaljšek, brez pogodbe za prihodnjo sezono in sezono 2016 ostaja le še Jorge Lorenzo.

Valentino Rossi bo lahko na VN Nemčije nastopil najbolj sproščeno v letošnji sezoni. Sedemkratni svetovni prvak kraljevskega razreda, ki je na prvenstvu 2014 zasenčil moštvenega kolega Jorgeja Lorenza, je med VN Nizozemske in VN Nemčije s tovarniško Yamaho obstoječo dveletno pogodbo, ki bi mu potekla po koncu te sezone, podaljšal še za dve leti. Italijan bo tako z japonskim konstruktorjem, s katerim je v sezonah 2004, 2005, 2008 in 2009 osvojil štiri naslove svetovnega prvaka, ostal še najmanj do konca prvenstva 2016. Najpopularnejši dirkač MotoGP ima rešeno ne le bližnjo prihodnost, ampak tudi daljno. Yamaha je namreč tako zadovoljna z Rossijem, da bi rada, da Valentino svojo kariero konča prav z njo. Rossi je 16. februarja dopolnil 35 let in bi lahko odpeljal še kakšnih pet sezon. Ker je zdaj Rossi povsem razbremenjen pritiska, bo morebiti na preostalih dirkah letošnje sezone in v prvenstvih 2015 in 2016 pripravljen tvegati še več, zato bi lahko bili priča epskim dvobojem z Marcom Marquezom.

"Zelo sem zadovoljen, da grem na Sachsenring po tem, ko sem z Yamaho podaljšal pogodbo še za dve sezoni. To je zame zelo pomembno! V Assnu smo odpeljali dobro dirko, na Sachsenringu bomo poskušali biti še boljši. Rad imam to stezo, ker je zelo zahtevna," je pred VN Nemčije povedal Valentino Rossi, ki je nazadnje na Sachsenringu zmagal leta 2009 z Yamaho.

Je Jorge Lorenzo obiskal Ducati?

Rossijevemu moštvenemu kolegu Jorgeju Lorenzu pogodba z Yamaho poteče po koncu te sezone. Španec je v prejšnjem dirkaškem koncu tedna na Nizozemskem razkril, da z delodajalcem še nista našla stične točke pri višine letne plače, zato pogajanja tečejo dalje. Lorenza je bilo v Assnu tako strah, da je na mokri podlagi z gumami za suho stezo dirkal kot kakšen novinec. Rezultat je bil temu primeren: 13. mesto in padec na peto mesto v prvenstvu. Spomini na lansko nesrečo, ko si je zlomil ključnico, so bili še preveč živi. A kot da že to ne bi bilo dovolj, je zdaj na sporedu Sachsenring, kjer Lorenzo lani sploh ni odpeljal VN Nemčije, saj si je na treningu obnovil poškodbo ključnice in je moral oditi na drugo operacijo. Če Jorge ne bo sposoben premagati strahu, še drugič zapored ne bo nič iz vrhunskega rezultata.

"Po razočaranju v Assnu, kjer smo pričakovali več, smo se osredotočili na nemško dirko. Na Sachsenringu bom skušal obrniti situacijo, čeprav ni ena izmed mojih priljubljenih stez, še posebej ne po lanskem letu, ko sem moral zaradi padca na drugo operacijo ključnice. Čutim podporo moštva, sem optimističen kot ponavadi in se ne bom predal!" je pred deveto dirko sezone izjavil Jorge Lorenzo, ki je prejšnji teden obiskal Ferrarijevo ekipo formule 1 v Maranellu. Je skočil še v Bologno, kjer ima svoj sedež tovarniški Ducati?

Pedrosi še dve priložnosti za naslov svetovnega prvaka

Honda pa je že zapolnila oba tovarniška sedeža: Marcu Marquezu, ki ima že nekaj časa podaljšano pogodbo za 2015 in 2016, bo v prihodnjih dveh sezonah družbo delal Dani Pedrosa. Španec, ki je trenutno v prvenstvu na drugem mestu poravnan z Rossijem, je Hondi zvest vse od svojega debija v SP leta 2001. Z njo je osvojil tri naslove svetovnega prvaka (2003 – 125 ccm, 2004 in 2005 – 250 ccm). V kraljevskem razredu je debitiral leta 2006 in do zdaj pobral tri naslove svetovnega podprvaka. Manjka mu torej le še naslov prvaka v elitni konkurenci. Da doseže glavni cilj svoje kariere, mu je Honda dala na voljo še dve leti. "Zelo sem vesel, da sem podaljšal s Hondo in sem ji zelo hvaležen za njeno zaupanje za še dve leti. To je najboljša pot za nadaljevanje kariere. S konstruktorjem, s katerim sem odpeljal prvo dirko v SP," je bil zelo vesel nove dveletne pogodbe Dani Pedrosa. Špancu steza Sachsenring zelo ustreza, zato bo tudi letos eden izmed glavnih favoritov za zmago. Tam je slavil leta 2007, nato pa je bil v sezonah 2010–2012 nepremagljiv. Lani zaradi zlomljene ključnice ni nastopil.

Marquez v lovu za devetico

Lansko zmago bo branil Pedrosov moštveni kolega Marc Marquez , ki bo skušal podaljšati Hondino zmagovito serijo zadnjih štirih sezon na nemški stezi. In svojo. Marc drži prav poseben rekord – na Sachsenringu je zmagal zadnja štiri leta zapored: (2013 – MotoGP, 2012 in 2011 – Moto2, 2010 – 125 ccm). Marquez, ki je v Assnu osvojil osmo zaporedno zmago, bo v Nemčiji ciljal na devetico in skušal podaljšati svoj sanjski niz.

"V Assnu je bilo zelo težko, a sem bil res vesel te zmage v težkih razmerah. Zdaj nas čaka Sachsenring, ki je lepa, vendar nekoliko posebna steza. Lani sem odpeljal dobro dirko, vendar ne smemo pozabiti, da niti Dani niti Jorge zaradi poškodb nista bila sposobna za dirkanje. Zato komaj čakam, da se bom letos spopadel z njima, še posebej z Danijem, ki je na tej progi zelo močan. Kot vse kaže, steza ustreza Hondi, zato bomo skušali kar največ potegniti iz te prednosti," je pred VN Nemčije, s katero bo končana prva polovica letošnje sezone, svoje ambicije razkril Marc Marquez.

Ne spreglejte