Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Četrtek,
6. 2. 2014,
13.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Marc Marquez

Četrtek, 6. 2. 2014, 13.24

8 let

Marquez zrušil Stonerjev rekord, Rossi našel šampionsko hitrost

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Marc Marquez je zadnji dan MotoGP testiranj na stezi v Sepangu postavil nov mejnik na dveh kolesih - 1:59,533. Prejšnjo najboljšo znamko - 1:59,607 je imel v lasti Casey Stoner s Hondo iz leta 2012.

Dirkači kraljevskega razreda so v dopoldanskem delu testiranj, ko še ni bilo prevroče, uprizorili prave kvalifikacije za VN Malezije. Ekstremno preganjanje drug drugega je obdrodilo bogate sadove – padel je rekord steze, veliko dirkačev pa je izboljšalo tudi svoje osebne rekorde. Najbolj divji je bil Marquez, ki je Stonerjev rekord iz leta 2012 popravil za pol desetinke sekunde. Špancu po treh dnevih prevlade zlahka prilepimo vzdevek dominator.

Rossi najhitreje v Sepangu v karieri Medtem ko je Marquez s srede na četrtek izboljšal svoj čas za 4 desetinke, pa je Yamahinemu tovarniškemu dirkaču Valentinu Rossiju uspel še večji kvalitativen preskok – za več kot 7 desetink sekunde. S časom 1:59,727 je Italijan postavil svoj osebni rekord na stezi v Sepangu. Zanj je še bolj pomemben podatek, da je razliko do Marqueza zmanjšal iz 0,538 na 0,194. Seveda Rossi ni spregledal dejstva, da je bil vse tri dni hitrejši od moštvenega kolega Jorgeja Lorenza. Na četrtkovem finalu dobro desetinko sekunde. Sedemkratni svetovni prvak kraljevskega razreda upa, da so vsi ti podatki pravi pokazatelj, da je po treh letih mučenja končno našel šampionsko hitrost, ki ga je krasila v njegovih zlatih letih. In da je spet prišel čas, ko bo lahko redno zmagoval in se boril za naslov svetovnega prvaka.

Moštva sredi kalkulacij o porabi goriva in obrabi gum Večina dirkačev je v popoldanskem delu testiranj svoj fokus preusmerila v mini simulacije dirk in v enem kosu odpeljala po 15 krogov in več. Ti podatki so bili izjemno dragoceni, saj ekipe že delajo kalkulacije, kakšna bi lahko bila poraba goriva na dirkah (dirkači s tovarniškimi motorji bodo imeli na voljo 20 litrov goriva (liter manj kot lani), dirkači v razredu Open pa 24). Vsi pa so zelo pozorni spremljali tudi obrabo gum. Bridgestone je za Sepang skonstruiral podobno gumo kot za novembrska testiranja v Valencii. Zmes je le nekoliko prilagodil na malezijsko vročino. Japonski gumar upa, da bo z dobljenimi podatki za prvenstvo 2014 naredil še hitrejšo in še vzdržljivejšo gumo.

Dirkači kraljevskega razreda MotoGP se bodo v Sepang vrnili konec februarja, ko jih med 26. in 28. februarjem čakajo druga letošnja testiranja.

Ne spreglejte