Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Nedelja,
3. 8. 2014,
16.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Fernando Alonso

Nedelja, 3. 8. 2014, 16.08

8 let

McLaren odkrito flirta z Alonsom, Ferrari za zdaj še tiho

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ekipa formule 1 McLaren je Ferrarijevemu Fernandu Alonsu v torek prek svojega twitter profila poslala voščilo za 33. rojstni dan in ga vznemirila s spominom na leto 2007, ko je bil še njen dirkač.

Takšno potezo McLarna lahko mirne duše označimo za odkrito flirtanje, ki bi lahko morebiti že v bližnji prihodnosti preraslo v partnerski odnos. Ne zgodi se namreč pogosto, sploh pa ne v formuli 1, da bi moštvo za rojstni dan čestitalo dirkaču konkurenčnega moštva, če mu ne bi že pred tem rezerviralo enega izmed svojih dirkalnikov. McLarnovo voščilo Alonsu je tudi dokaz, da je Ron Dennis že popolnoma pozabil na nič kaj prijateljski razhod s Fernandom leta 2007, ko je zaradi njega in Lewisa Hamiltona izgubil naslov svetovnega prvaka, slavo pa je pobral Ferrarijev Kimi Räikkonen. Ko gre za poslovni interes, so osebne zamere hitro pozabljene.

Dennis vidi v Alonsu predvsem dobro investicijo za prihodnost. Honda, ki se bo v prihodnji sezoni formuli 1 pridružila kot McLarnov motorni dobavitelj, pa si zelo želi preverjenega svetovnega prvaka, ki bi ji lahko povrnil ugled iz devetdesetih let. Japonci se zelo radi spominjajo let 1988 in 1989, ko sta z McLaren-Hondo Ayrton Senna in Alain Prost osvojila praktično vse, kar je bilo mogoče. A še raje bi videli, da bi zmagoviti tandem McLaren-Honda ne bi bil le lep spomin v glavah oboževalcev formule 1, ampak realnost -tukaj in sedaj. In da bi prav kmalu od Mercedesa prevzel štafetno palico dominatorja.

Lauda: Alonso se je zmotil, ko je izbral Ferrari

McLarnovo voščilo Alonsu je komentiral Miguel Sanz, dopisnik španskega časnika Marce: ''Ne moreš reči, da McLaren in Honda ne poskušata in da se ne trudita. To je letos že drugi poklon Alonsu in v svetu formule 1, ki je svet milimetrov, takšne geste niso naključje. Letos je McLaren že objavil tvit, ki kaže Alonsa, kako se smeji v družbi s šefom moštva Ronom Dennisom.'' Ferrari je Alonsu za njegov 33. rojstni dan v koprodukciji s televizijsko hišo Sky Italia izdelal video, v katerem je zbral Fernandove najlepše trenutke z najstarejšo ekipo formule 1. ''V preteklih štirih letih in pol smo doživeli srečo in razočaranje ter veliko časa preživeli s posebnimi ljudmi, kot je Fernando, resnično velikim talentom in ekipnim igralcem,'' se je zapisalo Ferrariju.

Nekdanji Alonsov menedžer Adrian Campos je za Marco dejal: ''Fernando je najboljša stvar pri Ferrariju. In lahko bi rekel edina. On je najbolj kompleten dirkač zadnjih let, skoraj bi ga lahko primerjali s Senno.'' Nekdanji dirkač formule 1 Marc Surer pa je za Speed Week izjavil: ''Mislim, da je Alonso izgubil vero v Ferrarija. A bi se lahko preselil v McLaren-Hondo samo v primeru, če mu bodo zagotovili zmagoviti dirkalnik že za 2015. A predvidevam, da se bo zgodilo bistveno manj, kot si mislimo.'' Vodja Mercedesove ekipe Niki Lauda razume Alonsovo frustracijo, ko tudi v petem poskusu s Ferrarijem ne bo osvoji naslov svetovnega prvaka. ''A zaradi tega ne more preprosto prestopiti k McLarnu, ker ima s Ferrarijem pogodbo. Ne more oditi, dokler ga ne odpustijo. Včasih izbereš napačen dirkalnik in se pač zmotiš,'' je za El Pais svoj pogled na Alonsovo situacijo razložil Avstrijec.

Honda ima z McLarnom ambiciozne načrte

A mogoče se je zmotil Avstrijec in bo Fernando kljub pogodbi lahko predčasno zapustil ekipo iz Maranella. Čeprav bi rad Ferrari podaljšal partnerstvo z Alonsom, pa Španec morebiti 2015 sploh ne bo več sedel v rdečem dirkalniku. Po poročanju italijanskega časnika Autosprint bi lahko Alonso po koncu sezone postal prost dirkač, saj naj bi imel v pogodbi klavzulo, da Ferrari v konstruktorskem prvenstvu sezono ne sme biti slabši kot tretji. Trenutno sicer drži ta položaj, a ima samo 7 točk prednosti pred Williamsom. Ferrarijev insajder Leo Turrini, ki piše za italijanski časnik Quotidiano, pa je razkril, da Alonso še ni odgovoril na Ferrarijevo ponudbo za podaljšanje pogodbe.

Če bo Alonso predčasno prekinil sodelovanje s Ferrarijem, ne bo to nič nenavadnega. Leta 2004 je Ferrari na ves glas razglašal, da ima Rubens Barrichello z njim pogodbo še za 2005 in 2006. No, in potem je 2006 Brazilec tekmoval s Hondo. Za leto 2010 je imel Kimi Räikkonen podpisano pogodbo s Ferrarijem, pa je pavziral, ker mu je italijanski konstruktor vnaprej izplačal pogodbo, moštvu pa sta se priključila Alonso in sponzor Santander.

Zaradi tega je Honda še bolj optimistična, da bo 2015 z McLarnom dirkal Alonso. Japonski dobavitelj motorjev ima že prvo sezono po vrnitvi v formulo 1 velike ambicije. ''Naš cilj za 2015 je zmagovati z McLarnom. To je bil tudi razlog, da smo se odločili za sodelovanje z McLarnom. Hočemo spisati zgodovino,'' je za Speed Week povedal šef Hondinega projekta v f1 Yasuhisa Arai.

Ne spreglejte