Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Četrtek,
17. 3. 2022,
22.20

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,92

2

Natisni članek

Ferrari Charles Leclerc Nikita Mazepin Haas Kevin Magnussen Max Verstappen Red Bull Racing Mercedes-AMG F1 Lewis Hamilton VN Bahrajna Formula 1

Četrtek, 17. 3. 2022, 22.20

2 leti, 2 meseca

Napoved VN Bahrajna

V četrtek izstopal ekstravagantni Hamilton, kdo bo v petek?

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,92

2

Lewis Hamilton Bahrajn | V četrtek je največ pozornosti v Bahrajnu požel Lewis Hamilton. Zaradi svojega videza. | Foto Reuters

V četrtek je največ pozornosti v Bahrajnu požel Lewis Hamilton. Zaradi svojega videza.

Foto: Reuters

Začenja se! Tako težko pričakovana 63. sezona formule 1, saj takšne spremembe v oblikovanju dirkalnikov ni bilo že 40 let. Prvi trening v petek ob 13.00 bo vsaj delno pokazal, ali ima Red Bull res znova najhitrejši dirkalnik.

Verstappen Red Bull Ferrari
Sportal Sezona novosti, še bolj atraktivnega dirkanja, tudi novega razmerja moči?

Nedavna testiranja v Bahrajnu, kjer bo ta konec tedna tudi prva dirka, so le delno razkrila razmerje moči. Red Bull z branilcem naslova Maxom Verstappnom naj bi bil najhitrejši, tik pred Ferrarijem. Ti dve ekipi sta brez težav opravili ves načrt testiranj. Šele nato naj bi sledil zdajšnji konstruktorski prvak Mercedes, ki ima z najbolj revolucionarno zasnovanim dirkalnikom največ težav s stabilnostjo na stezi. Tisti, ki je aerodinamiko najbolje zasnoval, bo najboljši. Razlika v moči motorja med Red Bullom (sami so prenovili Hondin motor), Mercedesom in Ferrarijem naj bi bila skoraj nična. V Maranellu so pozimi nadomestili 25 "konjskih moči" v primerjavi z obema tekmeca. 

Preostale ekipe so večja uganka. McLaren naj bi sicer odpravil težave z zavorami, a niso naredili dovolj testnih kilometrov. Alpine je dobro začel testiranja, ob koncu so se izgubili v zlati sredini. Alpha Tauri, Alfa Romeo in predvsem Haas bi lahko presenetili. Aston Martin na testiranjih ni pokazal realne hitrosti, Williams bi lahko ostal na začelju.

Max Verstappen prvak Abu Dabi
Sportal Osupljivi rekordi, ki lahko padejo v sezoni 2022
Spored VN Bahrajna

Petek

13.00 1. trening
16.00 2. trening

Sobota
13.00 3. trening
16.00 kvalifikacije

Nedelja
16.00 dirka

Mercedes Hamilton
Sportal Iz Mercedesa in Ferrarija: "Nimamo dirkalnika za zmage"

Leclerc: Realno smo malo za Red Bullom

Charles Leclerc | Foto: Reuters Charles Leclerc Foto: Reuters Dirkači so v četrtek, kot je v navadi, prišli v paddock, a le redki stopili pred novinarske mikrofone. Vodstvo tekmovanja je namreč uradne medijske obveznosti s četrtka prestavilo na petkovo jutro. Medtem ko je Lewis Hamilton znova izstopal z ekstravagantno opravo, je Charles Leclerc le spregovoril nekaj več o željah za novo sezono. Zadnji dve sezoni s Ferrarijem ni niti enkrat zmagal, dve zmagi ima iz leta 2019. To bo četrta sezona v kraljici avtomotošporta za 24-letnega Monačana. "Naš cilj mora biti borba za čim več zmag. Realno smo, če že moram ugibati, malo za Red Bullom. Za Mercedes pa res nimamo pojma, kje so. A zagotovo bodo med prvimi tremi." Pomembno je, da bi bili dirkalniki čim bolj izenačeni, saj bodo le tako lahko do izraza prišle aerodinamične spremembe, ki naj bi omogočile več dvobojev in prehitevanj.

Lewis Hamilton viteški red
Sportal Sedemkratni svetovni prvak se bo preimenoval
Zadnjih 5 zmagovalcev VN Bahrajna:

2021 Lewis Hamilton (Mercedes)
2020 Lewis Hamilton (Mercedes)
2019 Lewis Hamilton (Mercedes)
2018 Sebastian Vettel (Ferrari)
2017 Sebastian Vettel (Ferrari)

Največ zmag na VN Bahrajna:

5 Lewis Hamilton
4 Sebastian Vettel
3 Fernando Alonso

Lani je v Bahrajnu zmagal Hamilton. Verstappen tu še nima zmage, Red Bull je nazadnje zmagal leta 2013. | Foto: Reuters Lani je v Bahrajnu zmagal Hamilton. Verstappen tu še nima zmage, Red Bull je nazadnje zmagal leta 2013. Foto: Reuters

Vrnitev Magnussena, za eno dirko tudi Hülkenberga

Kevin Magnussen je odpeljal le dva testna dneva. | Foto: Reuters Kevin Magnussen je odpeljal le dva testna dneva. Foto: Reuters Na prvi dirki bodo v središču pozornosti tudi trije povratniki: Alex Albon je novi dirkač Williamsa, Nico Hülkenberg bo za najmanj eno dirko zamenjal Sebastiana Vettla v aston martinu (pozitiven test na koronavirus), Kevin Magnussen pa je dobil še eno priložnost v Haasu, potem ko so se znebili Rusa Nikite Mazepina in njegovega očeta, ruskega milijarderja s podjetjem Uralkali, ki je bil njihov največji pokrovitelj. Za 29-letnerga Danca bo to osma sezona v formuli 1. "Ko me je poklical Günther Steiner, sem takoj rekel da. Nisem si mislil, da sem tako zelo pogrešal formulo 1." Ker je vskočil šele pred tednom dni, fizično za prvo dirko ne bo stoodstotno pripravljen. Priznava, da ga skrbi predvsem za vrat. Sile G so v formuli 1 zelo visoke in zato morajo biti dirkači v izvrstni fizični pripravljenosti.

Aston Martin Vettel
Sportal Vettlu rdeča luč v Bahrajnu, zamenjava Hülkenberg
Ne spreglejte