Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Torek,
24. 4. 2012,
17.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 24. 4. 2012, 17.00

8 let

Ogier: To bo vzdržljivostni test

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"To bo vzdržljivostni test za dirkača in avtomobil," pred relijem Argentina pove Sebastien Ogier (Škoda). V ekipi se mu bo pridružil Andreas Mikkelsen, ki se poteguje za redni sedež v 2013.

Volkswagen je trikrat slavil na reliju Dakar v Argentini. Zdaj se nemški avtomobilski velikan vrača v deželo gavčev. Na reliju za svetovno prvenstvo (WRC) s Škodo Fabio S2000 v generalni razvrstitvi pete preizkušnje nimajo realnih možnosti za zmago, prvo mesto med dirkalniki S2000 pa je minimum, ki ga mora osvojiti prvi adut ekipe Francoz Sebastien Ogier. Na najdaljšem reliju v zadnjih 10 letih (prevoziti bodo morali 503 kilometre) bo drugo Fabio S2000 drugič letos upravljal prvak v medcelinskem reli izzivu (IRC), Norvežan Andreas Mikkelsen. Zanj bo to avdicija za redni sedež v sezoni 2013 v novem Polu WRC.

"Ustreza nam dolžina relija, saj imamo z Dakarja izkušnje z veliki razdaljami in kratkimi premori," pove direktor Volkswagnovega motošportnega oddelka Kris Nissen in ponavlja, da so letos bolj kot rezultati pomembne informacije, ki jih dobivajo z dirkanjem s Fabio S2000 za nadaljnji razvoj Pola WRC. Sebastien Ogier se razdalje ne boji - že prvi dan bosta na sporedu dva 50-kilometrska brzinca, v nedeljo še daljši v dolžini 66 kilometrov - a opozarja: "Tako dolgega relija še nisem vozil. Tako za dirkače kot mehanike bo zelo naporen. To bo vzdržljivostni test za dirkača in avtomobil." Francoz je po štirih dirkah z 10 točkami na 11. mestu skupnega seštevka. Lani je s Citroënom WRC argentinski reli končal na tretjem mestu in dobro pozna tako hitre odseke v pampi kot ozke, skalnate ceste v okolici Cordobe.

Nekaj več pozornosti bo tokrat namenjene tudi drugemu dirkaču Volkswagnove ekipe. Po zmagi, dveh drugih mestih in vodstvu v seštevku IRC na svoj drugi reli svetovnega prvenstva letos prihaja Andreas Mikkelsen. S Škodo S2000 dirka v IRC, a v WRC je konkurenca mnogo hujša, brzinci pa zahtevnejši. Dokazati mora, da si zasluži mesto v vsaj Volkswagnovi junior ekipi za 2013. "Zame je pomembno, da končam dirko in naberem čim več izkušenj. Pokazati pa moram tudi svoj talent, ter da sem zmožen odpeljati tako zahteven reli. Ker je argentinski reli tako dolg, bo treba najti ravnotežje med hitrostjo in previdnostjo, da se avtomobil ne preobremeni. Pomembna je tudi fizična pripravljenost in zelo dobri zapiski za dolge brzince." Reli se začne v četrtek.

Ne spreglejte