Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 5. 2023,
8.30

Osveženo pred

11 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

Natisni članek

Red Bull Racing Aston Martin Mercedes-AMG F1 Ferrari Fernando Alonso Max Verstappen Sergio Perez Nico Rosberg Michael Schumacher Ayrton Senna Monte Carlo VN Monaka Formula 1

Petek, 26. 5. 2023, 8.30

11 mesecev, 1 teden

Napoved VN Monaka

Ozke ulice in dež. Španski veteran razmišlja o zmagi.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22
Monte Carlo | Ta konec tedna bodo dirkali mimo monaške marine. Oblaki bodo grozili z dežjem. | Foto Reuters

Ta konec tedna bodo dirkali mimo monaške marine. Oblaki bodo grozili z dežjem.

Foto: Reuters

"So boljši od vseh. Odlično so opravili svoje delo. Prevladujejo in to si zaslužijo," je pred VN Monaka o Red Bullu, ki je dobil prvih pet dirk letošnje sezone formule 1, povedal Fernando Alonso. Dirkač Aston Martina je po štirih tretjih mestih tretji v seštevku. "Če bi rekel, da ne razmišljam o zmagi, bi lagal. Priložnost je."

Monako Lewis Hamilton
Sportal Hamilton o selitvi k Ferrariju: Vam je bilo dolgčas?

Najbolj nenavadna dirka, a tudi najprestižnejša zmaga. Lani je slavil Sergio Perez. | Foto: Red Bull Content Pool Najbolj nenavadna dirka, a tudi najprestižnejša zmaga. Lani je slavil Sergio Perez. Foto: Red Bull Content Pool Prvenstvo formule 1 se nadaljuje z najbolj posebno dirko. Sem moderni dirkalniki sicer ne spadajo, a Velika nagrada Monaka je edina nepogrešljiva v koledarju. Tu je bila prva dirka že davnega leta 1929. Povprečna hitrost kroga je vsega 150 kilometrov na uro (na prejšnji dirki v Miamiju 219 kilometrov na uro), najvišja do 290 kilometrov na uro. Proga je speljana po ozkih in zavitih mestnih ulicah nad marino v Sredozemskem morju, kjer se na jahtah v času dirkaškega konca tedna radi pokažejo slavni in bogati. Prebivalci mesta pa za nekaj dni raje odidejo. Davčna oaza knežjega mesta je dom številnih dirkačev (pa tudi drugih znanih športnikov z vsega sveta). Pravi navdušenec nad formulo 1 zna ob dveh zjutraj našteti legendarne zavoje: Sainte Devote, Beau Rivage, Casino, Mirabeau, Loews, Portier, Tabac, La Rascasse ... Oseminsedemdeset krogov loterije, pogosto rečemo. 

Zadnjih pet zmagovalcev VN Monaka:

2022 - Sergio Perez (Red Bull)
2021 - Max Verstappen (Red BUll)
2019 - Lewis Hamilton (Mercedes)
2018 - Daniel Ricciardo (Red Bull)
2017 - Sebastian Vettel (Red Bull)
McLaren 60 let Monako
Sportal McLaren v Monte Carlu slavi 60 let, Haas 150. dirko

Danes nepredstavljivo: Senna zmagal petkrat zapored

Ayrton Senna v kneževini leta 1993. Z McLarnom je zmagal petkrat zapored. Ta konec tedna McLaren praznuje 60 let. | Foto: AP / Guliverimage Ayrton Senna v kneževini leta 1993. Z McLarnom je zmagal petkrat zapored. Ta konec tedna McLaren praznuje 60 let. Foto: AP / Guliverimage Še danes je s šestimi zmagami najuspešnejši dirkač monaške VN Ayrton Senna, ki je tu prvič slavil z Lotusom leta 1987 in nato petkrat zapored z McLarnom med letoma 1989 in 1993. Gospod Monte Carlo so mu rekli. Danes se tak niz na tako zahrbtni progi, na kateri se dirka le nekaj milimetrov od ograje ali betonskega zidu, zdi nepredstavljiv. Po Senni so tu dve zmagi ali več zapored dosegli samo še trije vozniki: Michael Schumacher (Benetton) v 90. letih, Fernando Alonso (Renault) v letih 2006 in 2007 ter Nico Rosberg (Mercedes) med letoma 2013 in 2015. V zadnjih petih izvedbah smo videli pet različnih zmagovalcev, trikrat je slavil dirkač Red Bulla, to so bili Daniel Ricciardo, Max Verstappen in lani Sergio Perez. Zadnji danes velja za kralja uličnih dirkališč, saj je na njih dosegel pet od svojih šestih zmag. Letos je zmagal v Džedi in Bakuju, v skupnem seštevku prvenstva pa za vodilnim Verstappnom (119 točk) zaostaja vsega 14 točk (105).

Lani je dirkalnik razpolovil Mick Schumacher. To je eden od razlogov, da je ostal brez sedeža v Haasu. | Foto: Reuters Lani je dirkalnik razpolovil Mick Schumacher. To je eden od razlogov, da je ostal brez sedeža v Haasu. Foto: Reuters

Skupni seštevek pred VN Monaka:

1. Max Verstappen (Red Bull) 119 točk

2. Sergio Perez (Red Bull) 105
3. Fernando Alonso (Aston Martin) 75
4. Lewis Hamilton (Mercedes) 56
5. Carlos Sainz (Ferrari) 44
6. George Russell (Mercedes) 40
7. Charles Leclerc (Ferrari) 34
8. Lance Stroll (Aston Martin) 27

1. Red Bull Honda 224 točk
2. Aston Martin Mercedes 102
3. Mercedes 96
4. Ferrari 78
5. McLaren Mercedes 14
6. Alpine Renault 14
Imola dirkališče poplava
Sportal Izredne razmere, dirka F1 v Imoli odpovedana #video

Alonso je 28. maja v Monaku že zmagal

Alonso 28. maja 2006 | Foto: AP / Guliverimage Alonso 28. maja 2006 Foto: AP / Guliverimage Red Bull je dobil vseh pet dirk letošnjega prvenstva (dirka v Imoli je pred dnevi odpadla zaradi poplav), a če je kje lahko konec njihove prevlade, je to prav v Monte Carlu, kjer dirkalnik le ni tako zelo pomemben. Če sta dirkača Red Bulla na prejšnjih dirkah tekmece prehitevala brez večjih težav, bosta na kratkih monaških ravninah moč Hondinega pogonskega sklopa težje unovčila. In zato se zdi, da je to najlepša priložnost, da svojo 33. zmago v formuli 1 osvoji Alonso. Dirka bo v nedeljo, 28. maja. Na ta datum je Španec v kneževini zmagal leta 2006. Dva dirkača do zdaj sta v Monaku že zmagala na isti datum: Graham Hill 26. maja v letih 1963 in 1968 ter Senna 31. maja v letih 1987 in 1992. Letos je bil Alonso že štirikrat tretji, s 75 točkami je tretji v skupnem seštevku.

Alonso: Tukaj bom napadel še bolj kot drugje

Alonso napoveduje popoln napad. | Foto: AP / Guliverimage Alonso napoveduje popoln napad. Foto: AP / Guliverimage "Ne mislimo, da bomo v Monaku najhitrejši. Mislim, da ne bo veliko drugače kot v Bakuju ali Miamiju. V Bakuju je bil tudi Ferrari hiter. Mislim, da bo tudi tu. A če bi rekel, da ne razmišljam o zmagi, bi lagal. Priložnost je. V Monaku, Singapurju iz treninga v trening pridobivaš samozavest, dirkaš bližje zidu. In da, tukaj bom napadel še bolj kot na drugih prizoriščih," je odločen 42-letni Alonso, ki je svojo zadnjo zmago dosegel pred desetimi leti v Barceloni. Pred začetkom dirkaškega konca tedna je njegova ekipa Aston Martin oznanila, da bo v sezoni 2026 zamenjala motornega partnerja. Namesto Mercedesovih bodo uporabljali Hondine pogonske sklope, ki jih ima zadnja leta pod pokrovom Red Bull.

Aston Martin Honda
Sportal Aston Martin od leta 2026 na Hondin pogon
Spored VN Monaka

Petek, 26. 5.:

13.30 1. prosti trening
17.00 2. prosti trening

Sobota, 27. 5.:
12.30 3. prosti trening
16.00 kvalifikacije

Nedelja, 28. 5.:
15.00 dirka

Perez: Tukaj bomo težko pokazali svojo moč

Perez, novi kralj uličnih stez | Foto: AP / Guliverimage Perez, novi kralj uličnih stez Foto: AP / Guliverimage "Zagotovo vemo, da to ni naša proga. Vemo, da bomo tukaj težko pokazali svojo moč," je pred prvim treningom poudaril Perez. Ta bo v petek ob 13.30 (v Monaku se ne dirka več ob četrtkih kot nekoč), kvalifikacije sledijo v soboto ob 16. uri. "V soboto bo treba dobro ogreti pnevmatike. To je tukaj ključno. Čeprav to ni naša najboljša steza, pa je v Monaku vse mogoče. A mislim, da bodo Fernando in dirkača Ferrarija tako kot v Bakuju zelo močni. Mogoče se lahko vmeša še Mercedes," je še dejal mehiški dirkač. Štart dirke v nedeljo bo ob 15. uri. Vremenska napoved kaže na možnost dežja, tako bi bilo lahko samo še bolj nepredvidljivo.

Imola tifosi Michael Schumacher
Sportal Dirkališče, kjer je srca tifosov ogrel Michael Schumacher
F1 Exhibition Madrid
Sportal Spoznajte formulo 1 v njeno drobovje #foto #video

 

Ne spreglejte