Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sreda,
7. 12. 2011,
11.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 7. 12. 2011, 11.30

8 let

Pic: Ne bojim se, a vem, da bo težko

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Prvi potrjeni novinec za naslednjo sezono Charles Pic se je predstavil javnosti. "Ne bojim se, a se zavedam, da bo zelo težko." Zaradi premalo testiranj ne bo dobro pripravljen na debi.

Francija, ena od domovih avtomotošporta, zadnji dve leti ni imela dirkača v formuli 1, niti svoje dirke. V sezoni 2012 pa jih bo zastopal 22-letni Charles Pic. Predlani tretji v seštevku formule renault 3.5, letos pa četrti v seriji GP2, ki pomeni zadnjo stopničko pred formulo 1, je pred dnevi podpisal pogodbo z letos najslabšo ekipo prvenstva, Virginom oziroma Marussio, kot se bo ekipa imenovala od prvega januarja. Večjih uspehov torej nima, debi v formuli 1 pa bo toliko težji zaradi omejenega števila testnih dni, kar je Pic izpostavil tudi sam, ko se je v torek v Parizu predstavil javnosti.

"Nisem zaskrbljen, a se zavedam te težave," o vsega šestih testnih dneh (skupno jih je pred sezono 12, a si jih bo moral razdeliti z ekipnim kolegom Timom Glockom) pove novinec Charles Pic. "Dobro bomo morali oblikovati urnik, da se bom lahko naučil čim več. Šest testnih dni ne bo dovolj, da bi bil pripravljen za Melbourne. Ne bojim se, a se zavedam, da bo zelo težko. Trdo bom moral garati. Ne skrbi me, a delo bi rad opravil po svojih najboljših močeh." Pic je novembra sodeloval na testiranjih mladih dirkačev v Abu Dabiju in tisto so bili njegovi sploh prvi krogi v dirkalniku formule 1. Že ta teden pa se bo preizkušal v simulatorju.

Da bi mu bilo vendarle nekoliko lažje, mu bo nasvete delil nekdanji francoski dirkač, zmagovalec VN Monaka iz leta 1996, Olivier Panis: "Potreben je čas. Formula 1 ni lahka. Ni normalno, da imaš le šest dni testiranj. A partnerstvo Virgina z McLarnom in delo v simulatorju mu bo pomagalo. Čas do prve dirke mora zelo dobro izkoristiti. Se je pa v Abu Dabiju takoj privadil na dirkalnik. Ekipa je lahko vesela, da ga je dobila. Ni mi ga treba učiti, kako se dirka, saj to počne odlično. Pomagal mu bom pri pristopu, pri delu z mediji, pri promociji, da se bo lažje vklopil v ekipo. Prepričan sem, da bo iz tedna v teden boljši."

Pic se tudi zaradi pomoči Panisa debija ne boji. "Ima veliko izkušenj iz formule 1. Lahko sem vesel, da mi stoji ob strani. Z njegovo pomočjo se morda izognem kakšni napaki. Pomagal mi bo za začetek te avanture." Nekonkurenčen dirkalnik in bolj izkušen ekipni kolega Glock bosta za Pica dodaten motiv in ne ovira. "To je moja prava priložnost. Dobro je, da bo Timo moj ekipni kolega. Je odličen dirkač, ki ima kar nekaj izkušenj. Lahko se bom učil od njega. Skušal se bom čim več naučiti, da mu bom čim prej konkurenčen." O ciljih Pic še ne govori, nenazadnje ekipa v dveh letih nima še niti točke.

O ciljih lahko nekaj več pove vodja ekipe John Booth: "Radi bi se pomaknili po razpredelnici naprej. Letos smo se izboljšali pri vzdržljivosti dirkalnika, nismo pa pridobili nobenega mesta. To bo izziv za 2012." Da bi jim to uspelo, so opustili digitalni način dizjna dirkalnika. Raje se bodo poslužili klasičnega preizkušanja dirkalnika v vetrovniku. Tega jim bo odstopil McLaren. Nova inženirska moč v ekipi pa je Pat Symonds. Booth se zaveda, da bo Picu manjkalo testiranj, a verjame vanj: "Pred Charlesom je lepa prihodnost. V Abu Dabiju se je izkazal, pa smo ga kar pošteno gnali."

Ne spreglejte