Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Torek,
23. 10. 2012,
9.03

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

DTM BMW Mercedes

Torek, 23. 10. 2012, 9.03

4 leta, 2 meseca

Poznal je grenkobo poraza, zdaj je okusil slast zmage

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Štirikrat mu je spodletelo na zadnji dirki, letos je on v finalu ukradel naslov prvaka vso sezono vodilnemu v seštevku Garyju Paffettu. Bruno Spengler je končno uresničil svoje sanje.

V francoski Alzaciji rojen Montrealčan Bruno Spengler je z Mercedesom štirikrat za las ostal brez naslova prvaka v nemškem prvenstvu turnih avtomobilov (DTM), za sezono 2012 pa se je odločil za tvegano potezo – prestop k BMW-ju, ki se je po 20 letih vrnil v to tekmovanje. Četrta sezonska zmaga in naslov prvaka to nedeljo na Hockenheimringu tako ne bi mogla biti slajša – z BMW-jev mu je uspelo v prvem poizkusu in to po tem, ko je vso sezono vodil Garry Paffett (Mercedes). "Ponosen sem, da dirkam z BMW-jem. Senzacionalno, da nam je uspelo skupaj osvojiti naslov, " je bila 29-letnikova prva reakcija po nedeljskem finalu sezone. Ko je bil še mali deček, je imel njegov oče črnega BMW-ja M3 Coupe. Že takrat je oboževal zvok BMW-jevega motorja.

Spengler je leta 2005 kariero v DTM-u začel z Mercedesom. Čeprav je dirkal z leto starim dirkalnikom, je navduševal od prve dirke naprej. V drugi sezoni je s štirimi zmagami prvič postal podprvak. Zaostal je le za ekipnim kolegom in rekorderjem po številu naslovov v tem tekmovanju, Nemcem Berndom Schneiderjem. Leta 2007 se je prvič na finalni dirki boril za naslov, a je moral za vsega tri točke priznati poraz proti Švedu Mattiasu Ekströmu (Audi). V naslednjih dveh sezonah je bil peti oziroma četrti, leta 2010 pa se je vrnil v bitko za naslov. Pred finalno dirko v Šanghaju je vodil v skupnem seštevku, a moral po 13. mestu čestitati Paulu di Resti (Mercedes). Zaostal je za pet točk, pred njega pa se je vrinil tudi Paffett. Lani je po šestih dirkah znova vodil v točkovanju, na zadnjih štirih pa ni bil boljši kot šesti in zdrsnil je na končno tretje mesto.

"Najinih novih bitk se že veselim"

Letos, ko ga ni nihče uvrščal v ožji krog favoritov, mu je vendarle uspelo. Začelo se je z odstopom na uvodni dirki v Hockenheimu, že na drugi je zmagal in nato iz dirke v dirko zmanjševal zaostanek za Paffettom, ki se je z dvema zmagama in še dvema uvrstitvama na stopničke zdel po polovici sezone neulovljiv. A po poletju je Spengler trikrat zmagal, bil še dvakrat šesti in naslov je osvojil vsega štiri točke pred dirkačem, ki je bil prejšnje tri sezone njegov ekipni kolega (pred finalom je zaostajal za tri). Spisal je novo poglavje BMW-jeve motošportne zgodovine. Časa za počitek in slavje ne bo veliko, pove, saj želi v sezoni 2013 ubraniti naslov prvaka. "Najraje bi že zdaj začel novo sezono."

Zaveda se, da ga čaka še težja naloga. Iz lastne izkušnje ve, da bo Paffett naslednje leto še bolj motiviran. Letos sta na stezi uprizorila štiri neposredne bitke. Paffett je slavil v Brands Hatchu, Spengler pa v Lausitzu, Oscherslebnu in Hockenheimu. "Težko je, ko vso sezono vodiš, na koncu pa izgubiš. Meni se je to zgodilo večkrat. Sredi sezone sem toliko zaostajal, da sploh nisem več razmišljal o naslovu. A Gary je imel nekaj smole in lahko sem ga ujel. Je izjemen dirkač in se bo še naprej boril. Mislim, da bo naslednje leto še boljši." A še boljši bo tudi BMW. "Najinih novih bitk se že veselim."

Ne spreglejte