Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
19. 8. 2012,
16.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

MotoGP Honda Jorge Lorenzo Dani Pedrosa Yamaha

Nedelja, 19. 8. 2012, 16.34

8 let

Premoč Pedrose, Stoner s strganimi vezmi četrti

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Dani Pedrosa po odstopu Bena Spiesa na VN Indianapolisa ni imel tekmeca. Casey Stoner je s strganimi vezmi junaško dirkal in 11. preizkušnjo sezone MotoGP-ja končal na četrtem mestu.

Španec Dani Pedrosa (Honda) je zmagovalec enajste dirke motociklističnega prvenstva v elitnem razredu MotoGP. V Indianapolisu je zmagal pred rojakom Jorgejem Lorenzom (Yamaha), tretji pa je bil Italijan Andrea Dovizioso (Yamaha Tech 3). Četrti je bil svetovni prvak Avstralec Casey Stoner (Honda), ki je nastopil kljub grdemu padcu na sobotnih kvalifikacijah, po katerem si je natrgal vezi v gležnju. Valentino Rossi (Ducati) je bil sicer soliden sedmi, a je zaostal skoraj minuto. V skupnem seštevku je v vodstvu ostal Lorenzo, zdaj ima 225 točk, Pedrosa jih ima 207, tretji Stoner pa 186.

Dirkaška nedelja se je začela z dopoldanskim ogrevanjem. V središču pozornosti je bil Stoner, ki si je v soboto strgal vezi v gležnju, a se vseeno odločil nastopiti. Čeprav se je do motocikla spravil na berglah, je ogrevanje uspešno odpeljal in z zaostankom šestih desetink končal na šestem mestu. Dirkal je s posebnim čevljem in z zajetno dozo protibolečinskih tablet in injekcij. Padla je odločitev: nastopil bo tudi na popoldanski dirki. Najhitrejši je bil Ben Spies (Yamaha), ki je prav tako v soboto grdo padel. Nickyju Haydnu /Ducati) pa po blažjem pretresu možganov zdravniki niso pustili nastopiti.

Z odličnim štartom je povedel Spies, za njim sta v uvodnih krogih dirkala Pedrosa in Dovizioso. Slednjega je v tretjem krogu prehitel Lorenzo. Stefan Bradl (LCR Honda) je bil po dobrem štartu peti, za njim se je dobro držal poškodovani Stoner. V šestem krogu pa novo razočaranje za Spiesa. Pokadilo se je iz Yamahinega agregata in zanj je bilo dirke konec. Devetnajst krogov pred ciljem je imel vodilni Pedrosa dobri dve sekundi prednosti pred Lorenzom in skoraj 10 pred Doviziosom. Slednjega je že ogrožal Stoner. Valentino Rossi (Ducati) je bil sedmi, a s 15 sekundami zaostanka za Bradlom v izgubljenem položaju. Deset krogov pred karirasto zastavo je Dani naredil manjšo napako, a uspel obdržati tri sekunde prednosti. Medtem je Casey prehitel Andreo in bil junaško že tretji. Zadnji krogi so minili mirno: Pedrosa je imel varnih 10 sekund prednosti pred Lorenzom, Dovizioso pa je prehitel Stonerja. To je bil tudi končni vrstni red najboljših štirih.

Prva zmaga Saloma, Marquez slavil petič v 2012

V najšibkejšem razredu Moto3 je prvič v karieri zmagal Španec Luis Salom (Kalex). Nemca Sandra Corteseja (KTM) je na ciljni črti premagal za vsega 56 tisočink. Maverick Vinales (FTR Honda) je v zadnjem zavoju padel in tako njegov zaostanek za Cortesejem zdaj znaša 29 točk. Nemško veselje je s tretjim mestom dopolnil Jonas Folger (Kalex KTM). V razredu Moto2 je Španec Marc Marquez (Suter) upravičil vlogo favorita za naslov prvaka in sedež na Hondi v MotoGP-ju v sezoni 2013. Povedel je v petem krogu in se odpeljal zmagi naproti. Peto sezonsko slavje si je pribril s prednostjo šestih sekund pred Polom Espargarojem (Kalex) in tako prednost v seštevku povišal na 39 točk. S tretjim mestom je prve stopničke letos osvojil Juluan Simon (Avintia).

Ne spreglejte