Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 2. 2013,
10.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 6. 2. 2013, 10.11

8 let

Razia drugi dirkač Marussie, slovo Senne od F1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po pričakovanjih je ekipa Marussia za 2013 izbrala 23-letnega Luiza Razio. Dokončno pa je nad formulo 1 obupal Bruno Senna, ki bo letos dirkal v vzdržljivostnem prvenstvu.

Marussia je pred dvema tednoma predčasno odpustila izkušenega Nemca Tima Glocka in ga zdaj zamenjala s 23-letnim Brazilcem Luizom Razio. Ta bo v dirkalnik sedel že to sredo na testiranjih v Jerezu. Prvi dan je z Marussio dirkal 21-letni Britanec Max Chilton, ki je podpisal že pred nekaj tedni, a testni dan končal v razbitinah. "V minulih dveh sezonah sem v GP2 dokazal, da imam, kar je treba, da sem pripravljen. Moja prva sezona bo nagrada ekipi za zaupano priložnost. Za Marussio bo to pomembno leto, saj moramo graditi na pozitivnem zaključku lanske. Veselim se, da bom lahko prispeval k temu," je dejal Razia.

Dirkač iz Barreirasa je v Evropo kot prvak južnoameriške formule 3 prišel leta 2007. Zadnja štiri leta je dirkal v seriji GP2. Prvo zmago je osvojil že leta 2009, a to je bila do lani tudi njegova edina. Rezervni dirkač Virgina (predhodnika Marussie) je bil že leta 2010, leto kasneje pa malezijskega Lotusa (Caterhama). Tisto leto je s Caterhamovo podporo dirkal v GP2 in bil skupno tretji. Lani je naredil velik korak naprej. V ekipi Arden, ki velja za številko 1 v GP2, je zmagal štirikrat in sezono končal le za prvakom Davidejem Valsecchijem. Slednji je postal le rezervni voznik angleško-francoskega Lotusa.

Čeprav Razia v formulo 1 prihaja predvsem po zaslugi pokroviteljev, ki z njim vstopajo v Marussio, pa gre vendarle za enega bolj nadarjenih mladih dirkačev. "Je zelo hiter in zagrizen dirkač. Lani se je do zadnjega boril za naslov prvaka v GP2," o Brazilcu pove vodja ekipe John Booth. "Skupaj z Maxom bosta mlad, a neverjetno ambiciozen par."

Dober mesec pred uvodno VN Avstralije je tako prost samo še drugi sedež v Force Indii. Po zadnjih informacijah naj bi Jules Bianchi ostal njihova rezerva. Morda je vendarle še upanje za Kamuija Kobajašija.

Ne spreglejte