Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 5. 2023,
7.20

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

Natisni članek

Lewis Hamilton Mercedes-AMG F1 George Russell Ferrari Charles Leclerc Red Bull Racing Sergio Perez Max Verstappen VN Miamija Miami Formula 1

Petek, 5. 5. 2023, 7.20

1 leto

Napoved VN Miamija

Red Bull v barvah Miamija, "paddock" kar na nogometni zelenici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19
Miami stadion Hard Rock | Nekaj bivalnikov ekip so postavili kar na zelenico stadiona Hard Rock. | Foto Guliver Image

Nekaj bivalnikov ekip so postavili kar na zelenico stadiona Hard Rock.

Foto: Guliver Image

V šestih tednih pet dirk formule 1. Po VN Azerbajdžana je tu že VN Miamija. Znova po klasičnem formatu, s tremi prostimi treningi, kvalifikacijami in dirko (nedelja, 21.30). To je prva od treh letošnjih dirk v ZDA. Za krepitev priljubljenosti na ameriškem trgu. "Paddock" so postavili kar na zelenico stadiona Hard Rock, kjer tekme ameriškega nogometa igrajo Miami Dolphins.

Baku Sergio Perez Red Bull
Sportal Perez kralj uličnih dirk, Verstappen preklinja varnostni avto

Prvo dirko v Miamiju, pred stadionom Hard Rock, je dobil Verstappen. | Foto: Reuters Prvo dirko v Miamiju, pred stadionom Hard Rock, je dobil Verstappen. Foto: Reuters Miami si je več let prizadeval, da dobi dirko formule 1, lani se je le zgodilo. Zgradili so povsem novo stezo in jo speljali po parkiriščih in cestah krog stadiona Hard Rock v Miami Gardens. Tribune, ograje in drugo infrastrukturo postavijo le za čas dirke. Lani je največ pogledov in nasmehov požela kar na asfalt narisana marina. Letos pa so presenetili s "paddockom" (bivalniki ekip), ki so ga postavili kar znotraj stadiona, na zelenico, kjer jeseni igrajo Miami Dolphins. Tako imajo tudi navijači možnost vpogleda v zakulisje. Gre za hitro stezo, z dvema dolgima ravninama in nekaj hitrimi zavoji, nato sledijo počasni in zelo ozki zavoji od 11 do 16, kjer so lani videli nekaj trčenj. Med drugimi sta se zapletla rojaka Sebastian Vettel in Mick Schumacher, ki pa ju ni več na štartni vrsti. Letos utegne dirko začiniti še dež. Petek bo še suh, za soboto in nedeljo pa so v popoldanskih urah napovedane nevihte.

Spored VN Miamija:

Petek, 5. 5.:

20.00 – 1. prosti trening
23.30 – 2. prosti trening

Sobota, 6. 5.:
18.30 – 3. prosti trening
22.00 – kvalifikacije

Nedelja, 6. 5.:
21.30 – dirka

Perez: Ni lahko, ko si Maxov ekipni kolega

Sergio Perez | Foto: AP / Guliverimage Sergio Perez Foto: AP / Guliverimage Lani je VN Miamija dobil Max Verstappen (Red Bull), drugi je bil Charles Leclerc (Ferrari), ki je bil najhitrejši na kvalifikacijah. Ta dva sta favorita tudi ta konec tedna, čeprav ima okrepljen s samozavestjo po zmagi na dirki in šprintu v Azerbajdžanu svoje načrte za novo slavje Sergio Perez (Red Bull). Letos je zmagal že dvakrat, lani v celotnem letu dvakrat. "Mislim, da je bila ena mojih pomanjkljivosti, kako paziti na pnevmatike. Pozimi smo se z inženirji o tem veliko pogovarjali. Bil sem namreč razočaran, ker na dirkah nisem imel pravega ritma. Letos stvari bolje razumem. Na Red Bullovem dirkalniku se namreč pnevmatike obnašajo precej drugače." Dodaja, da tako šele zdaj postaja pravi Red Bullov dirkač. To je njegova tretja sezona v angleško-avstrijski ekipi, pred tem je sedem let dirkal za Force Indio (zdajšnji Aston Martin). "Psihološko sem zelo močam. To je ena mojih odlik. Ni lahko, ko si Maxov ekipni kolega, saj je na vsaki dirki izvrsten in ves čas zmaguje. Ampak sem verjel vase in se poglobil, kako razumeti celoten koncept našega dirkalnika. Da imam zdaj vse, da se lahko borim za zmage."

Red Bull je dirkalniku dodal nekaj živih "miamijskih" barv:

Skupni seštevek (4/23):

1. Max Verstappen (Red Bull) 93 točk

2. Sergio Perez (Red Bull) 87
3. Fernando Alonso (Aston Martin) 60
4. Lewis Hamilton (Mercedes) 48
5. Carlos Sainz (Ferrari) 34
6. Charles Leclerc (Ferrari) 28
7. George Russell (Mercedes) 28
8. Lance Stroll (Aston Martin) 27

1. Red Bull Honda 137 točk
2. Aston Martin Mercedes 69
3. Mercedes 63
4. Ferrari 37
5. McLaren Mercedes 12
6. Alpine Renault 8

Verstappen: Zame je to zgodovina, a ostajam istega mnenja

Max Verstappen | Foto: AP / Guliverimage Max Verstappen Foto: AP / Guliverimage Da bi se lahko v boj za zmago ali vsaj stopničke vmešal Mercedes, je po razočaranju v Bakuju malo verjetno (Lewis Hamilton je bil šesti, George Russell pa osmi). Verstappen in Russell sta zakopala bojno sekiro po dotiku na šprintu. "Pozdravil ga bom in mu rekel živjo, prepričan sem, da mi bo tudi on segel v roko. Zame je to zgodovina, a ostajam istega mnenja," je dejal Nizozemec, ki mu ni bilo všeč, da se ga je dirkač Mercedesa z dotaknil, da bi ga prehitel na štartu šprinterske dirke. Britanec se zaveda, da se bo v Miamiju dvoboj težko ponovil: "Naš dirkalnik ni dovolj hiter. Bolje moramo opraviti svoje delo. Upam, da se bomo lahko borili vsaj z Aston Martinom in Ferrarijem. Lani je bil Miami ena naših najtežjih dirk." Bil je peti, njegov starejši ekipni kolega pa šesti.


Baku šprint Leclerc Perez
Sportal Osem točk Perezu, Russell razjezil Verstappna
Baku Sergio Perez Red Bull
Sportal En sam dramatičen trenutek in ta bi bil lahko tragičen
Baku Max Verstappen Sergio Perez Red Bull
Sportal Maxu in Josu Verstappnu odločitev šefa Red Bulla ne bo všeč
Ne spreglejte