NATISNI PISAVA

Reli Nova Zelandija, 1. etapa

Loeb in Hirvonen za zmago, Latvala zletel s proge

Avtor: Matej Podgoršek

Auckland - Po prvem dnevu relija Nova Zelandija vodi Sebastien Loeb, a le štiri sekunde pred Mikkom Hirvonenom. Jari-Matti Latvala je po seriji napak s skoraj petimi minutami zaostanka deveti.

Na reliju Nova Zelandija je v četrtek dopoldne prvi povedel Mikko Hirvonen (Citroën), a imel po štirih hitrostnih preizkušnjah le štiri sekunde prednosti pred Sebastienom Loebom (Citroën) in 16 pred Jarijem-Mattijem Latvalo (Ford). Petter Solberg (Ford) je zaradi izbire trše različice pnevmatik izgubil minuto in pol ter bil le sedmi.

Na popoldanskih brzincih je prišlo do spremembe na prvem mestu. Po treh najhitrejšim časih se je Loeb na šesti hitrostni preizkušnji najprej približal Hirvonenu, a mu je ta na sedmi spet ušel na dobrih sedem sekund prednosti. Na osmem brzincu pa sta se odločila za različno taktiko: Mikko je nadaljeval z mehkejšimi gumami, Sebastien je izbral trše. Branilec naslova je povedel in prvi dan relija končal štiri sekunde pred ekipnim kolegom.

Medtem je Latvala še naprej izgubljal stik z najboljšimi. Dokončno pa je bilo konec njegovih sanj o vrhunski uvrstitvi (in vse bolj kaže tudi o naslovu prvaka) na sedmi hitrostni preizkušnji. Naredil je novo napako, tokrat večjo: zletel je s proge, se zagozdil v ograji in uspel nadaljevati šele s pomočjo navijačev, ki so ga rešili iz ograje in nato porinili nazaj na progo. Izgubil je več kot štiri minute in bo v soboto reli NZ nadaljeval s skoraj petimi minutami zaostanka.

Solberg je popoldne vendarle dirkal z mehkimi pnevmatikami in se prebil na četrto mesto. Dan je končal le osem sekund za tretjeuvrščenim Jevgenijem Novikovim (Ford). V soboto in nedeljo v okolici Aucklanda sledi še 14 hitrostnih preizkušenj.

Reli Nova Zelandija, po osmi HP:

1. Sebastien Loeb (Citroën)
2. Mikko Hirvonen (Citroën) +4,0
3. Jevgenij Novikov (M-Sport Ford) +1:31,0
4. Petter Solberg (Ford) +1:39,3
5. Ott Tanak (Stobart Ford) +1:47,0
6. Thierry Neuville (Qatar Citroën) +2:18,0
7. Dani Sordo (Prodrive Mini) +2:34,3
8. Armindo Araujo (Portugal Mini) +4:36,9
9. Jari-Matti Latvala (Ford) +4:56,1
10. Ken Block (Monster Ford) +6:25,3

Preberite še:

Foto: Ford, Citroën
Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Anketa

Kdo je boljši? Nogometni klub Olimpija ali Maribor?

Naroči revijo Računalniške novice!

21 številk + odlični IT izdelki za samo 33,50€.

Tecos, plastika

Zmanjšajte stroške, poskrbite za zanesljivo delovanje orodij ter estetsko in dimenzijsko ustrezne izdelke!

Zimske počitnice že za 36,00 EUR

Od 13. do 28. 2. preživite počitnice na obali, v Hotelih Bernardin. Otroci do 12. leta brezplačno!

oglasno sporočilo