NATISNI PISAVA

Rok Turk: Nevarnost dirkanja vzameš v zakup

Smrtonosni češki reliji – zaradi dreves in velikih hitrosti

Avtor: Matej Podgoršek

Ljubljana - Na Češkem sta v zadnjih dveh mesecih umrla že dva dirkača, skupno od leta 2002 kar 11. Razlog so izjemno visoke hitrosti in proge povečini med drevesi, razlaga slovenski dirkač Rok Turk.

Češki avtomotošport drugič v dveh mesecih žaluje. Po smrti dirkača Aleša Zimolke, ki se je ponesrečil na reliju Češki Krumlov, je minulo soboto na reliju Bohemia umrl sovoznik Bohuslav Ceplecha. Martin Semerad je v nesreči utrpel zlomljeno ključnico. Pri veliki hitrostni sta trčila v drevo, za sovoznika pa so bile usodne poškodbe glave. Pred tem je hujšo nesrečo, a brez resnejših posledic, doživel dirkač iz svetovnega prvenstva Norvežan Mads Östberg, voznik iz medcelinskega izziva Finec Juho Hänninen pa je ob zdrsu s proge za las zgrešil drevesa. Reli je bil po smrtonosni tretji sobotni hitrostni preizkušnji prekinjen in odpovedan.

Hitrosti so velike, obenem pa se povečini dirka med drevesi. Češka je znana po najvišjih hitrostih.

- Rok Turk

Ob poročanju o smrti Cepleche smo naleteli na skrb zbujajoč podatek. Od leta 2002 je na čeških relijih umrlo 11 voznikov oziroma sovoznikov. Je na Češkem kaj hudo narobe z varnostjo, smo povprašali trenutno najboljšega slovenska relista Roka Turka. "Za varnost je poskrbljeno, a konfiguracija hitrostnih preizkušenj na Češkem je specifična. Hitrosti so velike, obenem pa se povečini dirka med drevesi. Češka je znana po najvišjih povprečnih hitrostih." Več kot polovica v preglednici zapisanih smrti je bila posledica trčenj v drevo. Obenem je Češka med državami z največjim številom dirk. "Motošport je na Češkem zelo popularen. Veliko je dirk, velika je udeležba, morda je tudi zato toliko žrtev. Imajo med 20 in 30 dirk na leto, po 80 dirkačev na vsaki. Pri nas je le šest dirk s 30 dirkači," razlaga Turk in opozarja še na: "Avtomobili so vse bolj zmogljivi. Tehnologija napreduje hitreje kot varnost, pa čeprav se je tudi pri varnostni v zadnjih letih veliko naredilo."

Predstavnik relija Bohemia Josef Patl je po tragičnem vikendu dejal, da so za varnost poskrbeli, kolikor so le lahko, a: "Tako kot v smuku varnost ne more biti stoodstotna." Reli Bohemia je enkrat že terjal smrtno žrtev - leta 2010 je umrla mladoletna obiskovalka ob progi, ko jo je zbil dirkač, ki je zdrsnil s proge. "Na Češkem je težko najti varne proge za reli. Če bi imeli boljše opcije, bi jih gotovo izkoristili," dodaja Patl. Prav možno je, da relija Bohemia ne bo več.

Smrtonosni češki reliji

2002 - ob trčenju v drevo je na reliju Agropa v Pečejovem umrl sovoznik Martin Huml
2003 - ob trčenju v drevo sta na reliju Svetla umrla Ferdinand Krehlik in Eva Navojska
2005 - zaradi zastoja srca je na reliju Pelhrimov umrl voznik Tomaš Vojtech
2006 - na reliju Strela v Plznu je Martin Vodehnal zdrsnil s proge in bočno trčil v betonsko ogrado
2007 - sovoznik Ludek Kocman se je ponesrečil na reliju Barum - pri visoki hitrosti sta trčila v drevo
2008 - Miroslav Levora in Pavla Trebinova sta umrla ob trčenju v drevo na reliju Trebič
2009 - drevo je bilo usodno tudi za Karla Šveca na reliju Posazavi v Havličkuvem Brodu
2011 - na reliju Šumava Klatovy je umrl Jiri Skoupil
2012 - Aleš Zimolka je bil prva letošnja žrtev, smrtne poškodbe je utrpel na reliju Češki Krumlov
2012 - tretji brzinec relija Bohemia je bil usoden za sovoznika Martina Semerada

Ko daš čelado na glavo, ne razmišljaš o nevarnosti

Dirkači se nevarnosti tega avtomotošporta zavedajo, s tem se sprijaznijo, pove Turk. "Ne razmišljaš o tem. Ko daš čelado na glavo, to vzameš v zakup. Ta novica ni najbolj spodbudna, a življenje gre naprej," je pogovor za Sportal zaključil Rok Turk, ki je lani dirkal na reliju Barum v Zlinu, letos pa ta češka preizkušnja evropskega prvenstva (ERC) ni med njegovimi izbranimi dirkami. Rok se s sovoznikom Enejem Ložnarjem naslednji teden odpravlja na reli Madeira (za ERC). Na preizkušnji na Hrvaškem ga je spomladi ustavil požar v avtomobilu, tako se zdaj nadeja boljše uvrstitve. Napadel bo stopničke, zmaga pa bo težko dosegljiva, saj je med prijavljenimi za sicer že sedmo dirko sezone tudi Hänninen.

Preberite še:

Smrt na češkem reliju Bohemia

Na 39. reliju Bohemia na Češkem se je smrtno ponesrečil sovoznik Bohuslav Ceplecha. Voznik Martin Semerad je le lažje poškodovan. Dirko so prekinili, rezultati pa ne bodo šteli.

Foto: Uroš Modlic, Guliver/Getty Images
Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Anketa

Kdo je boljši? Nogometni klub Olimpija ali Maribor?

Tecos, plastika

Zmanjšajte stroške, poskrbite za zanesljivo delovanje orodij ter estetsko in dimenzijsko ustrezne izdelke!

Konec s trdo kožo na nogah!

S pomočjo balzama Cornea. Ekskluzivna promocijska ponudba in akcija do 15.2.2016.

Okna Priba

PVC in ALU okna ter vrata iz visokokavostnih materialov! Preverite!

oglasno sporočilo