Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Nedelja,
25. 10. 2015,
8.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Dani Pedrosa Valentino Rossi Moto GP

Nedelja, 25. 10. 2015, 8.47

8 let

Rossi brcnil Marqueza in očrnil boj za naslov prvaka

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Valentino Rossi je na VN Malezije v boju za tretje mesto z brco Marca Marqueza sklatil po tleh. Kontroverzni incident je popolnoma zasenčil boj za naslov svetovnega prvaka.

Dvoboj med Rossijem in Marquezom se je začel že na četrtkovi tiskovni konferenci pred dirko, ko je Rossi obtožil Marqueza, da je na prejšnji dirki v Avstraliji pomagal Lorenzu v boju za naslov prvaka. Po Valentinovem prepričanju je takrat Marquez namerno zadrževal tako njega kot tudi Andreo Iannoneja ter Lorenzu omogočil, da je zbežal naprej. Čeprav je Marquez v zadnjem krogu prehitel Lorenza in mu ukradel dragocenih pet točk, pa je Rossi dirko končal kot četrti, za Iannonejem.

Andrea je Valentina prav tako prehitel v zadnjem krogu. Lorenzo je tako Rossiju speljal pomembnih sedem točk v boju za naslov prvaka. A Rossi je bil jezen, ker je verjel, da bi se lahko boril celo za zmago, če ga ne bi oviral Marquez. Španec se je takšnim obtožbam le nasmehnil in Rossiju svetoval, naj se v Maleziji raje kot z njim ukvarja z Lorenzom.

Bo Valentino Rossi kaznovan?

Po besednem dvoboju je nedelja prinesla še dvoboj med Marquezom in Rossijem na stezi. Lastnik najboljšega štartnega položaja Dani Pedrosa in Rossijev edini tekmec za naslov prvaka, Jorge Lorenzo, sta na dirki kmalu zbežala naprej. Rossi in Marquez pa sta se udarila za tretje mesto. Iz kroga v krog sta se prehitevala na meji regularnosti.

Vrhunec je prerivanje doseglo v petem krogu, ko je Rossi v desnem ovinku Marqueza zrinil na rob steze, se skoraj popolnoma ustavil, nato pa ga z brco sklatil po tleh. Rossi, ki je bil na notranji strani ovinka, bi na izhodu iz njega zagotovo zadržal tretje mesto. Brez dotika z Marquezom. A se je pač odločil drugače. Incident preiskuje direkcija za dirke MotoGP. Rossi je po trčenju z Marquezom odpeljal naprej in dirko končal kot tretji. Marquez pa je po incidentu zavil v garažo in odstopil.

Lorenzo v Valencio z -7

Jorge Lorenzo, ki je osvojil drugo mesto, je Rossiju v boju za naslov svetovnega prvaka MotoGP ukradel pomembne štiri točke. Pred finalom v Valencii, ki bo na sporedu 8. novembra, se je razlika med njima z 11 točk zmanjšala na sedem. Na voljo pa je še 25 točk. V senci incidenta med Rossijem in Marquezom ter boja za naslov prvaka se je znašel zmagovalec VN Malezije Dani Pedrosa, ki je prišel do druge letošnje posamične lovorike.

V Valencii se torej obeta epski finale letošnje sezone. Marquez, Lorenzo in Pedrosa bodo dirkali doma in se bodo vsi trije spustili v boj za zmago. Med tremi gorečimi ognji pa bo skušal do svojega desetega naslova svetovnega motociklističnega prvaka previjugati Valentino Rossi.

Ne spreglejte