Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 6. 2015,
16.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Moto GP Assen Valentino Rossi Marc Marquez

Petek, 26. 6. 2015, 16.44

8 let

Rossi s prerivanjem v zadnjih ovinkih pred Marquezom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na dirki svetovnega motociklističnega prvenstva v Assnu je v razredu motoGP zmagal italijanski veteran Valentino Rossi. V zadnjem ovinku je po prerivanju prehitel Španca Marca Marqueza.

Dirka v Assnu, kot narekuje tradicija, so jo izvedli že v soboto, je imela nekoliko nenavaden začetek. Valentino Rossi, letos povsem prebujeni nekdanji svetovni prvak, je namreč začel s prvega mesta, kar pri njem ni prav pogosto. V petek je bil v kvalifikacijah zelo razpoložen, za že 61. "pole position" v karieri in prvega po lanski Valencii je namreč postavil še rekord steze.

Tudi po startu ni bilo posebej razburljivo. Rossi, ki je v Assen prišel kot vodilni v SP, a le s točko naskoka pred moštvenim sotekmovalcem Lorenzom, je ubranil prvo mesto. Namesto prebijanja iz ozadja je lahko narekoval ritem, za njim se je sicer hitro dokaj blizu pojavil Marc Marquez, toda svetovni prvak dolgo ni našel načina, kako bi napadel italijanskega veterana. Rossijevo vlogo iz kvalifikacij je tokrat prevzel Lorenzo, ki pa je osmo izhodišče tudi precej hitro spremenil v tretje mesto na dirki.

V tem vrstnem redu, Rossi, Marquez, Lorenzo, so se vodilni nato vozili kar nekaj krogov.

A zatišje je trajalo le do sedmih krogov pred koncem; takrat je Marquez napadel in tudi prišel na prvo mesto, Rossi pa je vozil tesno za njim in se pripravljal za nov udarec. Udaril je tri kroge pred koncem, ko je Marquez naredil napako pri zaviranju. Rossi je švignil mimo njega, ga zaprl in ostal na prvem mestu, vendar se je obetal še en spopad. V zadnjem krogu oziroma v zadnjem zavoju je Marquez poskušal še enkrat, Rossi pa je bil dovolj odločen, da ga je zaprl, sicer nato zapeljal čez pesek, vendar ostal na prvem mestu.

Rosiju tudi rekord dirkališča po zmagah

"Ta zmaga je zelo pomembna. Ves konec tedna sem bil zelo dobro razpoložen, v zadnjem krogu pa je bilo zelo težko. Marc me je poskušal prehiteti, na kar sem računal, tako da sem lahko odgovoril. Teh 25 točk je seveda zelo pomembnih v boju za SP," je po slavju ob stezi, kjer so ga obkrožili razpoloženi navijači, dejal Valentino Rossi.

Za piko na i ima zdaj še en rekord: sedem zmag na tem prizorišču, pred tem si je prvo mesto delil s šestimi zmagami s prav tako slavnim rojakom Giacomom Agostinijem.

Kljub tesnemu porazu je bil z izkupičkom na koncu zadovoljen tudi Marquez, tudi zato, ker je po dveh zaporednih odstopih prišel do pomembnih točk. "Zadnji zavoj je bil zelo tesen. Bil sem hitrejši, ampak Rossi me je pač blokiral in to je to. Vseeno sem zadovoljen, ker sem na stopničkah, bi pa seveda še raje stal na najvišji," je dirko ocenil Marc Marquez.

Skupno je Valentino Rossi zdaj nekoliko povečal prednost pred zasledovalci, ima 163 točk, Lorenzo pa deset manj. Na skupno tretjem mestu je danes četrti Italijan Andrea Iannone (Ducati) s 107, Marquez je zdaj na četrtem mestu z 89 točkami.

V razredu moto2 so morali dirko prekiniti, potem ko je po trčenju med Marcelom Schrotterjem, Anthonyjem Westom in Luisom Salomom motocikel zadnjega zajel ogenj, na stezi pa so ostali madeži olja. V drugem poskusu so izpeljali samo 16 krogov, slavil pa je vodilni v SP Francoz Johann Zarco pred Špancem Titom Rabatom, tretji je bil Britanec Sam Lowes. Zarco ima zdaj 159 točk, Rabat 114, Lowes pa 96.

V najšibkejšem razredu moto3 je zmagal Portugalec Miguel Oliveira, drugi je bil Francoz Fabio Quartararo, tretji pa Britanec Danny Kent. Ta je kljub le najnižji stopnički ostal trdno v vodstvu v SP, ima 165 točk, drugi Enea Bastianini pa 108.

Sezona se bo nadaljevala čez 15 dni s preizkušnjo na nemškem Sachsenringu.

Ne spreglejte