Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Ponedeljek,
17. 9. 2012,
9.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 17. 9. 2012, 9.21

8 let

Spengler s tretjo zmago vse bliže Paffettu

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ryan Hunter-Reay prvak indycarja. Odstop Danija Pedrose v MotoGP. Jari Latvala zmagovalec relija VB. To so bili vrhunci vikenda. Sledi še pregled ostalega dogajanja.

Sezona v nemškem prvenstvu turnih avtomobilov (DTM) postaja vse bolj napeta. Pred zadnjima dvema dirkama je razlika med vodilnim Garyjem Paffettom (Mercedes) in Brunom Spenglerjem (BMW) le še 11 točk, tudi tretjeuvrščeni Jamie Green (Mercedes) zaostaja še ulovljivih 19 točk. Ta trojica je stopila na zmagovalni oder tudi na dirki minuli vikend v Oscherslebnu. Z vodstvom od štarta do cilja je zmagal Kanadčan Spengler, Britanec Paffett se mu je ob koncu sicer približal na slabo sekundo, a ga ni mogel ogroziti, medtem ko je Green na tretjem mestu zaostal 15 sekund. Spengler je slavil tretjič v sezoni, Paffett vodi le še zato, ker je bolj zanesljiv (končal je vse dirke, Kanadčan pa ima dva odstopa). V igri je še 50 točk, naslednje se bodo delile čez 14 dni v Valencii, finale sezone pa bo 21. oktobra na Hockenheimringu.

Frijns povečal prednost v FR 3.5

Nizozemec Robin Frijns (Fortec) je pred zadnjimi štirimi dirkami svetovne serije formule renault 3.5 korak bližje naslovu prvaka. Minuli vikend je na Hungaroringu osvojil prvo in peto mesto. Prvo dirko je zmagal z vodstvom od štarta do cilja. Kevin Magnussen (Carlin) se je sicer zdel hitrejši, a ga nikakor ni mogel prehiteti. Z 12 sekundami zaostanka je na tretjem mestu končal Jules Bianchi (Tech 1), ki je nekaj dni prej sodeloval na testiranjih mladih dirkačev formule 1. Na drugi dirki ga je Frijns polomil na štartu. Za zmago sta se borila Antonio Felix da Costa (Arden Caterham) in Magnussen, nakar je slednjemu krog pred koncem odpovedal dirkalnik. Za Da Costo je to prvaka zmaga v tem tekmovanju. Ker je bil Bianchi šele deveti, ima Frijns zdaj prednost 24 točk, še tri več pa zaostaja Sam Bird (ISR), ki je bil na Madžarskem 10. in četrti. Konec meseca sledita dirki v Le Castelletu.

Brez najboljših na IRC-ju v Ukrajini

Ker ima Andreas Mikkelsen (Škoda) v skupnem seštevku medcelinskega reli izziva (IRC) že 47 točk prednosti, so Norvežan in njegovi najresnejši tekmeci izpustili reli Jalta v Ukrajini. Tako je svojo prvo zmago v drugem najmočnejšem reli prvenstvu na svetu osvojil turški prvak Yagiz Avci (Ford). Večji del dirke je sicer vodil domačin Jurij Protasov (Ford), a je moral po drugi predrti pnevmatiki odstopiti.

"Chase" z zmago začel Keselowski

V nascarjevem "sprint cupu" se je začel lov na naslov prvaka. Dvanajst dirkačev se na desetih dirkah meri za tako želeno lovoriko. Prvo od teh dirk je v Chicagu dobil Brad Keselowski (Dodge) in prvič v karieri v končnici ("chase") povedel v skupnem seštevku. To je bil obliž na rane ekipe Penske, potem ko je z Willom Powerjem tretjič zapored izgubila bitko v formuli indycar. Tri sekunde za Keselowskim je končal večkratni prvak Jimmie Johnson (Chevrolet), že tretjeuvrščeni Kasey Kahne (Chavrolet) pa je imel 10 sekund zaostanka.

V pričakovanju legendarnega Bathursta

Čez tri tedne sledi največja avstralska dirka - Bathurst 1000. Ogrevanje zanjo v prvenstvu V8 supercars je pomenila nekoliko krajša vzdržljivostna preizkušnja Sandown 500. Kvalifikacijski dirki sta dobila Shane van Gisberger in Luke Youlden. Na dirki pa popoln preobrat in nor razplet, kot je v enem najrazburljivejših dirkaških serij na svetu že v navadi. Jamie Whincup, ki si je delil dirkalnik s Paulom Dumbrellom (štartala sta z 19. mesta), je vodil še 20 krogov pred ciljem, ko ga je prehitel Craig Lowndes (dirkal je z Warrenom Luffom) in zmagal. Dva kroga pred koncem 500-kilometrske dirke pa je branilca naslova prehitel še Mark Winterbootom.

Ne spreglejte